- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Мистецькі висоти «Шовкової косиці»

Posted By Модератор On 29.08.2011 @ 11:35 In Новини | No Comments

У 1980-му на базі районного будинку культури старшим методистом, заслуженим працівником культури України, фольклористом, мистецтвознавцем, вокалісткою Любов`ю Орел засновано музичний фольклорно-етнографічний гурт «Шовкова косиця», який у 1998 р., після «омолодження» колективу дітьми та прослуховування музикознавців, мистецтвознавців, професорів І. Мацієвського та Б. Ю. Янівського, реорганізовано в Театр музичного фольклору «Косичка».

Колектив у новому складі (у більшості діти та молодь) під орудою Любові Орел продовжив сценічну діяльність на теренах району, області, держави та за межами України. Упродовж 12 років у Театрі музичного фольклору «Косичка» беруть участь артисти віком від 3-х до 60-ти років (співаки, музиканти, актори), виховані на творчості Прикарпаття з трирічного віку і несуть фольклорне мистецтво до людей, не байдужих до виконання мистецьких витворів, джерела яких тягнуться з сивої давнини їх предків, перегукуються з відлунням старовинних народних обрядів, звичаїв, традицій та наспівів горян.

Репертуар «Косички» збагачують новими для сучасників, однак, відомими для старшого покоління, піснями, віншуваннями, легендами, байками та переказами, які сплітають у театралізовані композиції та видовища. Колектив представляє Різдвяні святкові дійства, Великодні забави, Купальські композиції, гуцульські вечорниці, старовинне гуцульське весілля, гумористичні епізоди з життя краю (в музичних театралізованих композиціях), свято Миколая, Новорічні дійства, а також пісні та композиції патріотичного характеру. Цей колектив брав участь у концертній програмі до 20-річчя Незалежності України у Надвірній.

Учасники «Косички» змалку призвичаєні до сцени, яка вчить їх спілкуванню з людьми та відповідальності перед глядачами.

Колектив театру є постійним учасником телевізійних проектів, які транслюють здебільшого в період загальновизнаних релігійних та календарних свят на районних, обласних та національних телеканалах. Двічі ставав переможцем Міжнародних конкурсів, двічі – Лауреатом Всеукраїнських та обласних конкурсів.

Весь репертуар колективу супроводжує муніципальний Народний оркестр народної музики «Аркан» (визнаний «Кращим інструментальним фольклорним гуртом світу»), який заснував і очолює заслужений артист України Сергій Орел (двічі поспіль міжнародним центром досліджень (із Кембріджа) визнаний «Людиною Року Світу в галузі музики»). Колектив виступає й акапельно (соло, дуети, квартети, ансамбль тощо).

Артисти «Шовкової косиці» («Косички») мають у репертуарі обрядові дійства, театралізовані композиції до загальновизнаних свят і з кожним роком все більше розвивають акторську майстерність та відкривають творчі здібності. Окрім великої кількості народних пісень у вокально-інструментальній обробці музичного керівника колективу, у репертуарі дитячого театру є авторські пісні солістки колективу Люби Яченко, теперішнього художнього керівника Олени Яченко та музичного керівника Сергія Орла.

Із 2008 року учасники та керівники Театру «Косичка», окрім основної діяльності, входять у склад академічного церковного хору «Елеус», яким керує солістка Театру «Косичка» Люба Яченко. Тому за рекомендацією клубних працівників району цілком заслужено «Шовкову косицю» висунуто на здобуття районної премії ім. Надії Попович.

Іван РОМАНЮК,

директор районного будинку культури.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/08/mystetski-vysoty-shovkovoji-kosytsi/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.