- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Володимир КАЛІЧКО: «Рік розпочався успішно»

Posted By Модератор On 28.01.2011 @ 13:26 In Влада,Економіка,Новини | No Comments

Розпочався новий фінансовий, соціальний, господарський і ще в багатьох інших аспектах важливий 2011-й рік. Яким він видасться для районної виконавчої влади? Над цим розмірковував голова РДА Володимир Калічко під час вчорашньої прес-конференції для районних ЗМІ. Пропонуємо основні тези.

Про районний бюджет. Складний. Ми змогли захистити всі основні статті. При перегляді бюджету за під­сумками І півріччя і 9 місяців розраховуємо на його виконання з випередженням графіка та перевиконання. Наш резерв – у надходженнях із працюючих великих підпри­ємств, а також за рахунок перегляду орендної плати за землю; сприяння стабільній роботі всіх підприємств на території району. Приміром, уже запрацював Делятинський «Серін», де обіцяють ство­рити 120 робочих місць. Має перспективу стабільної роботи і ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Ведемо перемовини з власником території Делятинської ДОФ, який зобов`язався облаштувати там відпочинковий комплекс із використанням покладів цілющих корисних копалин.

Дороги. Це – найгостріша проблема, про яку детальніше розповіли в матеріалах попередньої прес-конферен­ції. Вирішуватимемо її за рахунок власних, а також кош­тів ДП «Облавтодор», де нам пообіцяли придбати додатковий грейдер і катки. Наші «автодорівці» вже з наступного понеділка працюватимуть цілий робочий тиждень, а не лише два дні, як раніше. Ремонтувати почнемо у кінці березня-на початку квітня з очищення канав. Залучатимемо безробітних за кошти райцентру зайнятості. 2011-й оголошуємо роком доріг у нашому районі.

Добудова соціальних об`єк­тів. Цьогоріч в обласний бю­джет закладені кошти на добудову Битківської ЗОШ. Плануємо частково залучити кошти з Держбюджету на добудову ЗОШ у Чорному Потоці. Словом, завершуватимемо об`єкти із 60-відсотковою готовністю та остаточним проведенням експертизи всієї документації. Закладені кошти на проектування ЗОШ  у Верхньому Майдані; ДНЗ у Камінному, Лісній Тарновиці, Пнів`ї. Плануємо здати в експ­луатацію першу чергу ДНЗ у Пасічній. У типовому ДНЗ (тут можуть розмістити 6 груп) зараз знаходиться сільська рада, 2 початкових класи. Для будівництва адмінприміщення сільради вже відвели ділянку і заклали кошти. Тому спочатку відкриємо 3 групи на 1 поверсі і будемо підбадьорювати апарат сіль­ради пришвидшити процес спорудження власного приміщення. Адже на дитсадок у Пасічній чекають нині більше півтисячі дітей! Також плануємо запустити котельню у Саджавці. А відомий меценат Юрій Дерев`янко погодився закупити котел і поміняти вікна в бібліотеці села Молодків, а для решти допомагатимемо з райбюджету.

Відкриття й відновлення плавальних басейнів. Тільки половину коштів, закладених торік, використано для спорудження спорткомплексу біля райцентру дитячої творчості. Цьогоріч зведену каркасну споруду почнуть обшивати й утеплювати. Паралельно триває проектування поруч 25-метрового басейну. Плануємо відкрити філію ДЮСШ у Гаврилівці (там уже збудоване приміщення для басейну), а також у Делятин­ському ДНЗ (запустимо через 1,5-2 місяці) і вивчимо вже найближчим часом питання відкриття басейну у ДНЗ «Квіт­ка Карпат» у Надвірній.

Щодо басейну «Нептун» профкому ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», то він відновить роботу тільки-но запрацює потужніше завод.

Риси відродження сіль­ського господарства. У рамках програми завезення з Австрії 30 тисяч голів ВРХ м`ясо-молочної породи беруть участь і три фермери з нашого ра­йону (Ланчина, Тисменичан та Камінного). Гідний наслідування приклад ефективного господарювання із закритим циклом демонструє ТзОВ «Агрофірма «Добробут Прикарпаття» у Перерослі. У Середньому Майдані є домов­леність про виділення землі для розведення овець. До того ж вівці вирощує один фермер у Красній. Маточним пого­лів`ям забезпечуватимемо з Верховинського району.

Про долю заводу молочних продуктів. Зараз порушене питання про його банкрутство. Він закладений у банку і, напевно, його виставлять на продаж через аук­ціон, щоб погасити і кредити, взяті під цей завод. Його зараз охороняють. Це – один із боржників перед місцевим бюджетом і до Пенсійного фонду. Як такий, завод нам потрібен. Тому шукатимемо нормального господаря, який зможе відродити це підпри­ємство і переробляти молочну продукцію. Остаточне рішення щодо заводу молочних продуктів винесе невдовзі суд.

Про ліквідацію боргів із заробітної плати. Вже призначено арбітражного керуючого ВАТ «Надвірнянський лісокомбінат», який у стадії ліквідації. На рахунку цього колишнього промислового гіганта є кошти. Погасимо 48 тис. грн. боргу людям, які їх заробили. Аналогічна ситуація і в іншого банкрута – Надвірнянського ВЖРЕП, де також вже є  напрацювання з повернення людям 128 тис. грн. заборгованих коштів. У квітні ми взагалі плануємо ліквідувати борги із зарплати.

Позиція РДА щодо спорудження сміттєпереробного заводу. Ми сидимо мов би на пороховій бочці і тримаємо запалений факел у руці (так образно голова РДА ви­словився про загальну ситуацію з вивезенням сміття у районі). Немає жодних роз­біжностей у поглядах між Надвірнянською міською радою і районною владою щодо побудови сміттєзаводу. Проведені дві спільні наради, за­слухали 4 проектні пропозиції, зупинились на одній. Міська влада зараз працює над укладенням інвестиційної угоди з інвестором щодо можливості спорудження такого заводу. Під завершення цього року ми б уже мали перерізати стрічку до цього сміт­­тє­переробного заводу. Діюче сміттєзвалище поступово будемо рекультивувати.

Ситуація із розкраданням і незаконнним вивезенням деревини та порушеннями у сфері землекористування. Є проблеми. Проводили координаційну раду із силовими структурами. Наші основні  пилорами простоюють, тому що основну масу деревини-кругляка вивозять за межі району. Кругляк нібито переробляють на території області, але в той же час краяни залишаються без роботи. Тому вивчаємо це питання, виходитимемо з пропозиціями до ОДА, від якої залежить винесення відповідного рі­шення. Колись вивезення деревини-кругляка забороняли. Щодо порушень у сфері землекористування проводять відповідні перевірки. За останніх 4 місяці претензій правоохоронців до тих структур, які займаються земельними питаннями, не виникало.

(Інф. «Н. В.»)


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/01/volodymyr-kalichko-rik-rozpochavsya-uspishno/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.