- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Україна є і буде Державою

Posted By Модератор On 23.08.2011 @ 16:07 In Влада,Духовність | No Comments

Напередодні Дня Незалежності України керівники району відповіли на запитання журналістів «Народної Волі» Миколи Питлюка та Орисі Співак

[1]Володимир Калічко,

голова районної державної адміністрації.

– Що для Вас означає 20-річчя Незалежності України?

– Велич 20-річчя Незалежності в тому, що живемо в соборній державі, шлях до якої торували наші діди і прадіди, що в ній живемо ми, внуки та правнуки, що в ній спочиватимемо вічним сном. Це держава, яка уже нам гарантувала 20 років мирного неба над головою, гарантує кожному проявляти свою особистість. Загалом вона за своїм енергетичним та політичним становищем є домінуючою у світі. Навіть тому, що ми маємо основні запаси чорнозему. Україна як держава ще відіграє провідну роль світової годувальниці та політичної стабільності.

Україна – держава, яка вчиться і сьогодні ще демократії, але гарантує соціальний захист своїм громадянам. Вона зробила значний крок уперед у всіх аспектах свого розвитку. Ще 20 років назад ми не думали, що матимемо таку кількість партій і громадських організацій, а у ЗМІ вільно критикуватимуть Уряд чи Парламент, того чи іншого політика. Водночас, це держава, яка ще встає з колін, але дуже перспективна. Вона не йде в ніяке порівняння з країною тоталітарного режиму, країною всіляких заворушень, голодоморів, що пережили наші попередники.

– Чим вдалося утверджувати незалежність за час своєї роботи у райдержадміністрації та районній раді як її депутат?

– Можемо гордитися тим, що Надвірнянщина – чудовий мальовничий край, в якому живемо. Відвідував я і Карпатські, і Памирські гори, але красивіших за наші не зустрічав. Краси їм додають оазиси недоторканої природи, живої, натуральної з цілющим гірським повітрям, настояним на хвої вічнозелених дерев. Ця природа приваблює сюди людей і ми маємо цим сповна скористатися.

Вдалося домогтися найвищої в області  заробітної плати на підприємствах. Ліквідували заборгованість із заробітної плати, скорочуємо заборгованість до Управління Пенсійного фонду в районі та до Фонду соціального страхування.

Сьогодні маємо можливість об`єднати свої розбіжності в політичних поглядах та соціальних, спрямувавши зусилля на утвердження Незалежності держави, соціальний захист кожного громадянина, дбаючи про привабливість Надвірнянщини. І коли саме так діятимемо, оминаючи політичні процеси, досягнемо значно більших зрушень у соціально-економічному, культурному та туристичному розвою району. Це для нас дуже важливо, оскільки Надвірнянщина – ворота Івано-Франківської області звідки б у неї не в`їжджати.

Тому вже сьогодні думаємо над тим, щоб у Надвірній створити своє «золоте кільце» на основі Пнівського замку та ще якогось історичного об`єкта району, на зразок Музею писанки в Коломиї. Район має великі перспективи щодо розвитку економіки, туризму. Ще й року не минуло, як очолив райдержадміністрацію, але домоглися того, що я, голова РДА, і голова районної ради Василь Попович прислухаємось один до одного, намагаємося йти в одному векторі розвитку району. Знаходимо точки дотику до найважливіших питань просування Надвірнянщини вперед, незважаючи на те, що представляємо різні політичні сили. Розвиток району для нас – основне.

– Який найхарактерніший здобуток району до ювілею Української Держави?

– До 20-річного ювілею України маємо здорове суспільство, дуже активні громади. Хоча є й такі населені пункти, де громади не активні, не проявляють жодної ініціативи. Якщо ми досягнемо феномену найактивніших громад, тоді набагато краще влада розв`язуватиме найзлободенніші складні проблеми. Задоволені активністю громади м. Надвірна. Розбіжностей із нею у спільних діях не бачимо жодних, то й успіхи примножаться.

Щоб надати цьому рухові якоїсь системності, передбачаємо при кожному заступникові голови РДА створити Ради зі всіх сфер діяльності – промисловість, освіта, спорт, туризм, молодь, сільське господарство, куди увійдуть старійшини Надвірнянщини, люди, котрі мають колосальний досвід, володіють наявними проблемами, що стане великою допомогою владі з боку громади.

За останній рік Надвірнянщина за показниками розвитку піднялася на чотири позиції. Цьогоріч ще раз запрацює ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». На порядку денному – реставрація деяких свердловин НГВУ «Надвірнанафтогаз», активізація зеленого сільського туризму. Напружений пошук оптимальних рішень на деяких напрямках розвитку району триває дуже активно.

Переконаний: мудрість, політична воля, консолідовані, сукупні зусилля усіх людей, відповідальність «перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім і прийдешніми поколіннями» згуртують націю задля утвердження незалежності Держави, якою є і буде Україна.

 

[2]Василь Попович,

голова районної ради:

– Що для Вас означає 20-річчя Незалежності України?

– Двадцята річниця Незалежності України, звичайно, величне свято, яке ще раз підтверджує, що ми – на правильному шляху. Це підтвердження факту, що Україна має право на самостійність, як і кожна суверенна держава. І ми це довели за 20 років незалежності. На шляху до цієї дати було багато труднощів, надій, очікувань. Не все справдилося, але досягнуто головної мети – ми живемо у незалежній державі із прекрасним народом.

Відзначення 20-річчя Незалежності України важливе, як і святкування ювілею кожної людини. Святкуватимемо День народження нашої Держави, а це ювілей кожного громадянина України, кожного з нас. На мій погляд, урочистості не повинні бути грандіозними, але з належною гідністю, щоб кожен краянин відчув, що є маленькою частинкою великої держави.

Кожен населений пункт Надвірнянщини повинен  відзначити це свято. Без феєрверків, без салютів, але достойно. Хотілося б, щоби відбулося воно без прапорів політичних партій, а під одним українським прапором незалежної Держави. Це стало б ще одним доказом нашого єднання, монолітності, стабільності в умовах нинішнього складного часу і в політичному, і в економічному плані.

На жаль, нас очікують нові випробування. Тому відзначення ювілею України повинно згуртувати нас, об`єднати у готовності до важкої праці задля нових державних здобутків.

– Чим вдалося утверджувати незалежність за час своєї роботи у районній раді?

– За короткий, восьмимісячний термін роботи у районній раді констатувати якісь великі успіхи не доводиться. Але все-таки вдалося створити команду однодумців, спільно із райдержадміністрацією виробити напрямки співпраці для покращення життєдіяльності району. У міру можливостей, зроблено немало. Радує, що порівняно з іншими районами області, у нас загалом краща ситуація.

Під час перегляду підсумків виконання районного бюджету за перше півріччя ц. р. ми винайшли можливість виділити кошти на ремонти шкіл, дитячих садків, виготовлення проектно-кошторисної документації, заміну вікон, котлів, додаткові ремонти у медичних закладах тощо.

Проблем, звичайно, багато, основна з яких – незадовільний стан доріг. Але вирішення цієї проблеми – не у нашій компетенції, а є обов`язком центральної влади і держави. Ми б хотіли допомогти у покращенні стану утримання доріг, але не маємо змоги, тому що кошти зобов`язані спрямувати на інші, не менш важливі напрямки господарювання.

– Який найхарактерніший здобуток району до ювілею Української Держави?

– Серед найважливіших здобутків – стабільність. Є проблеми об`єктивного характеру, зокрема, в Україні можлива, на жаль, нова хвиля економічної кризи. Дуже сподіваюсь, що нам вдасться її уникнути, або хоч пом`якшити удар.

А до Дня Незалежності нам спільно із райдержадміністрацією, міською владою вдалося зробити немало. Зокрема, за сприяння районної влади виділені кошти на реставрацію будинку міської «Просвіти» у Надвірній (100 тис. грн.) і додатково для облаштування тут опалення, а також 25 тис. грн. для оновлення пам`ятника Тарасові Шевченку. Допомогли також фінансами для ре­монту адмінприміщення Надвірнянської міської ради. Можливо, встигнемо зробити ще косметичний ремонт Музею історії Надвірнянщини.

У Надвірній уже є помітні позитивні зміни, щоб достойно відзначити 20-річний ювілей рідної Української Держави. Плануємо урочисту сесію районної ради з участю депутатів обласної ради і тих краян, котрі стояли біля витоків незалежності й неодноразово її відстоювали. Знаємо немало людей, які не били себе у груди, демонструючи любов до України, а просто чесно виконували свій обов`язок громадянина. Не маємо права нині забути про них.

Відрадно, що на ювілейні урочистості виявили бажання приїхати до нас багато зарубіжних делегацій, зокрема, із Польщі, Чехії, Угорщини, Литви. Для нас це приємно і знаково, бо сподіваємось, що ці країни стануть нашими представниками на шляху до Євросоюзу. З їхньою допомогою ми таки станемо частинкою Європи, причому, не десь на обочині, а в центральній частині.

Для цього є всі передумови: працьовитий, талановитий народ, родюча українська земля і наше прагнення до самостійності, незалежності, про яку споконвіку мріяли наші предки. Мрії багатьох поколінь українців збулися: незважаючи на різнопланові проблеми, ми таки маємо свою державу, здобули право і можливість на спілкування рідною мовою, вільне віросповідування. І це, на мій погляд, основний і вагомий здобуток нашої Держави.

 

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/08/ukrajina-je-i-bude-derzhavoyu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/kalichko.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/popovich1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.