- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Єдиний соціальний внесок: продовжуємо виконувати свої функції

Posted By Модератор On 24.12.2010 @ 15:01 In Економіка,Здоров`я | No Comments

8 липня 2010 р. Верховна Рада України ухвалила Закон України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соці­альне страхування», який набирає чинності з 1 січня 2011 року.

Із прийняттям цього закону фонди соціального страхування і надалі виконуватимуть свої функції в рамках від­по­відних законів, але з урахуванням деяких змін. Перереєстрацію платників страхових внесків не здійснюватимуть. Замість цього Пенсійний фонд разом із фондами загальнообов’язкового держав­ного соціального страхування здійснюватимуть звірку платників.

Звертаю увагу роботодавців, що відповідно до цього Закону сума внесків, нарахованих на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з тимчасової втрати праце­здатності, термін сплати яких не настав на 1 січня 2011 р., підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 р.

Стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та сум штрафних санкцій, нарахованих або не сплачених у період до 1 січня 2011 р., у т.ч. страхових внесків, термін сплати яких на 1 січня 2011р. не настав, Фонд здійснює згідно із законодавством, яке діяло на момент виникнення такої заборгованості. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється. При цьому за Фондом зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчас­ністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими він був наділений до набрання чинності Закону № 2464.

У разі погашення страхувальниками до 1 січня 2011 р. заборгованості зі сплати страхових внесків на за­гальнообо­в’язкове державне соці­аль­не страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (включаючи заборгованість, термін сплати якої не настав, у т. ч. через заборгованість із заробітної плати), що виникла до 1 липня 2010 р., заборгованість зі сплати фінансових санкцій (пені та штрафів) підлягає списанню. Тому, шановні роботодавці, не втра­ть­те свій шанс заощадити гроші, які можна було б витратити на покращення умов праці та виплату заробіт­ної плати працівникам.

Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюватиме Надвірнянська РВД у порядку, встановленому правлінням Фонду. Підставою для фінансування страхувальників є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Районна виконавча дирекція здійс­нює фінансування страхувальників-роботодавців протягом десяти робочих днів після надходження заяви. У разі, якщо сума отриманих страхувальником від Фонду Страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу, що здійснив фінансування протягом трьох робочих днів.

Часткову плату за путівки на санаторно-курортне лікування перераховують до органу Фонду, який надав путівку.

Фонд, як і раніше, перевірятиме порядок використання страхових коштів, своєчасність та повноту повернення страхових коштів, несвоєчасне подання звітності про використання коштів Фонду.

Інформуємо усіх страхувальників-боржників перед Фондом. Звертаю особливу увагу керівників та головних бухгалтерів таких підпри­ємств: ВАТ «Надвірнянська автобаза» – 4136,46 грн.; ФОП Кепещук Руслан Дмитрович – 905 грн. (с. Гвізд, Новопроектна, 60); ВАТ «Надвірнянський лісокомбінат» – 1099 грн.; ТОВ «Надвірнянський завод молочних продуктів» – 5931 грн.; міське управління житлово-комунального господарства – 839 грн; ремонтне будівельно-монтажне управління № 6 – 886 грн; Фірма «Галицька Книга» – 516 грн.; ТОВ «Древкасне» – 1054 грн; ЗАТ «Прут» (Яремче) – 14619 грн.; ТОВ «Надвірна – молоко» – 1944 грн; Гуш Марія Михайлівна – 71 грн. (с. Пнів, вул. Долішнянка, 2); Надвірнянське виробниче        житлове ремонтно-екс­плуатаційне підприємство – 3478 грн. Усім Вам необхідно обов`язково до 28 грудня 2010 р. погасити заборгова­ність перед Фондом.

Врахуйте до наступного свята Миколая

Уже десятий рік поспіль Надвірнянська районна виконавча дирекція за рахунок коштів Фондів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності згідно з Постановою Правління Івано-Франківського обласного відділення ФСС з ТВП безкоштовно видає новорічні подарунки для дітей застрахованих осіб.

Для цього дирекція повинна отримати інформацію про кількість подарунків від страхувальників. Саме їм треба звернутися з письмовими заявами за підписом керівника, головного бухгалтера, голови комісії з соці­ального страхування, завіреними печаткою установи, про необхідну кіль­кість дитячих новорічних подарунків.

У 2010 р. уточнену інформацію про кількість таких подарунків дирекція подала 30 серпня ц. р. Та як з`ясувалось, за станом на 30 серпня лише дисципліновані бухгалтери вчасно звернулися із заявками. Недисциплі­нованими виявилися сільські ради (уже не перший раз!), багато інших бюджетних і приватних установ.

Нагадуємо на майбутнє: у випадку відсутності відповідальних за цю ділянку роботи осіб, контролюють вчасне подання заявок та отримання працівниками новорічних подарунків для дітей безпосередньо керівники підприємств, установ, орга­нізацій усіх форм власності.

Тетяна НИКОЛАЙЧУК,

директор Надвірнянської районної виконавчої дирекції Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2010/12/edynyj-sotsialnyj-vnesok-prodovzhujemo-vykonuvaty-svoji-funktsiji/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.