- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Красно святкували двадцятиріччя Держави і День рідного села у Красній

Posted By Модератор On 24.10.2011 @ 11:39 In Свята | No Comments

Вшановували величну подію на центральному майдані села, де зі святково прикрашеної сцени на честь славної іменинниці, батьківського краю звучали щирі слова здравниць та віншувань.

Було про що сказати з нагоди знаменної дати закоханим у рідну землю, вірним правічним національним традиціям краснянам. З покоління в покоління пронесли вони непохитну віру у визначене Господом призначення українців жити у вільній, квітучій, щасливій державі.

Бо ми віримо – Вкраїна кві­тучою буде! – урочисто звучала над притихлим майданом клятвенна обіцянка молодих торувати окреслений вірою і правдою шлях. Чимало довелося подолати краснянській громаді на шляху до світлого дня незалежності. Не одна світла голівонька лягла на вівтар свободи, не одна мати заплакала по своїй дитині… Усією громадою молилися краснянці за славних героїв, які не жаліли життя задля щасливого майбутнього неньки – України:

Пом`яни, Господи, душі дітей Твоїх,

Які загинули за Віру, Правду, Свободу і Незалежність Батьківщини –

вбитих, замордованих у ка­тівнях, концтаборах та тюрмах.

Їх імена Ти знаєш, Господи…

Глибоко, хвилююче звучала та щира людська молитва, як і голоси юнаків та дівчат, котрі піднімали з колін, вбрану у терновий вінок, Україну.

Ти долі іншої достойна, Україно! – знімали зі світлого чола колюки зневаги, зневіри і забуття. Мить – і на сцені у всій красі засяяла яснолика, прекрасна, мов квітка, красуня. У вишитій сорочці, з усміхом на вустах, щаслива, вільна Вкраїна.

А кому захищати від біди, збагачувати дорогу серцю землю, як не синам та донькам великої держави – дзвінкоголосим маленьким україночкам із 5-А класу місцевої школи, тонкостанним красуням-дівчатам Уляні Микитин, Марії Дутчак, Мар`яні Голіней, Тетяні Нагорняк, Іванці Петриків, Руслані Васильківській, Марії Микитин, дужим, завзятим юнакам – братам Володимиру та Михайлу Лозякам, Іванові Тарлапану, Ва­силеві Шміду, Андрію Левицькому, Василеві Дідоводюку. Гордо, з почуттям самоповаги, у багатих на диво – кольори вишиванках виходили вони на сцену, щоб на весь світ сказати:

– Ми будемо гідні твоєї любові, славна наша Вітчизно!

Односельчан та гостей свята привітав сільський голова Василь Завальнюк і нагородив грамотами майже два десятки сіль­ських активістів.

Зачарувала присутніх вір­туозна гра на скрипці та акордеоні директора будинку культури Світлани Дідоводюк та вчителя школи Василя Шміда.

Щирим теплом віяло від пісень, що їх виконували учасники сільського хору (у гурті та окремо) Галина Петруняк, Оксана Микитин, Марія Дем`янів, Надія Яцентюк, Василь Шмід, Марія Гуран, Михайло Кінашевський, Ярослава Синовер­ська, Леся Барановська, дует другокласників Надійки Микитин та Віталія Вавра, гостя із Ко­ломиї Наталія Дем`янчук. Справжньою окрасою свята стала хореографічна композиція «Це вишиття для мене, як бальзам», яку підготували лауреатки І етапу конкурсу «Україночка-20».

Справді багата, щедра на добрих людей краснянська земля. Скільки непідробного захоплення славними земляками, рідною землею увібрали в себе рядки поезії художнього керівника Краснянського будинку культури Руслани Нагорняк:

Де батьківська хата і вишні в цвіту,

Де мальви, калина і м`ята,

То моя сторона, прадідівська земля

На добро, на щедроти і ласки багата.

Палке зачарування талановитої авторки дало крила пісні, і ось уже летить над селом величальна мелодія про найкраще місце на землі – заховану у долонях гір, напоєну сонцем і пахощами квітів Красну:

Красна – село моє красне,

Батьківська рідна земля,

Усі ми тут рідні,

Усі ми – родина,

Велика краснянська сім`я.

У доповнення місцевому колориту, на прикрашеній вишитими рушниками сцені – перлини літературної творчості видатних українських письменників, насичені добрим гумором інсценівки зі справдешнього життя сельчан. Щедро аплодувала публіка мистецтву перевтілення самодіяльних акторів, чиї виступи, без перебільшення, прикрасили б і професійну сцену!

Вони, краснянці, у всьому такі. Відверті, завзяті. Вже як працюють, то до сьомого поту, а як відпочивають, то на всю широчінь щедрої української душі!

За прекрасну й вільну нень­ку-Україну! – бажали один одному разом з організаторами свята Світланою Дідоводюк, Русланою Нагорняк, Василем Тарлапаном, ведучими Василем Шмідом та Андрієм Левицьким, юні та дорослі жителі села. На світлу долю, на многії, щасливії літа.

Маріанна ЗУБКО,

член Національної спілки журналістів України,

Одеська область.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/krasno-svyatkuvaly-dvadtsyatyrichchya-derzhavy-i-den-ridnoho-sela-u-krasnij/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.