- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Архікритична ситуація з дорогами у районі

Posted By Модератор On 21.10.2011 @ 10:07 In Влада,Економіка | No Comments

Незважаючи на те, що на початку серпня ц. р. сьома сесія районної ради визнала стан автомобіль­них доріг у районі незадовільним і спрямувала звернення депутатів районної ради до Президента України і Кабінету Міністрів, а до обласної ради, район­них та міських міст обласного підпорядкування рад у нашій області – про підтримку такого звернення щодо вжиття невідкладних заходів для покращення стану доріг у Надвірнянщині, наші дороги викликають не лише незадоволення людей, але й стали причиною радикальних дій. [1]До них вдалися дещо раніше жителі гірської Пасічної, а 12 вересня жителі села Зелена, які перекрили центральну дорогу. Із жителями Зеленої зустрічалися голова РДА Володимир Калічко і заступник голови РДА Степан Іроденко. Голова РДА 13 вересня пообіцяв, що ніяка техніка не виїде, доки не будуть завершені ремонтні роботи на дорозі. Дорогу розблокували.

 Реагують депутати

Критичну ситуацію на дорогах району 14 вересня обговорили на спільному засіданні постійних депутатських комісій районної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій (голова Михайло Капак), з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, комунальної власності (голова Іван Микитюк) та з питань промисловості, будівництва, транспорту та житлово-комунального господарства (голова Володимир Павлюх) з участю голів районної ради та РДА Василя Поповича і Володимира Калічка, заступників голів районної влади Івана Степника і Степана Іроденка. Йшлося про те, що ніхто штучно не прагне нагнітати і без того надто критичну ситуацію. Треба вживати заходів, зокрема, невід­кладних, для покращення силами як місцевої влади, підпри­ємств, установ, підприємницьких структур із безпосереднім залученням і конкретним внеском – фінансовим, матеріальним, технічним – найвищих державних, урядових та підприємницьких структур. Результатом цього засідання стало звернення депутатів районної ради до депутатів обласної ради (публікуємо тут же). Депутати висловились також за звернення до керівництва ПАТ «Укрнафта», Агенції з лісового господарства щодо конкрет­ної допомоги для покращення стану доріг, бо саме їхні транспортні засоби, а також численних лісокористувачів (оренда­рів, розробників тощо) безпосередньо нищать дороги району.

Для дещо ширшого і повні­шого розуміння проблеми з дорогами у районі подаємо звернення депутатів районної ради, витяг із рішення сьомої сесії ра­йонної ради від 4 серпня ц. р., коментар голови РДА та відпо­відь Служби автомобільних доріг в області.

Редакція «Народної Волі» бере на контроль цю проблему і надалі інформуватиме громад­ськість краю про вирішення цієї надто болючої і явно задавненої проблеми.

 Б`ємо тривогу за стан доріг. Розраховуємо на конкретну допомогу, а не на відписки-пояснення

Звернення депутатів Надвірнянської районної ради до депутатів Івано-Франківської обласної ради

Ми, депутати Надвірнянської районної ради, звертаємось до Вас з приводу стану доріг державного та обласного значення в районі, які знаходяться на балансі служби автомобільних до­ріг в Івано-Франківській області.

Відповідно до рішення сьомої сесії районної ради від 4 серпня 2011 р. №136- 7/2011 «Про стан до­ріг в Надвірнянському райо­ні» стан доріг у районі визнано незадовільним.

Прийнято звернення депутатів Надвірнянської районної ради до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо утримання доріг державного й обласного значення, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг в Івано-Фран­ківській області.

На рішення Надвірнянської районної ради одержано відпо­відь Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області, де вказано, що на сьогодні ліміти на утримання доріг вичерпані.

Незадовільний стан доріг створює соціальну напругу в районі. Громади сіл Пасічна, Зелена перекривали проїзд на дорогах, вимагаючи невідкладного ремонту. 12 вересня 2011 року жителі с. Зелена перекрили проїзд на дорозі, вимагаючи її ремонту, в результаті чого протягом півтори доби рух транспорту був зупинений, крім автомобілів невідкладної допомоги. Органи виконавчої влади зустрілися з жителями села Зелена, що дало змогу розблокувати дорогу.

Незадоволення громадян станом доріг у районі породжує ланцюгову реакцію. Громади сіл Гаврилівка, Парище, Лісна Велесниця, Лісна Тарновиця офі­ційно попередили органи влади району про наміри перекрити дорогу державного значення Рогатин-Мукачево та залізницю Львів-Рахів із вимогою негайного ремонту автомобільних доріг, які пролягають через названі населені пункти.

Просимо розглянути на сесії обласної ради 16 вересня ц. р. питання про стан доріг та вжити невідкладних заходів для покращення стану доріг у Надвірнянському районі.

За дорученням депутатів

Василь ПОПОВИЧ,

голова Надвірнянської районної ради.

15 вересня 2011 р.

 Стан доріг у районі – незадовільний

Згідно з рішенням VІІ сесії Надвірнянської районної ради шостого скликання від 4 серпня 2011 р. № 136-7/2011 «Про стан доріг в Надвірнянському райо­ні» після інформації начальника філії «Надвірнянський райавтодор» В. В. Зінкевича про стан доріг у Надвірнянському районі відповідно до пункту 16 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада вирішила стан автомобільних доріг у районі визнати незадовільним.

Іншим рішенням ця ж сесія схвалила звернення районної ради до Президента України В. Януковича, Кабінету Міністрів України щодо утримання доріг державного та обласного значення, які знаходяться на балансі служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області. Також звернулася до обласної, районних, міських міст обласного підпорядкування рад Івано-Франківської області про під­трим­ку даного звернення.

Звернення депутатів районної ради – сигнал до дії. Але якої?

На жаль, голосу і дії безпосередньо Президента України і Кабінету Міністрів депутати ра­йонної ради не дочекалися, а натомість отримали ось таку від­повідь від 1 вересня ц. р. за № 05-27/825:

«Служба автомобільних до­ріг розглянула рішення Надвір­нянської районної ради «Про стан доріг в Надвірнянському ра­йоні» від 4 серпня 2011 № 136-7/2011, зі всією відповідальністю і розумінням взяла вказаний стан доріг у Надвірнянському районі до відома.

Однак, такий стан доріг, або йому подібний спостерігається в більшості районів області.

Це стало наслідком того, що протягом останніх років дорожня галузь значно недофінансовується. Тому більшість доріг області уже вимагають капітального ремонту.

Планом фінансування дорожнього господарства області на 2011 рік, доведеного Службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області Державною Службою автомобільних доріг України, видатки на проведення капітального ремонту не передбачені, а на поточний ремонт і експлуатаційне утримання кошти виділені в межах третини до потреби.

Сьогодні ліміти на утримання доріг вичерпані.

Сергій СЕНДЕРСЬКИЙ,

начальник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області».

 Володимир Калічко: «Стан доріг у Надвірнянщині поганий, але не найгірший»

Протяжність доріг обласного значення у районі –267 кілометрів. Їх обслуговує колектив філії «Надвірнянський райавтодор». На них припадає набагато більша навантаженість транспортними засобами, ніж в інших районах області. Адже пов`язано це з виробництвом, перевезенням великої кількості будівельних матеріалів та лісорозробкою. Збудовані вони в ті роки, коли ними не курсувала така кількість важковагових автомобілів. Тоді дороги і надійніше слугували людям. Нині ж головна причина їхнього стану – інтенсивний рух транспорту. Саме він найчастіше «травмує» дороги. Особливо їх розбивають через села Пнів, Пасічна, Зелена та Бистриця.

Окрім того, у Надвірнянщині числиться727 кмкомунальних доріг,27 км– державного значення. Є також 92 державні мости, 78 мостів і пішоходних переходів комунальної форми власності, а ще чимало мостів, які взагалі не передані на чийсь баланс. Налаштовують сільських голів зарахувати їх у підпорядкування сільських рад.

Непросто у сьогоднішніх умовах утримувати все у добротному стані, вчасно та якісно ремонтувати дороги. Але багато що і робиться навіть при мізерному фінансуванні.

Ситуацію в дорожньому господарстві району ми попросили прокоментувати голову РДА Володимира Калічка.

– Розбиті дороги зумовлюють соціальну напругу в населених пунктах. Днями, зокрема, жителі села Зелена перекрили дорогу, поставили ультиматум районній владі: якщо не відремонтуєте дорогу, то ми її не розблокуємо. Працювали ми із жителями села майже півтора дня. Виїжджала туди і група працівників філії «Райавтодор», рай­відділів МНС та УМВС на чолі із заступником голови РДА Степаном Іроденком. Особисто разом із дорожниками побував тут і я. Вивчали стан усіх доріг та мостів у Зеленій, визначались із заходами, які належать виконати щодо покращення стану дороги і, звичайно, зустрічалися з людьми. Я запевнив жителів села, що протягом двох тижнів дороги відремонтуємо за рахунок тих ресурсів, які маємо у районі, залучених із області, а також тих, які залучимо завдяки особистим відносинам із керівниками під­приємств та установ району.

Провели в РДА нараду з керівниками кар`єрів, Надвірнян­ського держлісгоспу, НГВУ «Над­вірнанафтогаз», філії «Райавтодор», на якій визнали спільно, що левову долю робіт належить виконати на ремонті автошляхів районові, а їхні підприємства до­помагатимуть.

Сьогодні вже виділено 40 тонн щебню КНК «Нерудник», за що проплачено Надвірнянським держлісгоспом. Керівництво НГВУ «Надвірнанафтогаз» пообіцяло виділити техніку для прочищення обочин доріг та вивезення всього непотребу. Па­січ­нянський комбінат нерудних копалин «Нерудник» ВАТ «Івано-Франківськцемент» гарантійним своїм листом РДА запевнила у розрахунку за продукцію, виділену «Райавтодору» (200 тонн щебню) для потреб розбитих доріг без передоплати. Продукцію підприємство уже також від­пускає дорожникам. Два дні використовували цей ресурс, розпочали ямковий ремонт дороги в напрямку до Зеленої.

Звичайно, там є дуже багато роботи, місцями ями вибиті вже такі, які, можливо, і не піддаються критиці. Трудно доводилося обминати ями, а не те, що переїжджати їх. Але є багато й об`єк­тивних причин. Цьогоріч фінансування ремонту автошляхів державного значення взагалі не передбачено. Відсутнє фінансування і в районному бюджеті. У нинішньому році держава вперше виділила тільки кошти на ремонт комунальних доріг. У ра­йон скеровано 3786033 грн., з яких освоєно вже 1,6 млн. грн. Оновлено комунальні дороги у Са­джавці, Добротові, Пасічній, Пнів`ї, Красній, Перерослі, Фитькові, Заріччі, Білих Ославах. У багатьох із них навіть появилося на комунальних дорогах асфальтне покриття. А перекинути кошти із цих доріг на ремонт цент­ральних шляхів районна влада не має юридичного права. Хоча ми з головою районної ради Василем Поповичем їздили до керівництва Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області, і до керівників обласної влади Михайла Вишиванюка та Олександра Сича, вели мову з ними про бодай часткове залучення наявних державних кош­тів на лагодження центральних доріг. Одначе, це може вирішити тільки Кабінет Міністрів Укра­їни.

Тому під час цьоготижневого прийому народного депутата України Василя Чуднова вибор­ців у Надвірній вручили йому звернення від керівництва райо­ну, щоб клопотав у Кабміні про дозвіл на використання зазначених коштів. Інший вихід із ситуації – запуск в експлуатацію в районі установки з окислення гудрону, яка вже готова. Але поки що позитивно не вирішено деякі моменти з ПАТ «Укрнафта». А цією установкою протягом трьох місяців можна окислити близько 200 тонн бітуму. Згідно з інформацією, яка наявна в мене, район одержав у цьому році на ремонт комунальних і державних доріг 172 тонни бітуму. На своїй же установці лише за три місяці виготовляли б майже таку кількість. Ці пропозиції також скерували Василеві Чуднову. Сподіваємося, що йому вдасться уладнати з ПАТ «Укрнафта» досить проблемні питання, які постали перед Надвірнянщиною.

З іншого боку, поставимо завдання перед працівниками ДАІ – перевірити правомірність перевезення важковаговими автопоїздами сировинної продукції нашими дорогами. Поцікавимось законністю курсування цими ж дорогами лісовозів із незавантаженими причепами, які товчуть-розбивають їх, як молотом. А чи не можна завантажити такий причеп на лісовоз і везти до місця призначення? З`ясуємо при цьому, чи має право якийсь чиновник давати дозвіл на про­їзд важковагових транспортних засобів центральними дорогами Надвірної та району. Такі прецеденти, які сильно і непоправно шкодять шляхам району, уже маємо.

У четвер, 15 вересня ц. р. у районі побувала комісія обласних дорожників на чолі з керівником ДП «Облавтодор» Володимиром Рачкевичем. Разом зі мною ми проїхали кількома дорогами району в напрямку до Бистриці. Не оминули асфальтів­ки в Чернику і Зеленій. Стан доріг невтішний. Обов`язково знайдемо при спільних діях можливості для їх полагодження.

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/arhikrytychna-sytuatsiya-z-dorohamy-u-rajoni/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/10/doroga.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.