- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Шевченковий день – у Надвірній

Posted By Модератор On 12.03.2011 @ 11:47 In Влада,Духовність,Тема дня | No Comments

[1]

Позавчора Надвірнянщина урочисто відзначила
197-му річницю від дня наро­дження Тараса Шевченка.

[2]

Із поклоном до Великого Тараса – представники влади та громадськості краю

Урочисте віче на майдані Шевченка розпочалося з покладання вінків і квітів до пам`ятника Великому Тарасові під звуки його «Думи мої, думи мої» у виконанні муні­ципального оркестру під орудою Богдана Абрата.

У вітальному слові краянам голова РДА Володимир Калічко відзначив геніальність українського поета-мислителя, на творчості якого вчились, вчаться і вчитимуться українці. «Кобзар» – настільна книга кожного свідомого громадянина держави. Голова районної ради Василь Попович висловив радість і гордість з того, що є представником великої нації, яка народила генія, борця за волю України, котрий, як ніхто інший, зумів пробудити національну свідомість маленького українця, розбудити потужний дух правди, свободи і добра.

Яскравим продовженням національного Шевченкового дня став святковий концерт «Думи Кобзаря живуть між нами» у районному будинку культури. Його автор – провідний методист Дарія Гринішак зуміла залучити найкращих аматорів художньої самодіяльності Надвірнянщини, які талановито втілили задум сценарію – особистість поета не потребує високопафосних слів і співучих дифірамбів. Шевченка треба вдумливо читати й розу­міти, що його поезія особливо актуальна нині, у непростий, неод­нозначний час для 20-річної (за віком) України.

[3]

Андрій ПАНЬКІВ – у ролі молодого Тараса-художника

Чи не тому нового звучання, емоційного забарвлення, властивого саме нашому сьогоденню, надали Шевченковій творчості читці його невмирущих поезій: Орест Рогатинський – «Якби ви знали, паничі», Петро Вара – «Гайдамаки», Віталія Бабій – «Плач Яро­славни», Романа Андрейчук – «Дівичії ночі». Задушевно і з глибокою задумою про нещасливу дівочу долю, оспівану Тарасом, виступили з літературно-музичною композицією за його твором «Тополя» учасники драматичного колективу районного будинку культури під орудою Галини Чуревич. А скільки любові до Шевченкової музи вклали у виконання пісенних творів Віра Бойчук, Марічка Петруняк, Василь Микитюк (акомп. Ярема Павлик), вокальне тріо «Ягілочка» (кер. Наталія Байдак), гурт «Шовкова косиця» (кер. Олена Яченко), ансамбль педагогів дитячої музичної школи під орудою Олени Сільчук. Порадували новими барвистими, веселковими танцями, кожен із яких перетворився на сцені на символічну міні-виставу, вихованці Олени Здольник – всесвітньо відомий народний аматорський ансамбль РБК «Горянка».

[4]

Фінал танцю «Рукодільниці» – із смисловим навантаженням

Та, здається, величне святкове дійство на районній сцені було б неповним без добре продуманого прологу, в якому взяли участь юний Анд­рійко Насадюк із Переросля, зігравши маленького Тараса; самобутній актор із Пнів`я Анд­рій Паньків, відобразивши молодого поета-художника; метр районної сцени, поважний Павло Храпко, майстерно перевтілившись у роль мудрого Кобзаря, а також головні ге­рої його однойменних творів: Наймичка – Олена Здольник, Катерина – Олена Яченко та двійко маленьких діток, які повели усіх у дитинство виконанням Шевченкового вірша «Тече вода з-під явора…».

На святі різними мовами звучали рядки Шевченкового «Заповіту». Цю невмирущу поезію – гімн незборимого духу Тараса – виконали, стоячи, всі учасники святкувань на чолі з керівниками міської і районної влади спіль­но із хором районного будинку культури під керуванням Яреми Павлика у супроводі муніципального оркестру народних інструментів «Аркан» (кер. заслужений артист України Сергій Орел).

Леся ДУТЧАК

«Народна Воля»

Світлини Володимира МАНІВЧУКА


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/03/shevchenkovyj-den-%e2%80%93-u-nadvirnij/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/03/IMG_0028.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/03/IMG_0005.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/03/IMG_0050.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/03/IMG_0075.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.