- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Перший етап конкурсу «Україночка-20»

Posted By Модератор On 23.08.2011 @ 15:32 In Новини,Свята | No Comments

у Надвірній…

Районний конкурс краси «Україночка-20» носить народний характер, орієнтований на місцеві фольклор та звичаї. Сприяє він пошукові талановитої молоді у різних сферах української автентики, культури. Яскраво проявилося це і в нашому районному центрі.

[1]Надвірну у фінальному етапі районного конкурсу представлятиме представниця народного фольклорно-етнографічного колективу «Шовкова косиця» Орися Яремчук, вихованка заслуженого працівника культури Любові Орел. Орися студентка Калуського коледжу культури і мистецтв, навчається на відділі народнопісенних мистецтв, бере активну участь в оркестрі народної музики «Аркан», захоплюється бісероплетінням, вишивкою та художньою фотографією.

…Чорних Ославах

А де ваш дім, гуцулочки? В Ославах! Так, саме у Чорних Ославах ось такі вродливі гуцульські дівчата, які 14 серпня ц. р. взяли участь у першому етапі конкурсу «Україночка-20».

На сцену, естетично оформ­лену в етностилі, ведучі Галина Щерб`юк та Ганна Крайлюк запросили чотирьох красунь. Це дві сестри із сім`ї Козловських і ще дві – із сім`ї Мельничуків. Ми щиро пораділи за таку родинну солідарність. Саме солідарність, а не суперництво, домінувала між ними і під час змагань. Тому і вдалося змонтувати цілісність свята дівочої вроди, грації, весняної ніжності у серпневі дні.

Їхню досконалість і майстерність оцінювало конкурсне журі у складі заслуженого артиста України Сергія Орла, Тетяни Крайлюк, Марії Щерб`юк та автора цих рядків під головуванням заслуженого працівника культури України Любові Орел.

[2]Визначені переможниці у номінаціях: «Панночка-Чарівність» – Наталія Мельничук, «Панночка-Приваб-ливість» – Ольга Козловська. Почесний титул «Міс глядацьких симпатій» здобула Марія Козловська, а «Панночкою Чорних Ослав» стала Тетяна Мельничук.

Ця дівчина із виразною гуцульською вродою цьогоріч закінчила Надвірнянський ліцей, стала студенткою юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, любить співати, водити автомобіль, брала участь у двох Міжнародних гуцульських фестивалях у Вижниці і Печеніжині.

Усіх конкурсанток привітав також Чорноославський сільський голова Василь Попович, вручивши грошові винагороди, а духовні отці із Дори поблагословили на подальші успіхи у житті.

Отець Іван Лейб`юк, колишній парох Чорних Ослав, а нині – Дори, прибув, як і завжди, зі своїм колективом художньої самодіяльності, який виступав з концертними номерами поміж конкурсами. Такий приклад співпраці духовних отців і клубних працівників у вихованні молоді – унікальний і заслуговує наслідування.

Отець Іван Возняк родом зі Львівщини, але усім серцем полюбив наш гуцульський край. Він із захопленням розглядав старожитності, зібрані любительським об`єднанням «Ославчанка», яким не один рік керує знавець фольклору й етнографії, чарівна ославчанка Ганна Крайлюк. Вона збирає пісні для репертуару славнозвісного народного колективу «Біла криниця» (незмінний талановитий художній керівник Галина Щерб`юк).

Зі своїми вишивками прибув до сільського клубу місцевий вишивальник Ярослав Садов`як. А попередньої неділі він експонував у клубі виставку декоративно-прикладного і сакрального мистецтва.

Ось така співпраця у Чорноославському сільському клубі, який очолює Петро Стефурак.

… Биткові

Зважаючи на те, що клубної установи у Биткові немає, конкурс провели у кафе «Катерина». Чотири гарні, молоденькі дівчини змагались у п`яти номінаціях. Кожна з них по-своєму оригінальна особистість, обдарована певним талантом і вражала: одна – власною поезією, яку вправно декламувала, інші – артистичністю, щирістю, вмінням готувати страви. У їхніх виступах простежувалась спільна риса – любов до своєї країни, рідного села.

Конкурс закінчився з таким результатом: «Битківчанка-20» – Тетяна Остап`юк, «Панночка-Господинька» – Тетяна Ломпас, (вона ж – «Наша дівчина» – глядацька симпатія), «Панночка-Елегантність» – Оксана Бенюк, «Панночка-рукодільниця» – Надія Пилип`юк. Привітав дівчат Битківський селищний голова Іван Годзюр і вручив подарунки.

Підтримувати гарну атмосферу свята допомагали співачки Любов Оренчук та Ганна Струтинська, танцювальний колектив «Битківчанка», гурт дівчаток «Калинонька», вокальний ансамбль, учасники драматичного гуртка Р. Лахва, Б. Кіч, У. Максим`юк та ведучі Василь Томашик, Анна Букатюк.

Чимало праці та хвилювань вклали в організацію клубні працівники Ганна Ломпас та Ганна Струтинська. Вони ж, у свою чергу, дякували всім, хто долучився до цього свята, особливо спонсорам Лесі Букатюк, Василеві Сенатовичу, Михайлові Ломпасу, Володимирові Максим`юку, Олені Рудейчук, Юстині Бедрій, Іванові Дмитруку.

Марта КУШНЕРЧУК,

директор централізованої бібліотечної системи.

…Пасічній

[3]26 липня ц. р. справжнє свято краси тут створили 8 найкращих дівчат села: Лілія Вінтоняк, Любов Зварич, Марія Шпинта, Тетяна Пітчук, Мар`яна Пуканюк, Наталія Вінтоняк, Софія Бориняк та Марія Бенюк, яка стала переможницею першого етапу «Україночки-20». Корону їй вручила переможниця конкурсу краси с. Пасічна у 2008 р. Світлана Іванків, а сільський голова Василь Михайлюк – грошові винагороди.

Завідувач клубу Параска Гаврильчук дякує спонсорам-підприємцям Р. Косміраку, Р. Дронюку, Р. Гринішаку, Т. Хопті та І. Глисті.

14 серпня у сільському клубі проводили «Козацькі забави» з участю 4 команд. Перше місце зайняла команда Івана Гегни, друге – Володимира Зварича, третє – Андрія Шпинти. Усі отримали нагороди від сільського голови.

…Гвозді

[4]Конкурс провели у сільському будинку культури з участю Христини Легоняк, Ірини Жупник, Марічки Сиротенко, а також Христини Пилип`юк, яка отримала титул переможниці конкурсу «Україночка-20» (І етап) та приз глядацьких симпатій.

Спонсорами свята виступили сільський голова Василь Половко і директор будинку культури Катерина Іванюк, які і вручили нагороди. Щирі слова подяки їм за вдало проведений конкурс, а також ведучим Уляні Боднарук, художнім керівникам Любомирові Боднаруку та Світлані Ців`юк. Ваша праця є гідним подарунком 20-річчю Незалежності України.

Дарія ГРИНІШАК,

методист районного будинку культури.

… Тисменичанах

У нашому селі багато милих, красивих, розумних, талановитих, хазяйновитих дівчат. І під час конкурсу «Україночка-20» у сільському будинку культури вони це довели сповна.

Із п`яти конкурсанток журі, гості й односельчани обрали двох: Мар`яну Янко – «Наша дівчина-20» та Ельзу Будагову – «Міс глядацьких симпатій».

Світлана Федорів у номінації «Дівчина-фольк» зачарувала мелодійністю голосу.

«Дівчина-автентика» – це наша Наталія Пленюк – щира, щедра і залюблена у свій край. А номінацію «Дівчина-господиня» присудили Наталії Філіповій.

Всі учасниці отримали цінні подарунки. В окремий спосіб прилучилась до привітань Оксана Пушкар, вручивши дівчатам продукцію фірми «Оріфлейм».

Методист РБК Валентина Лисюк подякувала учасницям за успішний виступ, працівникам будинку культури Тамарі Белей та Ярославу Федоріву, високо оцінила талант ведучих Надії Ткачук і Віталія Буратчука, наймолодшої солістки Надійки Федорів, дуету Миколи Фітковського та Віталія Буратчука, а також ансамблю дівчат.

Привітав красунь Тисменичанський сільський голова Сергій Баланюк.

Марія ПОСІЧАНСЬКА,

учитель Тисменичанської ЗОШ І-ІІІ ст.

… Середньому Майдані і Глинках

[5]Це перший в історії конкурс краси у цих селах. Взяти участь у ньому зголосилися три красуні, переможницю з яких визначало журі під керівництвом заступника голови районної ради Івана Степника.

Марійка Лукаш із Глинок представила на суд журі власні картини-пейзажі і старовинну страву, за що заслужено отримала титул «Файна газдинька». Любов Гаштан виступила із власними віршами і здобула титул «Дівчина-автентика». Людмила Пастернак представила себе як талановита співачка і визнана першою красунею села.

Прикрасили свято співом Христина Михальчук, Діана Кінаш, Вікторія Левицька, Юрій Галюк і гуморист Сергій Стадник.

Сільський голова Ольга Бевзюк вручила юним односельчанкам корону, подарунки та адресувала щирі побажання. Приєдналися і ведучі Марія Триняк та Богдан Семанюк: «Залишайтеся завжди милі,// ніжні, щирі, чарівні//І розумні, і вродливі// І веселі, і щасливі//.

Марія КОВАЛЬЧУК,

методист районного будинку культури.

… у Камінному

За право виступати у районному конкурсі «Україночка-20» у с. Камінному змагалися Христина Тимчук, Світлана Тимчук і Вікторія Данилюк.

У номінації «Коронний номер», приміром, Христина представила власну вишивку, Світлана заспівала пісню про Україну, а Вікторія ознайомила зі своїми виробами з бісероплетіння. У домашньому зав­данні «З бабусиної скрині» дівчата вийшли в одязі своїх бабусь, стиль яких характерний для першої половини минулого століття. Пропонували дівчата і свої власні страви, і вишукані сукні, і щирі вітання Україні.

[6]Журі, яке очолювала методист районного будинку культури Валентина Лисюк з участю сільського голови Андрія Федоровича та завбібліотекою Галини Волошин, визначило переможницею Світлану Тимчук, а Христина Тимчук завоювала приз «Наша симпатія». Вікторію Данилюк відзначено призом у номінації «Господарочка». Сільський голова і дирекція клубу в особі Мирослава Кузіва вдячні добродійникам, які посприяли проведенню конкурсу: Михайлові Іванюку, Степанові Курію, Оксані Гринів, Василеві Чабанюку, Ользі Данилюк, Ігореві Фітковському, Василеві Бенюку та Іванові Сисаку.

Від редакції. У неділю, 14 серпня ц. р. фінішував перший етап районного конкурсу «Україночка-20», приурочений 20-річчю Незалежності України. Відбувся він майже у всіх населених пунктах Надвірнянщини, отримавши позитивні відгуки краян і вдячність організаторам. Ми інформували про перебіг конкурсу у багатьох селах. На високому рівні він пройшов також у Молодкові, Добротові, Стримбі, Назавизові, Цуцилові та ін.

Сьогодні завершується другий етап цього конкурсу. Про нього – у наступних числах газети.

Орися Співак «Народна Воля»

 

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/08/pershyj-etap-konkursu-ukrajinochka-20/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/Nadvirna.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/ChOslavy.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/Pasichna.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/Hvizd.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/SMajdan.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/Kaminna.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.