- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Голова районної ради Василь Попович напередодні Новоріччя розповів про перший місяць своєї діяльності

Posted By Модератор On 31.12.2010 @ 12:03 In Влада,Новини | No Comments

[1]Василь ПОПОВИЧ:

«Єдиною командою зможемо покращити ситуацію в районі»

– Чим характерним, Василю Васильовичу, став для Вас перший місяць роботи у ранзі керівника районної ради?

– Протягом першого місяця під час ознайомлення з проблематикою господарки району, міста і населених пунктів, з`ясувалося, що ряд проблем можна вирішити навіть тоді, коли не вистачає коштів. Але при одній умові – конкретний підхід до кожного питання.

Доводиться непросто. І не тому, що попередня влада десь не допрацювала (на те були  об`єктивні причини). Вважаю, що ми зараз на вирішення питань дивимось по-новому. І, звісно, можна мобілізувати си­ли, вишукати кошти для вирішення ряду проблем.

Завдань дуже багато. По-перше, на належному рівні пра­цює виконавчий апарат ра­йонної ради, працівники якого мають досвід роботи і бажання працювати. Тому кардинальних кадрових змін у виконавчому апараті не плануємо. Налагодили співпрацю з райдерж­адміністрацією. Протягом першого тижня ми з головою РДА Володимиром Калічком сім разів виїжджали на під­при­ємства й об`єкти району, брали участь у засіданнях з участю їх керівників та головних спеціалістів, а також у роботі відповідних галузевих ко­місій. Ми спільно шукали шляхи вирішення проблем у контексті практичної вигоди для районної ради, поповнення дохідної частини районного бюджету. Адже якщо працюватимуть підприємства, лю­ди отримуватимуть зарплату, то будуть відрахування і поповнюватиметься районний бю­джет.

– Чи знайшли Ви порозу­мін­ня з керівництвом провідних підприємств району нафтогазовидобувного, наф­топереробного та деревообробного комплексу?

– Ми зустрічалися практично з усіма керівниками і домовились про тісну спів­працю, щоб не йшла «гра в одні ворота». Ми допомагаємо їм, намагаємося вникнути в їхню ситуацію і вони відповід­но з розумінням ставляться до проблем району. У нас зараз із райдержадміністрацією немає перерозподілу за принципом: старший-молодший, більший-менший, перший-другий. Ми – разом, і до­сить приємно констатувати, що вся команда райдержадміністрації і районної ради об`єдналася і виступаємо єди­но за покращення ситуації в районі у нинішніх непростих умовах.

Основне сьогодні – підготовка і прийняття районного бюджету на 2011 рік. На жаль, картина тут не є радісною. Ми змушені обмежити фінансування, оскільки бю­джет у порівнянні з минулим роком менший. Але основне завдання бюджету – забезпечити надання якісних медичних послуг, освітніх, максимальне забезпечення їх і харчуванням, оздоровленням, сподіваюсь, буде виконано. Ста­ратимемось не обділити й інші галузі та установи. Хоча кош­тів, наголошую, не вистачає.

Зараз до нас звертаються за допомогою дуже багато громадських організацій. Однак, ми не в змозі задовільнити всі їхні прохання.

Відбувся районний форум громадських організацій. Це – дуже корисний захід, бо ми – районна влада – вислухали керівників громадських організацій, які мають своє бачення щодо вирішення тих чи інших проблем. Вони нам багато підказали, відкрили на багато чого, як мовиться, очі. А оскільки керівництво в ра­йоні оновлене (і районної ра­ди, і райдержадміністрації), то, відповідно, нам така спів­праця необхідна. Хоча темою форуму були перспективи розвитку Надвірнянщини, однак порушували багато таких проблем, котрі необхідно вирішувати сьогодні, щоб мати чітку перспективу на найближче майбутнє.

Що стосується особистого прийому громадян, то багато звернень засвідчують турботу жителів району не про своє особисте, а за стан вулиці, сільської дороги, освітлення, якісного автотранспортного забезпечення тощо. Повторюсь: дуже багато питань можна вирішити, не залучаючи великі кошти, з допомогою просто людських стосунків між керівниками під­приємств, організацій, сільсь­ких і селищних громад. Тому ми звертаємось до керівників управлінь РДА, підприємств, знаходимо там підтримку і проблеми вирішують.

– Протягом першого місяця Ви, очевидно, відчули хоч і початковий, але все-таки потенціал новообраних депутатів районної ради. Яку можете дати їм оцінку? Чи не заважає у депутатській роботі на користь громади їхня партійна різношаровість?

– Зараз депутатський склад характерний тим, що прийшло багато молодих нових людей. У них – нове бачення, є такий азарт, запал. Вони горять бажанням щось зробити. Ми це підтримуємо, трохи спрямовуємо. Я вважаю, що все буде досягнуто, якщо працюватимемо як одна команда.

Стосовно партійності, то у нас зараз має бути одна своєрідна партія, яка називається Надвірнянський район. Відповідно, треба трохи призабути нашу належність до різних партій. Тому 62 депутати районної ради – це є 62 депутати від Надвірнянського району. Маємо налаштовувати себе на те, що однією командою зобов`язані вирішувати спільно всі проблеми в районі, як того вимагають наші виборці.

– На яку допомогу депутатів обласної ради, обраних від нашого Надвірнянського округу, розраховуєте?

– Якнайвагомішу. У нас є три депутати обласної ради. Це – люди, які переживають, вболівають за наш район. Головне, що вони пройшли не за пар­тійними списками, а по мажоритарних округах. Це – люди, які, навіть, ще не будучи депутатами, немало зробили для району. Звертаємось до них навіть при прийнятті обласного бюджету, щоб допомогли у виділенні коштів з обласного бюджету для потреб Надвірнянщини.

Дуже багато проблем, які хотілося б вирішити першочергово. Це і реконструкція з будівництвом школи у Чорному Потоці, добудова комплексу школи у Красній, і газопровід Надвірна-Ланчин. Потребує реконструкції пологовий будинок у Надвірній, а також добудова Назавизівської школи, продовження будівництва другого пускового комплексу школи у Биткові, спорудження дошкільного закладу у Білих Ославах і т. д. Тому, якщо навіть нам вдасться розпочати роботи з усіх перерахованих об`єктів хоча б у половині з них, то можна вважати, що ми досягнули мети і сидимо тут недаремно. Розраховуємо на вагомий внесок у вирішенні означених проблем кожного депутата обласної ради від Над­вір­нянщини.

– Ще є такий важіль управління народною господаркою як залучення інвесторів…

– Зараз ми над цим працюємо. Проблема номер один – збирання і переробка сміт­тя. Ведемо переговори з однією фірмою на цю тему. Готові розглядати пропозиції про виділення земельних ді­лянок під розміщення відповідних об`єктів. Йдеться, передусім, не про повну хімічну переробку сміття, а, насамперед, про його збирання і сортування, а згодом – відправлення на відповідний сміттє­переробний завод. Мусимо враховувати, що наш район є у Карпатському краї і маємо дбати про охорону і збережен­ня його природного багатства.

У новому році одним із пріоритетних завдань стане залучення коштів інвесторів у наш район, в якому дуже велике поле діяльності для них у різних галузях – сіль­ській господарці, переробці дарів лісу і саду. Старатимемось створити всі умови для того, щоб інвестиції прийшли у район, бо це допоможе від­крити нові робочі місця.

– Як націлюєте керівни­ків органів місцевого самоврядування, депутатів сіль­сь­ких, селищних і місь­кої рад, членів їхніх виконкомів – своєрідну владну еліту Надвірнянщини, щоб вони розвивали газдівську ініціативу знизу, щоб відчувалася конкретна і практична роль кожної територіальної громади?

– Протягом місяця ми тричі проводили зустрічі із сільськими та селищними головами. Вони порушують дуже багато проблем. Однак ми їх націлюємо, що допомагатимемо тим керівникам і тим громадам, які не перекла­дають місцеві проблеми на плечі вищих владних органів, а самі стараються їх вирішити, пропонують свої шляхи, виходи тощо. Де щось робиться, хочеться ще й допомогти. А якщо вони чекатимуть, що хтось прийде до них і повирішує усе, зробить за них ту роботу, то вважаю такий під­хід неправильним.

– Багато залежить, безумовно, від товариських, парт­нерських і взаємовигідних зв`язків із владою, територі­альними громадами, керівниками відповідних установ та організацій, підприємцями сусідніх районів – Коломий­ського, Богородчанського, Тисменицького, м. Яремче.

– Нам потрібно, по-перше, тримати руку на пульсі і вивчати, як вирішується і йде загалом розвиток у сусідніх районах. Треба переймати не лише їхній досвід, але й брати від них краще. Після Новорічно-Різдвяних свят, зокрема, плануємо налагодити особисті зустрічі, засідання, «круглі столи» саме з участю керівництва сусідніх районів.

– Як зустрічатимете Новий рік і Різдвяні свята?

– Новий рік і Різдвяні свята для мене – сімейні свята. Тому планую провести їх вдома, із сім`єю. На Різдвяні свята відвідаємо батьків, поколядуємо, зустрінемося з друзями. Думаю, що у процесі спілкування виникатимуть питання, які також візьму до уваги і для вирішення, щоб братися до роботи з новими силами, новим натхненням.

Іван ГРИДЖУК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2010/12/holova-rajonnoji-rady-vasyl-popovych-naperedodni-novorichchya-rozpoviv-pro-pershyj-misyats-svojeji-diyalnosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2010/12/IMG_0742.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.