- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Державою пишатимуться нащадки

Posted By Модератор On 29.08.2011 @ 11:51 In Влада,Духовність | No Comments

День Незалежності. У Надвірній за участі керівників району, зарубіжних гостей із Польщі та Чехії пройшли, як і в усіх населених пунктах району, святкові заходи з нагоди відзначення 20-ї річниці Незалежності України.

Середа, 24 серпня, 10 година ранку. Майдан Шевченка перед величним оновленим пам`ятником Великому Кобзареві розцвів маєвом синьо-жовтих прапорів, святковими колонами вихованців Прикарпатського військово-спортивного ліцею-ін­тернату, працівників ПАТ «Нафтохімік При­карпаття», НГВУ «Над­вірнанафтогаз», райвідділу УМВС, Надвірнянської станиці ОУН-УПА, охорони здоров`я, освіти, ДПІ в Надвірнянському районі, Білоославської та Надвірнянської станиць «Пласту», одностроєм спортсменів на велосипедах.

Мелодією вигравали бризки відреставрованого фонтану, який, виливаючись сильним струменем, розбризкуючись у різні боки, своєю видовищністю захоплював учасників святкового дійства, приуроченого 20-ій річниці Незалежності України на головній площі міста. Поруч – предмети старожитностей, з яких їхні господарі з кафе «У Боба», кафе-ресторану «Золота підкова», магазину «Пікант» і кухарі та кондитери з Назавизова пригощали бажаючих келихами різних напоїв та старовинними стравами, варениками на всі смаки. А трохи далі пропонували сувеніри інші торгівці.

Звучать фанфари, сповіщаючи про початок урочистостей. На сцену піднімаються керівники району та міста, міжнародних делегацій, знані та шановані в Надвірнянщині люди.

Пишності і величі тор­жествам додають веду­чі Галина Чуревич та Володимир Свягла. Могутністю і красою худож­нього слова, гнучкою рит­мікою і досконалою музикальністю віршів вони не можуть не збуджувати усіх, хто влився у святкові строї.

– Упродовж усієї історії від часів Київської Русі до наших днів народ український вистояв, щоб нев`янучою рутою, національною гордістю, високою духовністю відродилась наша Українська держава, – вимальовує словами Галина Чуревич. В унісон їй звучать слова Володимира Свягли про славний своєю історією та відомими іменами наш мальовничий край. Тут одвічно живуть мужні, завзяті, волелюбні, добрі, сильні і щирі люди, які шанують і примножують народні традиції, стають на захист своєї Держави, отчого краю і материнської любові.

Звучить Гімн України. В урочистому молебні з нагоди свята, крім учасників дійства беруть участь священики УГКЦ, УПЦ Київського патріархату та УАПЦ отці Андрій Бакота, Олег Траско та Мирослав Хімейчук.

Віримо, що з роками оновлена Україна увійде в історію багатьма добрими справами, відзначили вони. Звертаючись до керівництва району та громади, побажали їм та усім жителям Надвірнянщини благословіння Господнього. – Ми сьогодні з вами молилися за те, щоб Господь дарував мир і щастя нашому народові. Ми віримо в те, що ми всі разом здатні власними руками побудувати державу, якою пишатимуться, – завершили всечесні отці.

День Незалежності України гармонійно зливається із серпневою блакиттю неба та жовтогарячим пшеничним ланом, що асоціюється з національним кольором. І з кожним роком розбудови нашої держави поглиблюється усвідомлення цієї надії. І значення її для усієї країни, для кожного з нас. День Незалежності України є українським Великоднем, загальнодержавним святом, яскраву сторінку в яке вписують сьогодні і жителі району.

Під мелодію Шевченкового «Заповіту» лягають вінки і квіти до пам`ятника українського генія Т. Г. Шевченка від керівників району і міста, трудових колективів, установ та організацій, міжнародних делегацій, районних організацій політичних партій та громадських об`єднань, окремих громадян.

І вже звучить вітальне слово голови рай­держ­адміністрації Володимира Калічка. Звертаючись до учасників величного святкового торжества він сказав, що йому випала велика честь із цієї високої трибуни вітати нашу громаду з 20-ю річницею народження Української держави.

– Непростий шлях пройшла Україна за 20 років утвердження своєї Незалежності. Є багато позитивів, а головне, що виросло нове, 20-річне покоління наших співвітчизників, які здатні, за словами голови РДА, розбудовувати Україну, утверджувати її Незалежність. Не помилюся, якщо скажу, що усі ми бажаємо нашій незалежній державі многая і благая літ, – мовив Володимир Калічко. – Ми зробимо все, щоб люди в нашій державі жили гідно, щоб світ рахувався з Україною, я твердо вірю в це, Україна ввійде в число найрозвинутіших демократичних держав світу.

Тепло, щиро, з любов`ю говорив про незалежність України, її 20-річний ювілей голова районної ради Василь Попович. – День 20-річчя Незалежності України – свято, до якого ми йшли десятиліттями, – наголосив керівник представницької гілки влади району, – до якого ми йшли віками. За нашу історію чого тільки ми, українці, не пережили. Ми входили до складу імперії і держав. Ми воювали під чужими прапорами за чужу ідею. Нам насаджували чужу ідеологію, заставляли говорити чужою мовою, забувши своє рідне українське слово. Заставляли возвеличувати чужих вождів і чужих героїв. Але, дякувати Богові, 20 років тому збулася наша віковічна мрія – ми стали незалежними. У той період УРСР була однією з найбагатших у тодішньому Радянському Союзі, і ми мали по праву зайняти одне з кращих місць у Європі, стати в один ряд із передовими європейськими державами. Та, на жаль, у нас демократію сприйняли як вседозволеність, все «розтягнули», розібрали, поділили. І ми нині, як не прикро, серед усіх пострадянських республік майже на останньому місці. Але наша Незалежність дала нам дуже і дуже багато. Це головний зміст виступу Василя Поповича, а нам би ще достойне життя. – Одначе, тільки ми, писав Степан Бандера, своїми руками побудуємо нашу незалежну Україну, – такими словами завершив своє звернення до громади голова районної ради, побажавши жителям Надвірнянщини міцного здоров`я, благополуччя, висловивши впевненість у тому, що все зміниться на краще.

Програму офіційних урочистостей вдало доповнила презентація найбільшої в Україні розміром 80х100 см вишиваної книги «Вишивана Надвірнянщина», в основі якої вишиті різним орнаментом сторінки 31 населеного пункту.  Їх акуратно перегортали, представляючи краянам і гостям, вихованці Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату.

– Перехоплює дух, зупиняється серце, – розпочав Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, звертаючись до усіх присутніх з нагоди 20-річчя Незалежності,  – а ще почуття гордості за нашу державу. Сьогодні є здобутки і прорахунки. Нині маємо окреслити шлях подальшого поступу. Водночас Зіновій Андрійович закликав згадати тих людей, які відвойовували Незалежність не лише в роки національно-визвольних змагань, але й тих, хто стояв у витоків Незалежності в мирний час. Це відомі громадські діячі нашого міста та району: Ярослав Лазорко, Михайло Плитус, Федір Ковтун, Микола Вірстюк, Марта Мітрошина, Ярослав Бучко, Степан Кісилевський та багато-багато інших місцевих патріотів, котрі найбільше переймалися духовним і національним відродженням нової незалежної держави.

Згадав міський голова багатьох керівників промислових підприємств, установ і організацій, котрі своїм талантом, розумом утверджували нашу Незалежність на теренах міста і району.

Учасники святкувань оплесками зустріли виступ гостя із сусідньої Польщі старосту Острудського повіту Володимира Бродюка, який першочинно подякував Василеві Поповичу за запрошення на величні святкування. Свою промову виголошував українською мовою, адже його родичі – українці.

Щирі поздоровлення адресував надвірнянській родині із 20-ю річницею незалежності України ще один гість із Польщі – бургомістр Прудніка Францішек Фейдих, який вручив Зіновію Андрійовичу чудовий сувенір від міста Пруднік – побратима Надвірної, в обрамлені синьо-жовтого прапора – символу України.

Вітала нас зі святом також староста чеського міста Крнов Олена Крушинова та старший ліцеїст Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату Роман Мартищук.

Голова РДА Володимир Калічко та голова районної ради Василь Попович вручають різні нагороди нашим землякам. Над майданом линуть акорди музики у виконанні муніципального духового оркестру під орудою Богдана Абрата, возвеличує Україну у пісні зведений хор (диригент Ярема Павлик) у складі народного аматорського хору «Феліціо» районного будинку культури  та хорової капели Делятинського народного дому у супроводі муніципального оркестру народної музики «Аркан» (керівник заслужений артист України Сергій Орел), солісти Сергій Кочержук, Віктор Чудновський, Петро Кипещук, Юрій Сіщук (диригент Володимир Черленюк).

Про перебіг концертної програми, а також фольк-фесту «Етноплай», Алею творчості «Територія візерунків», «Молодіжний вектор» та про інші заходи – у наступному числі.

Микола ПИТЛЮК «Народна Воля»

 

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/08/derzhavoyu-pyshatymutsya-naschadky/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.