- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Діалог має все-таки відбутись

Posted By Модератор On 19.07.2011 @ 11:07 In Влада,Економіка | No Comments

Районна та міська влада організованою зустріччю з підприємницькою громадсь­кістю району в рамках форуму «Влада і бізнес – партнери» прагне зробити їх традиційними. На жаль, поки що першим діалогом підприємці знехтували, хоча їх заздале­гідь запросили до нього. Та це лише початок. Надалі думають коло представників малого, середнього і великого бізнесу значно розширити.

13 липня ц. р. на спілкування з представниками підпри­єм­ницького середовища прийш­ли голова РДА Володимир Каліч­ко, голова районної ради Василь Попович, заступник голови РДА Степан Іроденко, начальник ДПІ в районі Богдан Нагорняк, начальник управління економіки РДА Василь Уніят, керівники управ­лінь та відділів РДА, біль­шості районних служб.

Володимир Калічко зауважив, що подібні зустрічі уможливлять вивчення потреб і пропозицій підприєм­ців для того, щоб їх узагальнити. Адже дію Податкового кодексу, щонайперше, відчувають на собі вони, які є найобізнанішими з тим, що їх не задовільняє, що необхідно змінювати у податковому законодавстві, що добавляти, а що забирати.

Наша мета, продовжив голова РДА, не визначати хто як працює, а вивчити як працює Податковий кодекс. Тому за­просив присутніх до відвертого діалогу. Та його наразі не вийшло.

За словами Володимира Калічка, прагнення влади організовувати подібні зус­трічі кожного кварталу. Спіль­но треба домогтися того, щоб в Україні надали можливість працювати бізнесу престижно.

У підприємців чимало ці­ка­вих пропозицій для інвесторів. Саме під час зустрічей у форматі «Влада і бізнес – партнери» можна погоджувати одну якусь вагому для Надвірнянщини та пропонувати інвесторам вкладати кошти в цей інвест-проект. Тим паче, що нині майже кож­ний населений пункт району розробив по декілька інвестиційних проектів, які обов`язково треба реалізовувати.

Богдан Нагорняк визначив дві позиції цього зібрання: або всім все байдуже, всім ні до чого; або всім комфортно, все добре, питання, будь-які від­сутні. Якщо це друга позиція, то «податківців вона радує, приємно, що наші підприємці після тих гучних податкових майданів, добре вивчивши По­датковий кодекс, зрозуміли, що він – дуже добра книжка, до неї немає ніяких претензій».

Насправді все далеко не так. Тому головний податківець району коротко зупинився на вимогах Податкового кодексу до юридичних осіб, бо «правила гри» трохи змі­нилися, вірніше, вони ввійш­ли в цивілізоване русло щодо адміністрування податку на додану вартість.

Нагадав також Богдан Нагорняк про те, що за станом на 1 липня у Надвірнянщині зареєстровано 3700 підприєм­ців-фізичних осіб, з яких 1500 працюють за спрощеною системою оподаткування, та 1000 підприємців-юридичних осіб; конкретизував ті зміни, які повинні внести в уже затверджений Податковий кодекс, деталізував деякі нюанси щодо перевірок підприємців, на які до 1 липня діяв мораторій, котрий кожний протрактував цю позицію Уряду на свій смак. Це неправильна позиція підприємців, мовляв, звітуватися тепер не варто. Богдан Нагорняк застеріг підприємців від цього. Порадив їм рахуватися зі змінами, які знову невдовзі стануть реаліями Податкового кодексу.

Словом, дорога для діалогу між районною владою, податківцями і підприємцями відкрита. Тому ігнорувати можливість ділового спілкування не варто, як і таїти в собі чи замовчувати болючі моменти оновленого податкового законодавства. Підприємці мають заговорити по-діловому і конкретно в умовах ни­нішніх реалій.

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/07/dialoh-maje-vse-taky-vidbutys/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.