- Народна Воля - http://volya.if.ua -

25 лютого – 140 років від дня народження Лесі Українки

Posted By Модератор On 25.02.2011 @ 12:48 In Духовність,Культура | No Comments

«Лісова пісня» бенгальською

До двох ювілейних дат – 140-ліття від дня народження Лесі Українки і 110-ліття від дня створення драми-феєрії «Лісова пісня» індійська правозахисниця Мрідула Гош завершила переклад цього твору на бенгальську мову.

Мрідула Гош – політолог, історик-міжнародник з науковим ступенем кандидата наук, журналіст, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку народилася у Калькутті, живе і працює в Україні.

Нагадаємо, бенгальська мова (або бенгалі) за кількістю носіїв – сьома мова світу. Це офіційна мова країни Бангладеш, а також одного з 24-х штатів Індії. Нею розмовляють понад 230 мільйонів людей.

На Волині розпочалися ювілейні заходи

Волинський обласний музично-драматичний театр напередодні цієї дати представив на суд глядачів нову версію знаменитого твору «Лісова пісня».

[1]Але основні ювілейні урочистості відбуваються у Волинському національному уні­верситеті, який і носить ім’я славної землячки. З нагоди дня народження патронеси головного (як його називають) нав­чального закладу Волині в уні­верситеті відкрито ювілейну експозицію «У піснях наших завжди сіятимуть зорі». Експонуються особисті та меморіальні речі Лесі Українки, родини Драгоманових-Косачів, які відтворюють колорит тогочасної доби. Відбулася презентація найновіших наукових і художніх видань, присвячених життєвому і творчому шляху Лесі Українки, яку створили працівники музею Лесі Українки і викладачі Інституту філології та журналістики ВНУ. У програмі ювілейних заходів – презентація бібліографічного показника «Леся Українка на сторінках журналу «Слово і час», сцени з вистави за драмою «Бояриня» у виконанні театру студії «Синій птах», конкурс студентських стіннівок, конкурси читців Лесиної поезії, інтернет-вікторина і конкурс на краще знання життя та творчості Лесі Українки.

У день народження славної землячки волинян, 25 лютого у Волинському університеті відбудеться урочиста академія і творча зустріч з Оксаною Забужко, директор Інституту філософії ім. Г. Сковороди Мирослав Попович прочитає публічну лекцію. Відбудеться і презентація книги «Апологія модернізму: обрис XX століття» професора Києво-Могилянської академії Віри Агеєвої. Волиняни чекають і на балет «Лісова пісня», з яким у Луцьку цього дня мають виступити актори Донецького національного академічного театру опери і балету ім. Солов’яненка, та на виставу національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка «Голгофа» за драмами Лесі Українки.

Із газети «День» № 33 від 24 лютого ц. р.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/02/25-lyutoho-%e2%80%93-140-rokiv-vid-dnya-narodzhennya-lesi-ukrajinky/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/02/30356.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.