- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ювілей, який маємо пам`ятати

Posted By Модератор On 01.07.2011 @ 11:12 In Духовність | No Comments

30 червня ц. р. виповнилося 70 років від часу відновлення Української держави, яку проголосило бандерівське крило ОУН у Львові.

Для українських націоналістів головною ідеєю стало  відновлення Української незалежної держави, яку проголосили 1918 р. І ось 30 червня 1941 р. вони проголосили у Львові: «Волею Українського Народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали голови цілі покоління найкращих синів України». То був абсолютно незалежний чин бандерівців, без якоїсь санкції з боку німецької влади.

Після проголошення Української держави бандерівці створили уряд, який не був суто бандерівський, до його складу ввійшли представники інших політичних сил та чимало безпартійних фахівців.

Схвальне слово про Акт сказали високі церковні достойники. «Український народ, – писав у своєму пастирському листі митрополит Андрей Шептицький, – мусить у цій історичній хвилі показати, що має досить почуття авторитету й життєвої сили, щоби заслужити на таке положення серед Народів Європи, в якім міг би розвинути всі Богом собі дані сили. Карністю, солідарністю, совісним сповненням обов’язків докажіть, що ви доросли до державного життя».

Фактично Акт відновлення Української держави став актом непокори українських націоналістів німецькій окупаційній владі. Керівники бандерівської ОУН, у т. ч. сам Степан Бандера, опинилися в німецьких тюрмах і концтаборах. До речі, двох братів Степана Бандери, Олександра і Василя, за їхню націоналістичну діяльність закатували в концтаборі Аушвіц (Освенцім).

У певному сенсі наслідком Акту відновлення Української держави стало створення Української повстанської армії – цієї армії без держави. Акт засвідчив, що для українців, принаймні їхньої свідомої та активної частини, незалежна держава є великою цінністю і що вони готові боротися за неї.

За матеріалами преси.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/07/yuvilej-yakyj-majemo-pamyataty/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.