- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вихід – пріоритетна визначеність

Posted By Модератор On 18.03.2011 @ 14:42 In Влада | No Comments

Як ми повідомляли [1], 23 лютого голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови обласної ради Остап Дзеса, голова бюджетної депутатської комісії обласної ради Володимир Шкварилюк разом із депутатами обласної ради Володимиром Хоптою, Ігорем Івасюком та Юрієм Бабієм, керівниками району Василем Поповичем і Володимиром Калічком відвідали ряд проблемних і визначальних у соціально-економічному і культурному розвитку Надвірнянщини об`єктах.

Мета поїздки – конкретніше ознайомитися з матеріально-технічним станом об`єктів і визначитися щодо подальшого фі­нан­сування їхньої добудови, реконструкції та розвитку. Зокрема, що стосується берегоукріп­лення ріки Бистриця Надвір­нянська в мікрорайоні зони відпочинку та водозабору, то підготовлено і спрямовано екологічний запит на розгляд відповідної депутатської комісії облради щодо виділення 771 тис. грн. для проведення розрахунку за виконані відрядною організацією роботи.

[2]

Керівники обласної ради, районної та міської влади на об`єкті берегоукріплення у Надвірнянській міській зоні відпочинку

Після ознайомлення у Надвір­нянській школі-інтернаті із ситуацією, на думку заступника голови обласної ради Остапа Дзеси, тут потрібно не відкладаючи вирішувати долю незадіяного нав­чального корпусу (пустує майже 18 років) у напрямі переоблаштування його під соціальне житло за бюджетні і меценатські кошти, інакше будівля остаточно зруйнується.

У Прикарпатському військово-спортивному ліцеї-інтернаті є потреба спорудження спортзалу та ремонту одного з приміщень для навчальних потреб тутешніх вихованців. Ця проблема знайшла розуміння в обласного керівництва, адже цей навчальний заклад, як і школа-інтернат фі­нан­­сують з обласного бюджету.

Надто проблемним залиша­ється добудова Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст. Голова обласної ради Олександр Сич відстоює думку, що треба і надалі наполегливо ставити питання про добудову тутешньої школи за рахунок Держ­бюджету. А ось щоб врятувати будівлю «червоної школи» у Ланчині, в якій серед багатьох інших навчався поет Січового стрілецт­ва Юрій Шкрумеляк і якій уже майже 110 літ, то тут варто добре помислити громаді і місцевій селищній раді щодо залучення коштів міжнародних, всеукра­їнських та обласних відповідних громадських фондів.

У Делятинській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 потрібен спортзал, а також почали працювати над кошторисом на перекриття одного зі шкільних корпусів, кошти для чого вишукуватимуть як у районному, так і в обласному бюджетах.

Відвідини місцевого психо-неврологічного інтернату ще раз переконали у дальшій потребі довершувати справу з очисними спорудами та ефективною системою теплопостачання. Хоча цей об`єкт не залишається поза увагою обласної влади, якій він підпорядкований. Однак, серед аналогічних закладів в області він явно не перебуває серед кращих.

Того дня представницька делегація побувала також у Білих Ославах, де ознайомилась із ходом будівництва дошкільного навчального закладу, введення в дію якого дозволить вирішити одну з найгостріших проблем цього гірського села. Тут за кошти райбюджету проводять проектно-пошукові роботи на добудову актового залу та навчальних класів Білоославської ЗОШ І-ІІІ ст.

Побувавши у Чорних Ославах, керів­ники області та району переконалися в необхідності добудови школи, як і аналогічно у Чорному Потоці. До речі, відповідні документи на фінансування спорудження шкіл та їх добудови у Чорному Потоці, Красній подані на розгляд Міністерства фінансів Укра­їни і Кабінету Міністрів України. Ра­йонна та обласна влада підготували відповідні звернення до ВАТ «Укрнаф­та» щодо виділення коштів на продовження будівництва другого пускового комплексу Битківської ЗОШ І-ІІІ ст. А заодно звернули увагу керівництва ВАТ «Укрнафта» щодо необхідності виділення щорічно коштів на розвиток соціальної інфраструктури сіл Пнів, Молодків, Стримба, Пасічна, Зелена та селищ Битків і Делятин з огля­ду на те, що на території цих населених пунктів працюють відповідні наф­тогазові промисли та інші об`єкти ВАТ «Укрнафта», діяльність яких завдає руйнування доріг і несприятливо впливає на тутешню екологічну ситуацію, створюючи незручності для жителів району. Що стосується добудови другої черги ЗОШ І-ІІІ ст. у Перерослі, то районна влада береться долучитися до спорудження тут спор­тивного залу.

Позитивно оцінено хід робіт з реконструкції пологового будинку у Надвірній. У цьому році вирішуватиметься питання про виділення майже 700 тис. грн. для цього, внаслідок чого жителі району отримають можли­вість щодо надання їм якісних медпослуг.

У підсумковому інтерв`ю для обласних і районних ЗМІ голова обласної ради Олександр Сич зазначив, що органам місцевого самоврядування та виконавчій владі району треба ширше і повніше, а головне, результативніше, налагоджувати взаємопартнерські стосунки з виробничими структурами – державними, приватними, акціонерними – на території району з метою покращення соціальної інфраструктури Надвірнянщини. З іншого боку, влада і підприємницькі кола Надвірнянщини мають реально і предметніше оцінювати, впливати і прискорювати ситуацію у напрямі ефективної і невідкладної підготовки до використання туристичного ресурсу. Бо те, що зараз прибутково працює на «Буковелі», за короткий час буде життєво і по-виробничому спроектоване у нашому районі. І до цього треба бути готовим уже зараз.

Остаточні крапки над «і» керів­ницт­во обласної ради після відвідин району не поставило з огляду на те, що конкретну програму соціально-економічного розвитку області на 2011 рік прийматимуть на сесії обласної ради 18 березня ц. р., а для цього обласна рада, її керівництво матиме певну інформацію про реальний стан справ у кожному з відвіданих районів. Хоча і на обласному рівні не без проб­лем. Зокрема, лише за наслідками повені 2008 року Держбюджет заборгував перед нашою областю понад 580 млн. грн., а із 1 мільярда грн. збитків, завданих повінню у 2010 році, область отримала неповних 60 млн. грн. До того ж не можна використати кошти екологічного фонду, які «застрягли» у структурах державного «Родовід-банку». Тому обласна рада звертатиметься щодо виправлення ситуації до вищестоящих державних органів.

В якому обсязі і які окремі об`єкти Надвірнянщини отримають підтримку у форматі Програми соціально-економічного і культурного розвитку області на 2011 рік дізнаємось після рішення сесії обласної ради від 18 березня ц. р.

Іван ГРИДЖУК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/03/vyhid-%e2%80%93-priorytetna-vyznachenist/

URLs in this post:

[1] Як ми повідомляли: http://volya.if.ua/2011/02/problemy-nadvirnyanschyny-–-u-poli-zoru-oblasnoji-vlady/

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/03/IMG_00081.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.