- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Храм святий – Ґорґани

Posted By Модератор On 18.10.2011 @ 15:25 In Природа | No Comments

Найбільша заслуга  у створенні природного заповідника «Ґорґани» – Юрія Володимировича Юркевича (1911-2003 рр.), лісівника, який казав: «Я не помру доти, поки не буде створено Горганський заповідник». Саме  в 2011 р.  йому  виповнилося б 100 років.

[1]Сьогодні це єдина в Івано-Фран­ківській області природно-заповідна територія найвищого статусу, створена 12 вересня 1996 року.

Він розташований у найнедоступнішій високогірній кам’янистій частині Ґорґан – у Довбушанських Ґорґанах – у межах висот від 700 до 1754 м над рівнем моря. Вершини, вкриті кам’янистими розсипами, займають більше 12 відсотків площі.

Заповідник «Ґорґани» – лісовий: саме тут у найнедоступнішому високогір’ї  збережено в природному незайманому стані лісову рослинність. Флора заповідника нараховує 459 видів судинних рослин (34 – занесено до Червоної книги України) та 231 вид мохів (з них 32 види різних категорій рідкісності, 10 видів є рідкісними для України, 2 види, занесені до Червоної книги європейських мохоподібних).

Тваринний світ представлений видами, характерними для Українських Карпат. Тут зареєстровано 177 видів хребетних тварин (33 – занесено до Червоної книги України).

Справжні друзі природи – 49 спів­робітників  ПЗ «Ґорґани» (на світлині вгорі) –працюють у дивовижному царстві гір. Одним із основних завдань для нас є забезпечення охорони території, чим займається служба державної охорони природно-заповідного фонду. Заповідник складається з двох природоохоронних науково-дослідних відділень:  Ґорґанського (лісничий Василь Бахмат) та Черниківського (ліснича Оксана Осташук).

У науковому відділі заповідника  (кер. Мирон Шпільчак) працює 7 спец­і-алістів, із них 3 кандидати наук. На­уковці проводять інвентаризацію флори і фауни території, обстежують деревостани з участю сосни кедрової європейської; постійно спостерігають за змінами у природних комплексах.

Сектор екологічної освіти  (завідувач Світлана Лахва) здійснює природоохоронну діяльність, яка є складовою частиною роботи заповідника з екологічної освіти населення, з охорони та пізнання природи Карпат.

За 15 років зроблено чимало: написано  14 томів «Літопису природи» за результатами  наукових дослі­джень;  надруковано  близько 70  наукових  та  75 науково-популярних статей,  видано три книги, 14 буклетів, 3 набори листівок, 1 календарик; підготовлено 7 банерів та  22 стенди;  закладено фенологічні пункти, гідропункти,  пробні площі, прокладено наукові маршрути; створено науковий гербарій та фототеку.

Природний заповідник «Ґорґани» є офіційним членом Федерації «Європарк», що підтверджено відповідним сертифікатом.

Заповідник бере участь у Міжнародному проекті «Збереження та стале використання природних ресурсів Українських Карпат», який впрова­джується  в межах  трьох природнозаповідних територій – природного заповідника «Ґорґани», Карпатського національного природного парку та Ужанського національного природного парку у Закарпатті. Проект фінансує Уряд Норвегії. Співпраця заповідника з WWF триває 4 роки, протягом яких зміцнено матеріально-технічну базу, відремонтували ПНДВ, навчали працівників заповідника англійської мо­ви,  підготовлено Менеджмент-план, виготовили картографічні матеріали, здійснили дві навчальні поїздки  за кордон, проводили семінари і тренінги, профінансували видання друкованої продукції, розроблено корпоративний дизайн, проведено водопостачання в адміністративному приміщен­ні, випущено книги «Природний запо­від­ник «Ґорґани» та «Дивосвіт Карпат у вишивці Ольги Писарук»,  облаштували стенди та банери на природоохоронну та екологічну тематику. Координатори проекту сприяли участі  природного заповідника «Ґорґани» в фестивалі природно-заповідних територій «Парад парків-2010» та міжнародному тур­нірі з ручного сінокосіння боліт «Українська косовиця-2010».

Завдяки знанням, набутим  на  тренінгах,  написано проект «Очищення від сміття сіл Бистриця і Зелена (Максимець, Черник)», профінансованого Королівством Нідерландів та міні-проекти «Створення Християнсько-екологічної школи в селі Черник», «Розвиток Християнсько-екологічної школи – запорука виховання всебічно розвинених дітей», в яких заповідник виступає партнером.

За час існування заповідника небайдужими природоохоронцями проведено значну роботу із збереження лісових комплексів даної території. Пра­цівники наукового відділу та відділу охорони лісових екосистем налагодили наукову роботу та плідну співпрацю з низкою наукових установ Укра­їни та міжнародне співробітництво.

Всього цього не було, якби не  під­тримка керівного складу і всіх учасників проекту «Збереження і стале використання природних ресурсів Українських Карпат» – Богдана Проця, Тараса Ямелинця, Вікторії Губко, Соломії Рожко та фінансової допомоги Уряду Норвегії.

Вдячні за допомогу голові районної ради Василю Поповичу, голові РДА Володимиру Калічку, Надвір­нянському міському голові Зіновію Андрійовичу, з якими заповідник співпрацює в підготовці екологічних проектів, вирішенні важливих назрілих питань та налагодженні міжнародного співробітництва. Щира подяка усім ЗМІ за постійне висвітлення роботи заповідника.

Щирі вітання зі святом і велику подяку засилаю творчому і  працьовитому колективові  природного заповідника «Ґорґани».

Василь КИСЛЯК,

директор ПЗ «Ґорґани».

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/hram-svyatyj-%e2%80%93-gorgany/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/10/1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.