- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вимогливе ставлення до звернень громадян – обов`язок усіх служб

Posted By Модератор On 04.03.2011 @ 16:00 In Влада,Економіка,Новини | No Comments

Шість питань обговорено на засіданні колегії РДА, 24 лютого ц. р. Їх актуальність зумовлена самим життям. Адже йдеться про важливі сфери діяльності жителів Надвірнянщини.

Перші два тісно взаємопов`язані, оскільки присвячені роботі із зверненнями громадян. Інформацію «Про стан розгляду звернень громадян за підсумками 2010 року від­повідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента від 7 лютого 2008 року «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» учасникам засідання колегії РДА представив головний спеціаліст загального відділу апарату райдержадміністрації Ярослав Кінаш.

До питання «Про хід виконання рішення колегії РДА від 9 жовтня минулого року «Про стан виконавської дисципліни в роботі з документами ор­ганів влади вищого рівня, прийнятих власних рішень у структурних підрозділах РДА за підсумками 9-ти міся­ців 2010 року» та про стан роботи з документами минуло­річ увагу присутніх привернув т.в.о. начальника загального відділу апарату РДА Ярослав Андріїв.

Обидвох промовців голова РДА Володимир Калічко, який вів засідання колегії, спрямував на критичний ана­ліз стану справ, вимагав називати конкретно тих осіб, де є факти невчасного розгляду звернень.

Ярослав Кінаш визнав, що громадяни дедалі частіше використовують своє конституційне право на звернення. Скажімо, торік служби та відділи РДА розглянули 1820 звернень. Безпосередньо в РДА надійшло 541 звернення (337 письмових та 180 усних). Через облдержадміністрацію – 532 звернення: 245 – безпосередньо до ОДА, 55 – до Адмі­ністрації Президента Укра­їни, 48 – до Кабінету Міністрів України, 6 – до Верховної Ради України та на урядову «гарячу» телефонну лінію – 180 звернень.

Із тих 541 звернення, які минулоріч надійшли в РДА, 126 – стосувалися земельних питань, 45 – транспорту і зв`язку, 286 – комунального господарства.

Особливо насторожує, за словами Ярослава Кінаша, велика кількість повторних звернень. Торік зафіксовано таких 100. Надійшли вони до ОДА. Тут район – на другому місці після Івано-Франківська. Серед «рекордсменів» І. М. Кузишин (21), Я. О. Садов`як (11) – повторне звернення на урядову телефонну «гарячу» лінію.

Визнав цей доповідач і те, що в минулому році мали місце факти невчасного роз­гляду звернень громадян, у т. ч. і тих, що надходили на роз­гляд із облдержадміністрації. У майбутньому такі недоліки в роботі зі зверненнями громадян недопустимі. Та потік звернень і далі не зменшується. Цьогоріч у райдержадмі­ністрацію надійшло вже біль­ше 300 звернень. Аналізуючи ситуацію, можна зрозуміти, що у 2010 році кількість звернень громадян до органів влади значно збільшиться.

Щодо звернень громадян та стану їх розгляду торік, то голова РДА Володимир Калічко навів у приклад роботу в цьому напрямку виконавчих комітетів сіл Добротів, Заріч­чя, Чорний Потік, Тисменичани, Камінне, Молодків, Фить­ків, Цуцилів. У найближчому періоді на базі цих органів місцевого самоврядування передбачено провести семінар-навчання сільських та селищних голів із проблем виконавської дисципліни, орга­нізації та здійснення контролю за виконанням документів в органах виконавчої влади.

З іншого боку, голова РДА жорстко висловився на адресу тих служб РДА та органів влади на місцях, де допускають порушення термінів виконання документів, адже в останньому періоді керівницт­ву РДА підготовлено 7 допо­відних записок та 10 інформацій щодо виконавської дисципліни у роботі з документами, котрі перебувають на контролі.

Ярослав Андріїв на вимогу голови РДА проінформував, що такі факти наявні у відділах: внутрішньої полі­ти­ки та зв`язків із громадсь­кістю, у справах сім`ї, молоді та спорту, освіти, управліннях: праці та соціального захисту населення, будівництва, архітектури та ЖКГ, економіки РДА, центральній ра­йонній лікарні, виконавчих комітетах сіл Лоєва, Стримба, Зелена, Лісна Тарновиця, Пасічна.

На вимогу Володимира Калічка працівники загального відділу апарату РДА мають підготувати розпоря­дження голови райдержадміністрації про накладення адміністративних стягнень на керівників згаданих служб за серйозні недопрацювання на цій ниві.

Треба, нарешті, домогтися того, щоб усі керівники струк­турних підрозділів РДА, сіль­ські, селищні голови зрозуміли роль і місце відповідальних працівників у системі конт­ролю в органах влади.

Мобілізувати зусилля на правову освіту

У контексті перших двох питань проаналізували і роботу з правової освіти жите­лів району у 2010 році. Адже незнання громадянами в багатьох аспектах правових норм та чинного порядку породжує зливу звернень у ті чи інші ор­гани влади. А про суть зробленого розповів начальник районного управління юстиції Ярослав Левкун. Та голова РДА Володимир Калічко кілька разів переривав його виступ, домагаючись від нього його власного бачення майбутніх кроків поліпшення правової освіти жителів Надвірнянщини.

Поле діяльності на цій ниві досить широке для всіх правоохоронних органів району. Важливо, щоб сільські, селищні голови під`єднали свої установи до мережі Інтернет та зареєстрували свою елект­ронну пошту для покращення співпраці щодо правової освіти людей. Необхідно надавати комплексну методичну допомогу органам місцевого самоврядування та роз`яснювати цілеспрямованіше й ефективніше положення нормативно-правових актів та іншого законодавства.

У пошуку точок дотику

Досить аналітичну інформацію про роботу лісопильних рам на території району та попередження розкрадання і незаконного вивезення деревини й лісопродукції з Надвірнянщини подав у своєму виступі начальник відділу промисловості, лісового господарства управління економіки РДА Іван Боднарук.

Вона спонукала учасників колегії до певних роздумів. Але якогось «вибуху» не сталося. Хо­ча, звичайно, проблем у цій сфері нагромадилося чимало. На шляху до їх розчищення, очевидно, доведеться йти непросто. Головне, що визначено орієнтири такої роботи. Та й голова РДА Володимир Калічко має свою чітку позицію як діяти далі, щоб навести лад у діяльності лісопильних рам, яку підтримують фахівці лісової галузі.

Згідно з даними, які озвучили на засіданні колегії РДА, у районі діє 68 пилорам. Це – юридичні і фізичні особи. Їхня діяльність – під пильним оком різних районних служб: лісової охорони ДП «Надвір­нян­ське лісове господарство» та ДП «Делятинське лісове господарство», Надвірнянського спецагролісгоспу, природного заповідника «Горгани», райвідділу внутрішніх справ, ДПІ в Надвірнянському ра­йоні, райсанепідемстанції, експертів з умов праці управ­ління праці та соціального захисту населення РДА, державної служби боротьби з еко­номічною злочинністю Надвірнянського РВ УМВС, а ще – постійно діючої робочої групи РДА.

Однак, поки що всі контролюючі органи не спромоглися того, щоб наявні лісопильні рами працювали легалізовано. На думку директора ДП «Делятинське лісове господарство», депутата районної ради Івана Симчича, тільки половина з них діють у правовому полі. Допоки СПД не закуповуватимуть деревину в лісгоспах за тендерами чи з аукціонів – порядку на лісопильних рамах не буде. Сьогодні це обов`язковий атрибут нашої спільної роботи. Тим паче, що з 1 квітня 2010 року вивезення деревини-кругляка за межі області згідно з розпорядженням голови ОДА заборонено. Вимога дня – узаконити всі пилорами, налагодити облік деревини на них, позбутися самовільних рубок лісу. Заборонять на експорт деревину та вироби з неї без лі­цензій, інших документів.

Слушні пропозиції щодо лісовпорядкування висловили Молодківський та Фить­ків­ський сільські голови Василь Кисляк і Марія Дмитрук. Підсумував обговорення Володимир Калічко.

Як залучити молодь до активного громадського життя?

Відповісти на це прагнула у своєму виступі на засіданні колегії РДА заступник голови РДА Богдана Ковалюк, мовлячи про стан реалізації державної політики в районі та аналізуючи роботу з молоддю у структурних підрозділах РДА.

Оперуючи статистичними даними про зайнятість молоді, малозабезпечені та багато­дітні сім`ї, статусні діти, освіту, культуру, молодіжні орга­нізації, оздоровлення, спорт, злочинність серед дітей, здоров`я дітей і стан молодіжної сфери району, Богдана Ковалюк заявила, що покращення у сфері молодіжної політики можливе за умови прийняття Доктрини дер­жав­ної молодіжної політики. «Що стосується району, то, перш за все, необхідна фінансова підтримка молодіжних програм. Основа, фундамент місцевої молодіжної політики – це фінансування тих проектів, які реалізовують спе­ціалісти-професіонали через громадських активістів-лі­дерів громадських організа­цій».

На запитання Володимира Калічка, хто в районі здатен розробити молодіжну програму?, заявила, що вона готова за це взятися за умови підтримки та сприяння влади і громадськості молодіжним організаціям чи активістам у реалізації їхніх ідей та наприкінці нинішнього року прозвітувати про свою роботу на цьому поприщі.

Цікавих наміток у Богдани Ковалюк справді є чимало. Найголовніше, є велике бажання привнести в молодіжну політику нове дихання, утвердити зміни перемін на противагу теперішній стагнації.

* * *

Колегія затвердила відповідне рішення і за інформацією заступника начальника управління будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства РДА, головного архітектора району Михайла Янчука «Про «Комплексну програму забезпечення містобудівною документацією Надвірнянського району на 2010-2015 роки».

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/03/vymohlyve-stavlennya-do-zvernen-hromadyan-%e2%80%93-obovyazok-usih-sluzhb/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.