- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Запроваджувати енергоощадні технології і діяти прозоро – головне завдання влади

Posted By Модератор On 02.08.2011 @ 13:04 In Влада,Економіка | No Comments

Буваючи у трудових колективах, установах, організаціях та населених пунктах Надвірнянщини, часто люди цікавляться в нас, журналістів місцевих ЗМІ, різноманітними проблемами, шляхами їх розв`язання. Хочуть почути погляд керівництва районної влади на усунення багатьох складнощів непростого сьогодення.

Небайдужість громадян зрозуміла, оскільки низка проблем соціального характеру зачіпає їхні інтереси, в окремих випадках вони створюють незручності, породжують непорозуміння, викликають гнів громадян на непрозорість дій влади.

Ми відібрали найсуттєвіші запитання, адресувавши їх голові райдержадміністрації Володимирові КАЛІЧКУ. Подаємо його бачення розв`язання окремих проблем у Надвірнянщині.

– Енергоощадні технології. Сьогодні – це основа основ. Наскільки відомо, в ра­йоні щодо цього – непочатий край роботи, зокрема, у теплопостачальному господар­стві району.

– Це одне з найболючіших питань. Його вирішення – честь для району. Ми, керівництво районної влади, зустрічалися з банкірами щодо уможливлення отримання кредитів для запровадження технологій альтернативних видів палива для котелень (паллету і тирсу), котрі забезпечують теплом бюджетні установи. У нас цих ресурсів достатньо. Але питання ось у чому: ряд теплопостачальних підприємств створені райрадою чи міською радою. Для їхнього перепрофілювання нам необхідно відстоювати свої позиції на сесіях. Поки що тепло централізовано відпускають три комунальні під­при­єм­ства. Одне – за вартістю 560 грн. за 1 Гкал, інше – за 743 грн. за 1 Гкал, третє – за 999,6 грн. за 1 Гкал. Хоча й ма­ємо хороший приклад використання високоефективних котлів на альтернативних видах палива у Пасічнянській ЗОШ І ст. (Межибриця). У минулому опалювальному сезоні ми зекономили тут чимало коштів.

Нині ведемо перемовини з німецькими фахівцями, які мають напрацьовані пропозиції під гарантію Надвір­нян­ського відділення АКБ «Пром­інвестбанк» на обслуговування їхнього проекту в напрямку запровадження енергозберігаючих котлів. Паралельно з цим спочатку в деяких нав­чальних закладах, лікарнях встановлюватимемо анало­гічні котли, «врізатися» в їхню лінію теплозабезпечення, а газ використовуватимемо тільки при сильному похолоданні. Задіємо в цій системі котельні ЗОШ у Молодкові та Ланчині, деяких інших нав­чальних закладах. Уможливимо для інвестора встановлення котлів за його кошти, надамо право їх обслуговувати, а нам продавати дешеву теплову енергію в межах 500-600 грн. за Гкал. Витрати на теплопостачання при цьому зменшаться наполовину, економлячи велику кількість газу.

Розроблений і план модернізації котелень, створено робочу групу на чолі з першим заступником голови РДА Василем Янцюком, котра контролюватиме його виконання.

– У своєму дописі до редакції житель гірського села Зелена Микола Осташук ви­словлює ностальгію за колишньою успішною райспоживспілкою. То чи будуть якісь кардинальні зрушення в системі РайСТ згідно з рі­шеннями ОДА, райдержад­міністрації та районної ради?

– Ситуація непроста. Райспоживтовариство недопрацьовує в багатьох питаннях. Наразі його заполонила атмосфера здачі своїх об`єктів в оренду. Можливо, це і для колективу вигідно, а от для людей – ні. Краще б вони частину цих приміщень облаштовували під крамниці з продажу овочів, фруктів, інших харчових продуктів, що, у свою чергу, стримувало б ріст цін на ринках, у т. ч. і на ринку РайСТ. Одначе, нині регулювання цін на ринках йде ручним способом. Комусь вигідно, щоб ціни були високі. Адже не вклавши ні крихти праці у виготовлену чи вирощену продукцію дехто отримує над­прибутки.

У райдержадміністрації маємо сигнали, що бабця, яка виростила сільськогосподарську продукцію у своєму господарстві, продає її не на ринку, а біля нього на асфальті. Її нерідко за це ще звідси і виганяють. Тому двічі порушували питання роботи РайСТ на засіданні колегії РДА, обговорювали ситуацію і на сесії районної ради. Позитивні зрушення намітилися. Про деякі з них ми говорили з вами на прес-конференції («Народна Воля» № 76-78 від 1 липня 2011 р.).

Нещодавно проведено збори членів РайСТ, на яких прийнято рішення щодо створення груп, які контролюватимуть ситуацію. «Райкоопзаготпромторг» зобов`язано заготовляти та реалізовувати продукцію за своїми напрямками, розширивши сферу свого впливу на всі населені пункти Надвірнянщини, збільшивши заготівлі в усіх селах.

Просять задіяти їх у торговельній мережі і бджолярі, адже в районі є 4700 бджолосімей, а спеціалізований магазин із продажу бджолиної продукції відсутній. Мусимо їм посприяти в цьому спільно з РайСТ.

Зрештою, коли зможемо добитися того, щоб селянин, який виростив сільськогосподарську продукцію, уможливить її збут не через перекупників, а через торгову мережу, тоді й ціни на неї відповідатимуть укладеній у неї пра­ці. Селянин ніколи не дозволить собі на покупцях заробити, продаючи продукцію у тридорога. Братиме стільки, скільки вона реально коштує. А те, що покупцям пропонують на ринках перекупники – це наживання різних ділків. Подібне зло мусимо викорінювати з нашого життя спільними зусиллями влади, РайСТ, ДПІ в районі та правоохоронцями.

– Який конкретний внесок депутатів обласної ради від нашого виборчого округу (3 депутати) у співпрацю з ра­йонною виконавчою владою на поліпшення соціально-економічного стану Надвір­нянщини?

– Посприяли вони виділенню коштів із обласного бюджету на реконструкцію-добудову Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст., спорудження колектора на вул. Комунальній у Надвірній. Активно відстоювали вони ці позиції для ра­йону.

Спільно з ними вирішуємо питання коштів у розмірі 760 тис. грн., які виділені з обласного бюджету на берегоукріп­лення річки Бистриця Надвірнянська в мікрорайоні водозабору першого підйому КП «Надвірнаводоканал». Співпраця є. Але хочеться біль­шого. Та в порівнянні з іншими районами області ми поки що в багатьох випадках даємо собі раду самі.

А щодо проблем, котрі порушуємо перед депутатами обласної ради, здебільшого вони мають підтримку в обласній раді. На пропозиції району відгукуються і вирішують їх по суті.

– Які найболючіші проблеми окреслюють жителі району на прийомах у голови РДА та його заступників?

– Найзлободенніші – земельні питання, межового розподілу, державних актів на право власності на земельні ділянки, зокрема, із селища Битків, що зумовлено зоною гірничого відводу. Тут навіть Битківська ЗОШ І-ІІІ ст. не може через це приватизувати шкільну земельну ділянку. Проблему намагаємося вирішити на рівні Уряду.

Турбують людей і пасажирські перевезення. Тут також не все гаразд. Навести лад у роботі перевізників намагається й облдержадміністрація. Над цими питаннями працюємо і ми в районі. Затвер­джена нова схема маршрутів. Очікуємо від цього певних позитивних зрушень. Вивчаємо можливості створення автотранспортного підприємства на базі транспортних засобів власників. Діяльність АТП, на нашу думку, регулюватиме всі нюанси, які виникають на пасажироперевезеннях, забезпечить організацію нормальної роботи перевізників.

Межові непорозуміння між людьми виникають там, де недопрацьовують землевпорядники селищних та сільських рад, особливо в гірських населених пунктах. На подібне вже не скаржаться жителі, які проживають на територіях Ланчинської селищної, Добротівської, Каміннецької та Цуцилівської сільських рад.

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/08/zaprovadzhuvaty-enerhooschadni-tehnolohiji-i-diyaty-prozoro-%e2%80%93-holovne-zavdannya-vlady/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.