- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Перший дзвоник зібрав шкільну родину

Posted By Модератор On 30.09.2011 @ 12:21 In Свята | No Comments

Знову осінь. Вчора перший шкіль­ний дзвоник запросив усіх учнів до свіжопофарбованих класних кабінетів і започаткував новий 2011-2012 нав­чальний рік. Традиційно після літніх шкільних канікул – слово начальникові відділу освіти райдержадмі­ністрації Михайлові Виннику.

– Наша повсякденна діяльність спрямована на покращення якості освіти та рівного доступу до неї. Ці завдання визначені Указами Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні» (2005 р.) та «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні» (2008 р.).

Обов`язковою первинною складовою системи є дошкільна освіта, визнана в Україні пріоритетною.

Проблеми дошкільної освіти ще не мали такого визнання як сьогодні, до неї прикута увага вищого керівництва держави, науковців, педагогів. Свідченням цього є проведення І Всеукраїнського з`їзду педпрацівників дошкільної освіти, делегатами якого були з нашого району головний спеці­аліст відділу освіти Марія Мельник та керівник ДНЗ «Сонечко» с. Фитьків Лілія Ерстенюк.

Уся наша робота – у рамках програми «Розвиток осві­ти Надвірнянщини на 2009-2015 роки». Її реалізація сприятиме, зокрема, збереженню й розвитку мережі ДНЗ району та запровадженню різних форм дошкільної освіти, особливо у сільській місцевості.

Протягом останніх трьох років спостерігаємо позитивну динаміку збільшення до­шкільних груп та дітей у них. Однак, наявна мережа не повністю забезпечує право дитини на здобуття якісної до­шкільної освіти. Наявність черг засвідчує це і в Надвір­ній, і в селах. Є і перевантаження груп (на 100 місць 137 дошкільнят). В окремих населених пунктах відсутні ДНЗ.

Потенціалом розвитку мережі ДНЗ є: відновлення тимчасово закритих ДНЗ у Середньому Майдані та Па­січній; відкриття нових груп у Гаврилівці, Зеленій, Надвірнянському «Вогнику», як аналогічно недавно відкрили таку групу в Ланчині; будівництво нових ДНЗ у Пнів`ї та Білих Ославах (проекти є); добудова приміщень функ­ціонуючих дитсадків у Парище та Фитькові. Відрадно, що колективи ДНЗ є призерами багатьох конкурсів, зорганізованих управлінням освіти ОДА.

На сучасному етапі розвитку суспільства фундаментальне значення у його розбудові має загальна середня освіта. Її реформування у районі є сьогодні найбільш системним, маштабним та забезпеченим. Основні напрямки її розвитку: доступність якісної освіти; комп`ютеризація сільських шкіл, запрова­дження ЗНО; формування інформаційної культури; підтримка обдарованої молоді; організація безкоштовного харчування учнів; підвіз учнів та педпрацівників.

Упродовж останніх 3-х років кількість учнів зменшилась більше як на тисячу, а кількість класів – на 40. Загальне зменшення учнів вплинуло на наповнюваність класів. Однак, у ряді шкіл кількість учнів залишиться стабільною – Білоославська, Битківська № 1, Зеленська, Ліснотарновицька, Чорнопотоківська, Чорноославська, Надвірнянські № 3, 4, Цуцилівська, Ланчинська, Черниківська.

Ефективним засобом управління якістю освіти є її моніторингові дослідження, призначення яких забезпечити всіх учасників освітнього процесу зворотнім зв`язком, що дозволяє вносити послідовні зміни в хід реалізації освітньої програми для підвищення якості.

Важлива передумова здійс­нення державних програм комп`ютеризації є оснащення шкіл сучасною ком­п`ютерною технікою. Нині в усіх навчальних закладах району є 73 комп`ютерні класи (599 комп`ютерів). Поширюється також використання мультимедійної техніки, функціонує 9 мультимедійних класів з інтерактивною дошкою, придбаних за кошти обласного та 23 (з проектором та екраном) – за кошти ра­йонного бюджетів.

Залишається відкритим питання кваліфікованих учительських кадрів, які на високому рівні володіють основами інформаційно-комунікаційних технологій навчання. Тому із вересня по грудень ц. р. організовують дистанційне навчання вчителів основам «Цифрових технологій» із видачею сертифікатів єдиного зразка про успішне завершення курсів.

Підвищується і загальний освітній рівень учителів. Переважають спеціалісти ви­щої категорії. Нині є 69 вчителів-методистів, 408 із педзванням «старший вчитель».

Із початком навчального року, як завжди, виникає кадрова проблема. Із 2126 педагогів 48 % працюють з неповним тижневим навантаженням, 20 % педагогів пенсійного віку. Немає вакансій, прибули 102 випускники ВНЗ, які очікують роботи.

Основні наші проблеми обговорили на пленарному засіданні серпневої конференції педпрацівників 29 серп­ня ц. р. на тему «Домінанти розвитку загальноосвітніх навчальних закладів на 2011-2012 навчальний рік».

Крім підсумків попереднього навчального року та завдань на теперішній, ми розглянули ще такі питання «Реалізація компетентно зорієнтованого підходу при вивченні навчальних предметів освітніх галузей Державного стандарту початкової загальної освіти», «Роль бібліотеки ЗНЗ у бібліотечному краєзнавстві: дослідницький аспект», «Роль гурт­кової роботи у виховній сис­темі школи», «Пріоритетні напрямки розвитку соціально-психологічної служби», «Шляхи забезпечення обов`язкової дошкільної освіти в ДНЗ сільської місцевості», «Підготовка кадрів до роботи в інноваційному режимі розвитку заклади освіти» та ін. Тож визначені конкретні завдання для дошкілля, шкі­льної та позашкільної освіти.

Основне ж завдання школярів, звичайно, успішно вчитися. Сьогодні їх за партами – більше 14,5 тисяч. Усім бажаю щасливого навчального року. У добру путь!

[1] [2] [3] [4]

Для 11-класників Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 Святослава Зайця та Олександри Веприк є що передати і побажати Юлії Писклинець, яка тільки но вступила на шкільну стежину. А настрій і захоплення першокласників цієї школи (а їх майже сотня) відчуйте із пропонованих світлин.

Орися СПІВАК

«Народна Воля»

Світлини Назарія ГРИДЖУКА

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/09/pershyj-dzvonyk-zibrav-shkilnu-rodynu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/09/IMG_0458.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/09/IMG_0481.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/09/IMG_0469.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/09/IMG_0454.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.