- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Долю унікальної споруди у Ланчині вирішено

Posted By Модератор On 24.10.2011 @ 11:41 In Новини | No Comments

Розповідає голова районної ради Василь Попович:

– «Червоною» школу в Ланчині назвали тому, що в 1905 році її побудували із цегли. У ній вчителі-поляки навчали грамоти українських дітей. Тут навчався, зокрема, поет Січового стрілецтва, ланчинець Юрій Шкрумеляк. Це – пам`ятка архітектури міс­це­вого значення. Таких будівель в області всього три.

Декілька років тому тут проводили шкільні заняття з трудового навчання. Згодом почав протікати дах і через нашу спільну безгосподар­ність дах обвалився. Тож минулоріч під час зустрічі з польською делегацією я пові­домив їм про цю споруду, що однозначно має відношення до українсько-польських стосунків. Завітавши до Ланчина, поляки залишились враженими цією спорудою, її місцем розташування, звідки відкривається мальовнича панорама на ріку Прут. Вони запропонували на базі цього об`єкту створити куточок українсько-польської дружби. Ми під­тримали це, запропонувавши підготувати проект про спіль­не фінансування. Це стало першим поштовхом для звернення особливої уваги на «червону школу» з метою порятунку цієї унікальної спо­руди.

[1]

Ось так виглядала «червона школа» у лютому ц. р.

Навесні під час об`їзду району керівництвом обласної ради я запропонував від­відати і цю школу. Таким чином, після перевиконання обласного бюджету у проекті заклали 200 тис. грн. на реконструкцію даху. На жаль, стільки не вийшло, як передбачалось. Цей об`єкт не потрапив до списку тих, що фі­нансуватимуть з облбюджету. Тому на сесії облради 16 вересня ц. р. ми звернулися до депутатів від Надвірнянщини Володимира Поповича, Юрія Дерев`янка та Володимира Хопти і депутата Юрія Бабія – відповідального за наш ра­йон (хоча він родом з Івано-Франківська) та спільно з головою ОДА попросили про можливість повторного включення об`єкту. На цій сесії обласної ради рішення про ви­ділення 200 тис. грн. прийняли, що дуже обнадіяло громаду Ланчина.

За ініціативи Володимира Поповича на нараді з підпри­ємцями селища вирішили співфінансувати об`єкт «червоної школи». Координацію на себе взяв Ланчинський селищний голова Михайло Іванюк. Спільно з підприємцями і громадою зібрали 40 тис. грн., за що вже придбали пиломатеріали на дах.

Що далі? Спільно з керівництвом РДА та селищної ради і громадою плануємо у це приміщення після реконс­трукції перенести селищну раду, розмістивши там ще й Музей історії Ланчина. А в нинішній будівлі селищної влади розмістити класні ка­бінети або відкрити додаткові групи дитячого садка.

Таким чином вирішиться дуже багато питань. Голова РДА Володимир Калічко взагалі запропонував, що в разі залучення корпусу до школи відкрити гімназію чи ліцей. Думаю, в цьому є раціональне зерно і я це підтримую. Адже, щоб збудувати нові шкільні корпуси, нині пот­рібні колосальні кошти, а ми таким чином збережемо приміщення і заодно вирішимо нагальні соціальні проблеми територіальної громади. Тим більше, що в підвалах тепе­рішнього приміщення селищної ради можна розмістити спортивні секції, які, до речі, там функціонували.

 Зі свого боку поляки також запевнили у готовності допомогти. До того ж, при умові фінансування з облбю­джету і громади район також не може залишатися осторонь цієї справи.

А загалом ми розглядаємо перспективу, щоб на стадіоні у Ланчині проводити літні спортивні обласні змагання серед сільських команд. Це стосується й інших великих населених пунктів, як Битків, Делятин.

Ми не повинні втратити жодного шансу для покращення інфраструктури району.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/dolyu-unikalnoji-sporudy-u-lanchyni-vyrisheno/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/10/IMG_0015.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.