- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Внесіте Прапор вільної держави!»

Posted By Модератор On 29.08.2011 @ 11:50 In Влада,Духовність | No Comments

Уперше День Державного Прапора Укра­їни у Надвірній відзначали 23 серпня 2006 року. Спливло з тих пір 5 років. І ось 23 серпня 2011-го майдан Шевченка знову зібрав кілька десятків патріотів краю, лідерів районних організацій політичних партій та громадських формувань, представників влади, інтелігенцію, молодь, щоб знову врочисто відсвяткувати день національного знамена.

[1]

Активісти громадських організацій району розгорнули біля міської «Просвіти» 72-х метровий національний стяг

Ми стали свідками народження ще однієї дуже важливої для політичного та національного єднання нашого народу державної традиції. Цього разу родзинкою торжеств став пошитий громадою Надвірної за сприяння членів Надвірнянського міськвиконкому великий синьо-жовтий стяг, який пронесли від будинку міської «Просвіти» до пам`ятника Тарасові Шевченку керівники районних організацій партійних та громадських осередків, їх активісти, вояки районного проводу ОУН-УПА. Характерно, що його несли разом з надвірнянами двоє просвітян із Павлоградської міської «Просвіти» на Дніпропетровщині – в. о. голови цієї організації Микола Осіпчук та редактор служби новин регіональної радіостанції «Самара» Тетяна Верба. На центральній площі його освятили священнослужителі УГКЦ та УПЦ Київського патріархату.

Ведучі урочистостей Галина Чуревич та Андрій Паньків запросили до підняття Державного Прапора України голову РДА Володимира Калічка, заступника голови районної ради Івана Степника та Надвірнянського міського голову Зіновія Андрійовича.

Звучить Гімн України. На найвищому в районному центрі флагштоці затріпотіло величне синьо-жовте знамено – святий символ нашої державності.

У невеличкому екскурсі в історію начальник районного управління юстиції, депутат Надвірнянської міської ради Ярослав Левкун сказав, що Державний Прапор належить до національних символів України поряд із Гербом та Гімном. – У всі віки у всіх народів Державний прапор був одним із найважливіших і шанувальних святинь. Блакитний стяг із золотим тризубом великих князів Київських, золотий лев на голубому тлі короля Данила шанували в усій Європі.

[2]

Заступник голови районної ради Іван Степник вручає спільну грамоту голів районної ради і РДА Гвіздському сільському голові Василю Половку

– Наш Стяг, – відзначив голова РДА Володимир Калічко, – це прапор свободи, прапор перемоги нашої зброї і праці всіх поколінь, які творили Україну. А посвячення на цій площі синьо-жовтого знамена, пошитого за кошти надвірнянської громади, вкотре підтвердило любов до нього українського народу, частинкою якого є і наші шановні надвірнянці. Ніхто її не зможе відмінити чи заборонити.

Володимир Калічко зауважив, що йому приємно працювати із громадськими організаціями Надвірнянщини, оскільки від них щодня надходять важливі ініціативи, триває щоденний контроль за владою. І добре, що вони не дають «спати» владі, за що їм дуже вдячний.

Водночас, голова РДА повідомив, що разом із жителями району День Державного Прапора України святкують міжнародні делегації з Польщі і Чехії. Це представники міста Пруднік та Прудніцького й Острудського повітів (Польща) і міста Крнов (Чехія).

Керівник виконавчої гілки влади району попросив ветеранів ОУН-УПА, Великої Вітчизняної війни передавати любов до Держави, її національних символів нашій «прогресивній, іноді й імпульсивній, але перспективній молоді». Тільки при цьому матимемо державу, яка спонукатиме всю світову спільноту вставати при підніманні нашого Державного Прапора та виконанні Державного Гімну.

[3]

Заступник голови районної ради Іван Степник вручає спільну грамоту голів районної ради і РДА Гвіздському сільському голові Василю Половку

[4]

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович вручає нагороду депутатові районної ради Вірі Нагорняк

Тепло вітали учасників дійства заступник голови районної ради Іван Степник, Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, громадська активістка Марія Котів. Вони наголосили, що за синьо-жовтий прапор справжні українці, і серед них тисячі краян, віддали своє життя у боротьбі з комуно-більшевицьким режимом, поневірялись у сибірах і гулагах, гинули у повстанських криївках. Синьо-жовтий стяг ніхто і ніколи не забере в українського народу і не зуміє це зробити. Національний синьо-жовтий стяг майорів у Надвірній у 1941-му на знак проголошення Акту про відновлення Української Держави у Львові та у 1960-их роках на Городищі, а у вересні 1989-го – на Пнівському замку. Про це маємо знати і пам`ятати та передавати молодим поколінням.

Своїми піснями і танцями соліст гурту «Легіт» Віктор Чудновський, народний ансамбль народного танцю «Горянка» під керівництвом Олени Здольник і гурт «Легіт» сплели мистецький вінок святу Державного Прапора.

День Державного Прапора у Надвірній вилився у величне свято, котре супроводжував синьо-жовтий стяг. Відчувалось, що ми – народ, ми – українці, і прапор цей по світу нам вік носить.

Голова громадсько-політичної ради Надвірнянщини Ярослав Лесюк повідомив, що 20 серпня у Харкові під час акції Української Народної партії представники молодіжного крила Партії Регіонів намагалися перешкодити розгортанню найбільшого у світі Державного Прапора України, який 14 серпня вперше розгорнули у Надвірній, і в декількох місцях серйозно пошкодили синьо-жовте полотнище. Він закликав доторкнутися до пошитого громадою Надвірної синьо-жовтого стяга голову РДА Володимира Калічка, заступника голови РДА Богдану Ковалюк, заступника голови районної ради Івана Степника та міського голову Зіновія Андрійовича і пронести його до місця зберігання – у будинок міської «Просвіти», що із задоволенням сприйняли очільники районної та міської влади.

Микола ПИТЛЮК «Народна Воля»

Світлини Івана ГРИДЖУКА

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/08/vnesite-prapor-vilnoji-derzhavy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/IMG_0007.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/IMG_00571.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/IMG_0085.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/08/IMG_0078.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.