- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Районні програми, не підкріплені коштами, – не програми

Posted By Модератор On 04.03.2011 @ 16:16 In Влада,Економіка | No Comments

Справжнє вболівання за долю районних цільових програм, які передбачені проектом Програми соціально-економічного та культурного розвитку району на 2011 рік, проявили члени постійної депутатської комі­сії з питань промисловості, будівництва, транспорту та житлово-комунального господарства, яке вів її голова Володимир ПАВЛЮХ.

Проаналізувавши майже протягом години матеріали V сесії районної ради шостого демократичного скликання, вони хоча й висловлювались за передчасне проведення сесії, оскільки досі не враховано багато чинників фінансування багатьох об`єктів з боку ВАТ «Укрнафта», обласного бюджету та екологічного фонду обласної ради, загалом їх схвалили.

Щоправда, прозвучало чимало зауважень та пропозицій на адресу розробників цільових районних програм. Тому і запросили до участі у своєму засіданні першого заступника голови РДА Василя Янцюка, начальників фінансового управління, управління економіки, будівництва, архі­тектури та ЖКГ райдержадміністрації Михайла Обідняка, Василя Уніята, Лідію Захарко, голову Фонду комунального майна району Івана Коцька, головного архітектора району Михайла Янчука.

Зокрема члени комісії запропонували представити їм для ознайомлення ще до початку роботи V сесії районної ради усі цільові районні Програми, уже затверджені і за­пропоновані для затвердження та їх реальне фінансування. Депутат Дмитро Підхомний порушив проблему розпорошення, на його думку, коштів на розвиток масових видів спорту в Надвірнянщині. Турбувала цього депутата і ситуація навколо комунальної аптеки в районі. Рі­шення щодо її відкриття в Над­вірній приймала вже не одна сесія районної ради попереднього скликання, але віз і далі там. Покищо ясності ніякої немає: буде вона чи ні. А це викликає справедливі обурення як жителів міста, так і гірських сіл. На прохання депутатів ситуацію прокоментував Іван Коцько. Та його інформація народних обран­ців не задовільнила, а породила низку запитань до головного лікаря Надвірнянської центральної районної лікарні Ярослава Ісопенка.

Предметом жвавої і тривалої дискусії стала Програма збору, вивезення й утилізації твердих відходів у населених пунктах району, яку порушив депутат Володимир Іванчук. Передусім мова йшла про роботу КП «Сіль­екобуд», яке працює при Цуцилівській сільській раді. Обслуговує воно десять населених пунктів Цуцилівського куща. Ніби працює, але незадовільняє своєю роботою ні районну владу, ні жителів Цуцилова, Лісної Тарновиці, Переросля, Камінного, Волосова, Тисменичан, Парищ, Гаврилівки, Фітькова. Володимира Іванчука турбувала субвенція з районного бюджету сільським радам цих населених пунктів, щоб бодай утримати ситуацію тут з вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів на теперішньому рівні. Бо, якщо, за його словами, «не допоможемо, то втратимо і те, що вже є». Щоб не упустити шансу, він запропонував замість 60 тис. грн., які вже передбачені в райбюджеті, асигнувати на цю проблему ще стільки ж коштів. Його підтримали народні обранці Володимир Павлюх, Василь Букатюк, Віктор Соць та Дмитро Під­хомний. Іншу думку висловив Василь Янцюк, але, зрештою, здається, він погодився з позицією депутатів, як і Лідія Захарко.

Сесії районної ради рекомендовано прислухатися до цієї слушної думки: збільшити фінансування сільським радам на збір, вивезення та утилізацію твердих побутових відходів.

Серйозно говорили члени комісії про добудову шкіл у Перерослі, Красній, Назавизові, її будівництво в с. Чорний Потік, завершення спорудження Битківської ЗОШ І-ІІІ ст., газопроводу Надвірна-Ланчин, берегоукріплення річки Бистриця Надвірнянська за течією від водозабору першого підйому КП «Надвірнаводоканал» до зони відпочинку, кошти на ремонт доріг Надвірнянщини. Деякі питання, котрі внесено до порядку денного V сесії районної ради рекомендували сер­йозно доопрацювати, а Програму комплексного забезпечення містобудівною документацією району на 2011-2015 роки відхилити, як і деякі інші цільові програми, подані на обговорення комісії лише перед початком її засідання. Причина – на їх реалізацію не передбачено кошти в районному бюджеті.

Депутати Володимир Пав­люх, Василь Букатюк, Володимир Іванчук, Дмитро Під­хомний, Іван Кузюк та Віктор Соць висловились і щодо інших питань, які винесені на обговорення V сесії районної ради.

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/03/rajonni-prohramy-ne-pidkripleni-koshtamy-%e2%80%93-ne-prohramy/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.