- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Незначні ДТП стануть справою страхових компаній

Posted By Модератор On 24.10.2011 @ 11:17 In Закон | No Comments

18 вересня ц. р. набув чинності Закон Ук­раїни «Про внесення змін до деяких законо­давчих актів України щодо ДТП і виплат страхо­вого відшкодування». Згідно з його положен­нями учасникам дорожньо-транспортних пригод надають право самостійно оформляти матеріали ДТП, в яких пошкодили застрахований транс­порт і ніхто не постраждав. Закон розробили з урахуванням позитивного досвіду європейських держав.

Якщо внаслідок ДТП отримані незначні по­шкодження (до 10 тис. грн.) транспортних за­собів – це питання винятково сфери страхування без участі державних органів. Фактично зга­­да­ний Закон вводить поняття так званого «євро­протоколу» або «єврорапорту» (у Законі – повідомлення про дорожньо-транспортну при­году), що дозволяє не залучати працівників ДАІ при скоєнні незначних ДТП. Єдине, що потрібно зробити учасникам ДТП у таких випадках – пові­домити страхову компанію про те, що відбулася автопригода. Повідомлення оформляють за встановленою формою.

Увага! Застосування такого повідомлення передбачено Законом, якщо: внаслідок ДТП немає травмованих, загиблих людей; у всіх учасників відсутні ознаки алкогольного, нарко­тичного сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів; всі учасники ДТП за­страхували свою відповідальність; всі учасники ДТП згодні з причиною ДТП, тобто відсутні спірні моменти.

У разі дотримання усіх цих умов учасників ДТП не притягають до відпові­даль­ності за ст. 124 Кодексу про адміністративні правопорушення за здійснення дорожньо-транспортної пригоди.

Прийнятий Закон вирішує питання, пов’язані з врегулюванням тих випадків, в яких була обопільна вина учасників ДТП. За наявності вини кількох учасників збиток від­шкодовують у рівних частинах пропорційно.

Також, відповідно до Закону, відшкодову­ватимуть тільки той збиток, що був заподіяний транспортному засобові потерпілого. У разі, якщо він хоче отримати відшкодування ще за будь-яке майно, то повинен викликати ДАІ.

Державтоінспекція.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/neznachni-dtp-stanut-spravoyu-strahovyh-kompanij/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.