- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Будьте обережні з грибами

Posted By Модератор On 22.07.2011 @ 11:12 In Здоров`я | No Comments

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймають за їстівні та умовно-їстивні, а також внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки. Крім цього, збирання грибів у лісозахисних смугах, біля автошляхів може за­кінчитися теж небажаними наслідками.

[1]Перші симптоми отруєння грибами такі: біль у животі, нудота, блювота, діарея.

Перша допомога при отруєнні грибами грає вирішальну роль у порятунку хворого. Головним принципом є видалення токсину, що не всмоктався. Вона може бути проведена різними способами. Важливо викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок, випити води з активованим вугіллям (важливо, щоб вона залишалася в шлунку якийсь час). Якщо діарея відсутня, до активованого вугілля можна додати проносний засіб (най­більш простий і доступний засіб – сорбіт).

Якщо пацієнта турбує багаторазова блювота, не слід вживати протиблювотних засобів, бо блювота – важливий захисний механізм, що сприяє виведенню токсинів з орга­нізму. З цієї ж причини не рекомендують усувати діарею медикаментозними препаратами. І ніякого самолікування! Бо, чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Негайно звертайтесь до лікаря.

Михайло ЛЮТИЙ,

завідувач відділу анестезіології та інтенсивної терапії центральної районної лікарні.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/07/budte-oberezhni-z-hrybamy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/07/gryby.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.