- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Надвірна оновлюється

Posted By Модератор On 29.06.2011 @ 11:26 In Влада,Новини | No Comments

У редакцію нашої газети неодноразово зверталися жителі Надвірної, котрих хвилювали питання щодо обрізування дерев, відпочинку в парку, будівель, які зростають у місті, та реконструкції міського фонтана і пам’ятника Т. Г. Шевченку. Ми адресували їх міській владі. Від керуючого справами Надвірнянського міськвиконкому Олега Антонюка довідалися таке.

Дітям – атракціон, дорослим – танцмайданчик

У парку ім. Івана Франка власник закладу швидкого харчування за власні кошти встановив для відпочинку маленьких жителів Надвірної атракціон. За кілька метрів від нього за спонсорські кошти розпочато будівництво танцювального майданчика, де зможе відпочивати не тільки молодь, але й старше покоління під мелодії оркестру. Майданчик після завершення його будівництва працюватиме у вихідні дні.

Новобудови із підземними загадками

На майдані Шевченка (біля районного будинку культури) триває будів­ництво. Після його закінчення тут знаходитимуться торгово-офісні приміщення.

А навпроти адмінприміщення ЦПЗ № 4 на розі вулиць Мазепи й Княгині Ольги кілька індивідуальних забудівників також зводять спільний торгово-адміністративний корпус. Під час прокладення фундаментних траншей виявлено кам`яну арку, викладену у формі пивниці. За оцінкою фахівців відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури ОДА, цей підземний об`єкт приблизно 60-річного віку історико-археологічної цінності не представляє.

Чому в місті зрізають дерева?

Згідно з рішенням виконавчого комітету Надвірнянської міської ради з листопада по березень щорічно планово зрізають старі чи пошкоджені де­рева та обрізають гілки. Завдання цих заходів – надати ошатнішого вигляду нашим вулицям, скверам, парку, убезпечити жителів та гостей міста від па­діння старих дерев, та для розширення русла потічка Підзамче. За цей період зрізали близь­ко сотні дерев. Якщо ж виникне загроза падіння дерев, то виконавчий комітет в будь-яку пору року прийме рішення про їх зрізання.

Будуть нові розкопки

У цьому році планують продовжити розкопки руїн замку у парку ім. Івана Франка в Надвірній. На це передбачене відповідне, зате крихітне, фінансування. Розкопки проводитимуть орієнтовно у серпні спеціалісти Івано-Франківської філії Інституту археології НАНУ.

Про відновлювальні роботи на ру­їнах Пнівського замку  у цьому році поки що не йдеться. Про це ми довідались у відділі культури і туризму РДА.

Потічок Підзамче поглибшає

Під орудою виконкому міської ради за тиждень-другий завершать роботи з поглиблення та розчищення потічка Підзамче у мікрорайоні вулиць Молодіжна, Хмельницького, Шухевича. Таким є виконання одного з пунктів Програми з берегоукріплення та запобігання паводкам.

Відновлять Кобзаря і фонтан. Куранти, певно, не заграють цьогоріч

До 20-річчя незалежності України започатковано ремонт пам’ятника Т. Г. Шевченку та фонтана. Щодо першого, то його реконструюють за кошти міського і районного бюджетів. Орієнтована вартість проекту близько 100 тис. грн. Як зазначає Олег Антонюк, його вартість можна буде трішки здешевити.

Щодо фонтану, то цей об`єкт спіль­ними зусиллями лагодять міська рада та спонсори. Попередній кошторис складає більше як 100 тис. грн. Уже на викладення плитки та виконання гідроізоляційних робіт використали майже 30 тис. грн.

Мають надію в міській раді і на те, що заб`ють-заграють куранти на колишній ратуші, а нинішньому районному будинку культури. Виявляється, що під час урочистого відкриття ІХ Міжнародного Гуцульського фестивалю у Надвірній у вересні 1999-го з учас­­тю Кучми-президента, один «відвага» щиросердно добрий десяток разів лупнув палицею у механізм годинника на ратуші, цим самим своєрідно відтворивши мелодійні удари надвірнянських курантів. Отакої!..

Тепер для їх ремонту потрібно, щоб районна влада передала містові в користування будинок, на верху якого знаходяться куранти-механічний годинник. Сподівання, що на цьогорічний ювілейний День Незалежності вони заграють, певно, що марні. І треба лише хіба домагатися у владних струк­тур району й міста, а також залучаючи кошти і можливості доброчинців, щоб така обновка для нашого краю сталася у наступному році. А, можливо, і до Євро-2012 встигнуть (встигнемо?).

Василь ІВАСЮК,

студент факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/06/nadvirna-onovlyujetsya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.