- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Магію свята відчули усі

Posted By Модератор On 19.07.2011 @ 10:43 In Духовність,Свята | No Comments

Уже традиційно з 6 на 7 липня надвірнянці святкують магічну ніч на Івана Купала. Проте цього року на заваді стала погода. Гроза і шквальний вітер не дали змоги провести святкування, а тому його перенесли з середи на суботу, 9 липня.

[1]

Пісні і танці від «Косички». Перша праворуч – Юлія Терлецька – «Міс Купала-2011»

Дійство розпочалось у передвечір`я у міській зоні від­починку ім. Назарія Яремчука. Господиня свята Любов Орел та ведуча Олена Яченко привітали всіх присутніх і ознайомили з програмою свята. Перед надвірнянцями та гостями міста виступив театр музичного фольклору «Косичка» районного будинку культури. Святковий настрій створювали костюмовані дійства та купальські пісні у виконанні солісток театру Любові Яченко та Орисі Яремчук.

Цінними подарунками відзначили всіх присутніх у вишиванках, а їх цього року було понад два десятки. Не забули привітати всіх Іванів та Іваночок з минулими іменинами, але щоб отримати приз, вони мали продемонструвати свої таланти. Як завше спонсором свята виступила Надвірнянська міська рада за сприяння райдержадмі­ністрації та підтримки від­ді­лу культури і туризму РДА.

На святі виступив оркестр «Рушничок» Делятинського народного дому (керівник Андрій Івасюк), котрий розважав глядачів грою на тради­ційних музичних інструментах: скрипці, цимбалах, трем­біті з незмінним її володарем Миколою Павуком..

[2]

Линуть мелодії «Рушничка»

Традиційно обирали головну героїню свята – Купалочку. Нею могла стати кожна з присутніх дівчат, які брали участь у дійстві та на голові якої красувався віночок. Ведуча свята Олена Яченко зазначила, що цього року глядачі особливо активно брали участь у голосуванні. Під кінець свята стало відомим ім’я переможниці. Почесне звання «Міс Купала-2011» отримала маленька Юлічка Терлецька. За неї свої голоси віддали 60 глядачів. Саме Юля понесла символічний вогник, від якого, за традицією, «запалив» купальське багаття найпорядніший надвірнянський ґазда Василь Василенко. Щорічно купальську ватру для нас організовує товариство КП «Надвірнянський житловик».

Господиня Любов Орел – заслужений працівник культури України та знана тамада мистецьких імпрез в нашому краї – гречно дякувала всім, хто долучився до народного гуляння.

Продовжували веселитись уже біля ватри, яку здавна вважали символом очищення. Той, хто перестрибне через купальський вогонь, за народним повір’ям, матиме міцне здоров’я і неабиякий талан. А закохані, перестрибуючи через вогонь взявшись за руки, могли перевірити свої почуття на міцність.

Івана Купала є в своєму роді унікальним святом. Участь у дійствах беруть не лише дорослі, але й діти. З кожним роком на вулицях міста все частіше можна зуст­ріти молодь у вишиванках, що свідчить про популяризацію народного одягу і традицій.

[3]

І запалала Купайлівська ватра

Як завжди, цього року народне гуляння затягнулось допізна. Кожен мав змогу відчути дух єднання з природою, скуштувати смачних страв та погріти руки біля багаття. І хоча надворі не стояла власне купальська ніч, та магію свята, безумовно, відчули на собі всі.

Тетяна ЮРКЕВИЧ,

студентка факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/07/mahiyu-svyata-vidchuly-usi/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/07/DSC03929.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/07/DSC03943.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/07/DSC03975.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.