- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Основне завдання – створення партнерських відносин

Posted By Модератор On 01.07.2011 @ 11:14 In Влада,Економіка,Новини | No Comments

На варті своєчасності сплати податків, контролю за їх повними надхо­дженнями до державної скарбниці, дотриманням податкового законодавства, виховання підростаючого покоління дисциплінованими платниками податків уже 21 рік стоїть Державна податкова інспекція в Надвірнянському районі, яка є однією з найважливіших державних ланок. Адже результативність життя економічного стану району на сучасному етапі визначає готовність Надвірнянщини на наступний, ще вагоміший крок до свого поступу.

Напередодні професійного свята – Дня працівника податкової служби України розмовляємо з начальником ДПІ в районі Богданом НАГОРНЯКОМ.

– Прийняття Податкового кодексу, – розповідає Богдан Михайлович, – узагальнює на 21-му році нашої служби напрями діяльності як платників податків, так і податківців у новому правовому полі, що зобов`язує його чіткого дотримання.

Основним із завдань податкової, які окреслені Державною податковою службою України, є роз`яснення положень Податкового кодексу.

Другим і не менш важливим етапом роботи ДПІ в районі є вдосконалення адміністрування податків шляхом запровадження подання податкової звітності в електронному вигляді. Як зазначив голова ДПС України Віталій Захарченко, перетворення податкової служби в сучасну інституцію неможливе без запровадження нових методів роботи.

Найпильнішу увагу спрямовуємо нині на ефективну контрольно-перевірочну роботу і боротьбу із фіктивними підприємствами, із незаконним відшкодуванням ПДВ з бюджету.

Впровадження нових механізмів звітування платників податків, а саме шляхом подання податкової звітності засобами електронного зв`язку, продовжує залишатися одним із головних напрямків покращення обслуговування платників податків, скорочення термінів проведення перевірки щодо правомірності заявлених на відшкодування сум ПДВ та забезпечення своєчасного їх відшкодування платнику податку.

Яскравим прикладом створення партнерських відносин із платниками податків стало відкриття в м. Івано-Франківськ другого в Україні Центру з обслуговування платників податків. Невдовзі аналогічний Центр відкриємо і в нашій ДПІ.

– Які, на Вашу думку, основні досягнення податкової служби району за останні роки?

– Відзначаючи цього року 21-у річницю створення Державної податкової служби України, перш за все наголошуємо на її призначенні – наповненні бюджетів усіх рівнів, що, у свою чергу, сприяє вирішенню важливих соціальних питань.

Найбільший потенціал підвищення ефективності роботи державної податкової служби полягає в реалізації ідеології партнерства з платниками податків.

Сьогодні з упевненістю можна стверджувати, що ДПІ в районі від­крита для спілкування з платниками податків.

Свідченням високої ефективності нашої роботи стало постійне нарощування податкових надходжень. Так, за результатами роботи в січні-червні 2011 р. до Зведеного бюджету Укра­їни платниками податків району сплачено 261,7 млн. грн., що на 117,5 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. До місцевих бюджетів району скеровано 50 млн. грн., що на 11,1 млн. грн. перевищує надходження 2010 року.

Створення атмосфери взаємодовіри, зміцнення партнерських стосунків із платниками податків, прозорість роботи, сприяння платникам у добровільному виконанні ними своїх податкових зобов`язань – це ті стратегічні засади, на яких сьогодні будує свою діяльність ДПІ в Надвірнянському районі.

– Основні пріоритети в роботі ДПІ в районі на майбутнє?

– Наповнення прибуткової частини бюджету – наша основна турбота. Ми завжди відкриті для тих, хто хоче правильно сплачувати податки, розібратися в податковому законодавстві, тому пріоритетним напрямом роботи податкової служби є виховання податкової культури населення, формування суспільної свідомості доброзичливого ставлення до податків та добровільної і своєчасної їх сплати.

Але турбує і той факт, що сьогодні, незважаючи на широкомаштабну масово-роз`яснювальну роботу з доведення до платників податків роз`яснень податкового законодавства, є факти використання платниками податків схем ухилення від оподаткування та мінімізації податкових зобов`язань.

Саме тому залучення до сплати податків підприємств, які при значних обсягах доходів декларують мізерні суми податкових зобов`язань та мають низьке податкове навантаження, є одним із важливих пріоритетних напрямків у роботі податківців та резервом у збільшенні надходжень.

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/07/osnovne-zavdannya-%e2%80%93-stvorennya-partnerskyh-vidnosyn/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.