- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Створено Громадську раду при РДА

Posted By Модератор On 04.03.2011 @ 16:09 In Влада,Новини | No Comments

Становлення України як демократичної правової держави невід`ємно пов`язане з формуванням громадянського суспільства, забезпеченням реалізації конституційного права громадян брати участь в управлінні державними справами, сприяння формуванню в них активної громадсько-політичної позиції. Впевненим поступом у цій площині є створення Громадської ради (ГР) при райдержадміністрації.

Це – добровільний, неполітичний, постійно діючий колегіально виборний консультативно-дорадчий орган, утворений для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійс­нення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськіс­тю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики.

Її створенню в районі передувала інформаційно-роз`яснювальна робота від­ділу  внутрішньої політики РДА за координацією заступника голови РДА Богдани Ковалюк. Одначе, із 78 зареєстрованих на теренах Надвір­нянщини громадських і полі­тичних об`єднань свої заявки для участі в діяльності ГР при РДА подали 24 громадські організації. На перше, установче,  засідання позавчора, 2 березня ц. р., яке проводив начальник відділу внутрішньої політики РДА Володимир Івасик, прибуло два десятки представників.

У своєму вітальному слові присутнім Б. М. Ковалюк зауважила, що попри наявну багаточисельність громадських організацій все ж лише окремі з них розуміють своє призначення, прагнуть прилучатися до державних справ й усвідомлюють свою роль у житті краю. Застерігаючи від можливого бажання йти на кон­ф­ронтацію, заступник голови РДА закликала громадських активістів до єдності та спіль­ної праці на одну ідею – побу­дову громадянського суспільства.

Після ознайомлення з тимчасовими регламентом та положенням про ГР при РДА, Законом України «Про об`єд­нання громадян», що їх вручили кожному окремою брошурою, та їх затвердження від­бу­лися вибори голови, заступників, секретаря та секретаріату ГР. У виборах лідера ГР інтриги додав той факт, що очолити громадську раду спочатку зголосилися шестеро бажаючих, а згодом тільки четверо. За пропозицією голови районної шахової федерації і шахово-шашкового клубу «Інтелект» Миколи Максим`юка кожен розповів про своє бачення роботи в  якості керівника. Голова ра­йонної громадської організації учасників Помаранчевої революції «Майдан» Ярослав Лесюк, який зараз очолює також і громадсько-політичну раду Надвірнянщини, висловився за співпрацю ГР з усіма гілками влади в районі, а також і з ПКР. На думку представника  колективно-спор­тивного молодіжного клубу «Едельвейс» Тараса Вінтоняка, голова ГР повинен об`єднувати всіх.

Зрештою, рейтингове голосування результативним стало лише для голови громадської організації «Асоціація захисту інтересів територіальних громад «Надвірнянщина» Михайла Андрійовича (7 голосів) та представника РО Всеукраїнського товариства політичних в`язнів і репресованих Тараса Олендія (12 голосів), який і став головою ГР при РДА. Жодного голосу не набрали два найповажніших претенденти: керівники ради Старійшин м. Надвірна Богдан Мушак та РО «Український Християнсько-Демократичний фронт» Богдан Николайчук.

Двох фіналістів об`єднує те, що обоє володіють своєю харизмою, мають багаторічний досвід діяльності в громадських організаціях. І якщо М. В. Андрійович прислужився громаді ще й на посаді міського голови, то Т. Г. Олендій – беручи участь в ГО «Надвір­нянська самопоміч», яка відома своєю безкомпромісною, хоча й малоефективною, боротьбою, зокрема, з ущільненою забудовою райцентру, а також впертим намаганням контролювати місцеву владу і зробити її більш відкритою, публічною для громадян. До того ж, Тарас Олендій на свою нову громадську посаду прийшов з тої ж таки ГР, яку й очолював раніше і за діяльність якої йому найбільше діставалось «на горіхи» як від однодумців, так і від опонентів, разом з тим розуміючи умови й обставини, в яких доводилося функціонувати тодішній ГР. (Вдруге ГР створили вже на вимогу відповідних державних нормативних документів).

Немаловажну роль віді­грала й висловлена вслух на адресу кожного підтримка. За Михайла Андрійовича – від Любові Орел (райтовариство «Гуцульщина») та голови РО Української Спілки ветеранів Афганістану Анатолія Бичковського. За Тараса Олендія – від Миколи Максим`юка, керівників: ради голів профкомів працівників охорони здоров`я району Надії Толкачової та райвідділення Всеукраїнського об`єднання ветеранів Романа Комарянського.

Першим заступником голови ГР при РДА обрали керівника Надвірнянського козацького куреня Міжнародної ГО «Міжнародний Союз козацтва» Віталія Трачука з Делятина, який виконуватиме й обов`язки секретаря ГР, заступником голови – керівника товариства Божої Любові «Агапе» о. Романа Григораша.

ГР засідатиме не рідше одного разу на квартал. У період між засіданнями працюватиме секретаріат, до складу якого увійшли: Надія Толкачова, Роман Комарянський, Анатолій Бичковський та Микола Максим`юк, а також два заступники на чолі з головою ГР при РДА.

Леся ДУТЧАК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/03/stvoreno-hromadsku-radu-pry-rda/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.