- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Теплопостачання – від альтернативних видів палива

Posted By Модератор On 25.10.2011 @ 16:12 In Влада,Економіка | No Comments

Надто дорогі для вітчизняної економіки газові угоди з Росією не залишають вибору – Україні слід спиратися на власні можливості, запроваджуючи енергоощадні технології, особливо в теплозабезпеченні громадян теплом в осінньо-зимовий період 2011-2012 року, причому робити це оперативно і злагоджено на всіх рівнях державної влади з обов`язковою прив`язкою до промисловості.

Саме в такому ракурсі вели мову на засіданні колегії 27 вересня ц. р., яке вів голова РДА Володимир Калічко, обговорюючи готовність підприємств паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовому періоді, котрий ось-ось розпочнеться.

Начальник управління будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства РДА Лідія Захарко окреслила ситуацію, виокремивши гострі проблеми. Серед них заборгованість підприємств перед ДК «Газ Україна» за спожитий природний газ. Скажімо, колишнє КП «Руднєватеплоенерго» заборгувало 563,5 тис. грн., а котельня в мікрорайоні на вул. Ломоносова – 241,7 тис. грн. Обидві структури сьогодні підпорядковані новоствореному ТзОВ «Альтернатива Інвест». Тому першочинно Володимир Калічко поцікавився в його представника Володимира Угринюка, яким чином погашатимуть борги. Окреслено кілька можливих варіантів цього. Хоча без втручання держави не обійдеться, оскільки необхідно при цьому врахувати різницю в цінах на газ, котра і примножила заборгованість. Володимир Угринюк зауважив, що обидві котельні працюватимуть на альтернативних видах палива, тільки для однієї з них на вул. Руднєва  необхідно 1,5 тис. тонн дров. Це питання сьогодні врегульовано. Але постає проблема – де складувати ці дрова. За словами Володимира Калічка, вишукуватимуть усі можливості для вирішення позитивно даного питання. Виходячи з цього, голова РДА спитав у керівника КП «Надвірнатепло­енерго» районної ради Віктора Ягиша чи готовий він взяти під свою опіку паливний склад? Хоча чіткої відповіді не отримано, паливом (дровами) хтось повинен управляти. Водночас Віктор Ягиш повідомив, що підпорядковані його підприємству котельні запустять поки що у звичному режимі, але паралельно вишукуватимуть шляхи переведення їх на альтернативні види палива. Мізкуватимуть над тим, як розширити приміщення. На думку Володимира Калічка, сьогодні це не проблема, бо є інвестори, котрі готові встановлювати модульні котельні в діючих котельнях чи поряд з ними. У жодному разі не можна відмовлятися від газових котлів. Їх задіюватимуть при сильному похолоданні.

Приклади опалення навчальних закладів за енергоощадними технологіями в районі наявні. Хоча б Пасічнянська ЗОШ І ст. у Пасічній (Межибриця). За такими тенологіями – майбутнє. Адже Прем`єр-Міністр України Микола Азаров вимагає саме такого підходу до справи. Бо якщо, скажімо, лише на об`єктах громадського харчування України працюватимуть усі 145112 наявних електричних плит із застосуванням нового, який немає аналогів у світі нагрівального елемента «Еконік», виготовленого на ПАТ «Тодак» у країні, і кіловат електроенергії коштуватиме 0,93 грн., то за рік наша держава зможе зекономити більше мільярда гривень. Глава уряду, до речі,  доручив відповідним фахівцям розробити програму заміни застарілого газового обладнання електричних плит на енергозберігаючі електричні конфорки у військових частинах, бюджетних і комунальних установах. А ще наголосив на уможливленні у школах роботи теплонасосних установок, які забезпечували б навчальні заклади теплом. Вони дозволяють уже з першого року експлуатації економити газ, забезпечувати потреби в опаленні та гарячій воді. Окупність такого проекту 5 років.

Очевидно, не бракуватиме сміливців для запровадження цього  і в Надвірнянщині.

Мовилося на колегії і про установку лічильників обліку теплоенергії. Відповідні служби готові це робити при умові укладання угод.

У контексті цього начальник філії «Надвірнянський райавтодор» Віктор Зінкевич проінформував про готовність дорожнього господарства до роботи в осінньо-зимовий період, а начальник відділу освіти РДА Михайло Винник – закладів освіти.

Дещо складніша ситуація з теплозабезпеченням склалася у райсанепідемстанції, про що заявила головний санітарний лікар Роксолана Іваніщак. Оскільки установа орендує приміщення, в якому знаходиться, то згідно з наявною нормативною базою не може облаштувати в ньому локальне опалення. Та й не тільки ця служба перебуває в ньому. Попередньо теплопостачання надходило сюди від котельні ТзОВ «Струмок», що на вул. Княгині Ольги в Надвірній. Але різні нюанси, пов`язані з реорганізацією КП «Надвірнаміськтепло», унеможливили наразі продовження теплопостачання від цієї котельні. На думку Роксолани Іваніщак,  доцільніше її службі купляти тепло в ТзОВ «Струмок». Але для цього необхідно вирішити низку технічних питань щодо забезпечення теплопостачання, можливо, від модульної котельні, яку обслуговувало б ТзОВ «Струмок».

Доручено Лідії Захарко скликати найшвидше нараду з участю зацікавлених сторін, поклавши край непорозумінням, котрі виникли.

Відповідаючи на запитання голови районної ради Василя Поповича щодо забезпечення теплом Ланчинської ЗОШ І-ІІІ ст. від нової котельні на альтернативних видах палива, Лідія Захарко повідомила, що вона працюватиме паралельно з діючим джерелом теплопостачання.

 Цукровий діабет. Яка ситуація?

Її прокоментувала заступник головного лікаря ЦРЛ Емілія Сем`янів, аналізуючи хід виконання в районі загальнодержавної програми «Цукровий діабет» на 2011-2013 роки. Вона має запобігти зниженню рівня захворюваності на цю недугу, її ускладнень, інвалідності та смертності від цукрового діабету, а також збільшення тривалості, поліпшення якості життя хворих у Надвірнянщині. А ще поліпшити профілактику, діагностику та лікування, зменшити ускладнення.

Для виконання Програми в нинішньому році необхідно 1602,15 тис. грн. Районна рада виділила вже 300 тис. грн., профінансовано 165,8 тис. грн. Ще певна сума надійшла в останні дні. Частину фінансування забезпечує управління охорони здоров`я ОДА.

Програму «Цукровий діабет» реалізують не випадково, адже в районі проживає 2830 «діабетчиків». Із них 282 хворих – інсулінозалежні. Уперше виявлено 181 хворого, з яких 30 інсулінозалежні. У списку з цукровим діабетом також 18 дітей, 15 – віком до 14 років, 3 підлітки та 5 вагітних жінок.

Яким же піклуванням оточена ця категорія людей? Емілія Сем`янів зазначила, що 245 хворих проліковано у стаціонарі. – Всі діти та вагітні забезпечені засобами самоконтролю, а інсулінозалежні – інсуліном у повному об`ємі. Усі лікарні та амбулаторії мають ФЕКи, працюють у них лаборанти. Нині в ургентній службі, реанімації та відділенні швидкої допомоги наявні глюкометри. А в лабораторії ЦРЛ впроваджено метод глікозильного гемоглобіну для хворих на цукровий діабет.

Начебто все гаразд. Та медики не сповна задоволені цим, незважаючи на те, що нещодавно дореєстровано посаду лікаря-ендокринолога амбулаторного прийому, яка зайнята фізичною особою лікаря.

Невдовзі в ЦРЛ передбачено перемістити та переоснастити кабінет амбулаторного прийому лікаря-ендокринолога із забезпеченням функціонування школи навчання хворих із цукровим діабетом; триває робота по заміні комп`ютерної системи ендокринологічної служби для належного функціонування реєстру хворих даної категорії.

Також доповідач інформувала, що при реорганізації ліжкового фонду ЦРЛ планують утворити окреме ендокринологічне відділення ЦРЛ та перереєструвати вивільнені посади на посади психолога, медичних сестер, ендокринологічних кабінетів дитячої та районної поліклінік до 2014 року. На базі хірургічного відділення створять палати для хворих з ускладненням цукрового діабету (діабетична стопа).

 Земельні ділянки якщо не забур`янені, то зарослі кущами

Про це із тривогою говорив в. о. начальника Держкомзему в районі Ігор Перович, доповідаючи про використання земель сільськогосподарського призначення у Надвірнянщині.

У районі працює робоча комісія з перевірки ефективного використання сільськогосподарських земель, створена розпорядженням голови РДА. Нею встановлено, що у районі671,41 ганевиораних земель. Знаходяться вони у власності та оренді фізичних і юридичних осіб. Факти неефективного використання земель сільськогосподарського призначення, за словами Ігоря Перовича, наявні на територіях: Гаврилівської (1,47 га), Парищенської (2,57га),  Ліснотарновицької (10,01 га), Каміннецької (10,59 га), Верхньомайданської (7,74 га) сільських рад.

У Надвірнянщині на 122 земельні ділянки площею53,5 гавиготовлено державні акти (мова йде про земельні частки-паї), але громадяни відмовилися від державних актів на територіях Переріслянської, Гаврилівської, Середньомайданської, Краснянської, Саджавської та Цуцилівської сільських рад. Їхні господарі сьогодні ці ділянки не використовують. Не обробляють земельні ділянки і фермерські господарства «Талант» (Переріслянська сільська рада), «Доля», ФГ «Лахманюк», «Прикарпаття» (Тисменичанська сільська рада).

Як громадяни, так і фермери не реагують на перевірки Державного інспектора та робочої групи, хоча за їх наслідками складено акти. Усього за результатами перевірок обстежено111,98 газемель сільськогосподарського призначення, які не використовують.

Чи можливо повернути ці землі у власність держави? Наразі можливо, сказав Ігор Перович, відповідаючи на запитання голів РДА та районної ради Володимира Калічка та Василя Поповича. Уможливити це можна через суд за позовом органів місцевого самоврядування. Отож Володимир Калічко і зажадав від сільських голів посилення їх ролі в роботі із громадами, доступно роз`яснюючи суть проблеми. Нічийною земля не може бути. Наголошено на тому, аби визначатися з межами населених пунктів, передбачаючи в бюджетах на наступний рік кошти для цього.

 Знехтував засіданням колегії РДА

Цією особою став Лоївський сільський голова Любомир Наливайко, незважаючи на те, що на засіданні колегії мали заслухати його звіт про роботу Лоївської сільської ради щодо виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Цілісну картину ситуації, яка склалася в цій раді, змалював у своєму виступі керівник апарату РДА Василь Гуменюк. Свій погляд на проблему висловили Володимир Калічко та Василь Попович, член колегії, Добротівський сільський голова Михайло Мельник, Гвіздський сільський голова Василь Половко, депутат районної ради Богдан Цюрак, секретар Лоївської сільської ради Ярослав Зварич.

Врахувавши відсутність Любомира Наливайка на засіданні колегії, дебати з обговорюваного питання припинили. Після з`ясування  всіх обставин, які породили теперішню ситуацію в даному органі місцевого самоврядування, прийматимуть остаточне рішення.

Микола ПИТЛЮК

«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/teplopostachannya-%e2%80%93-vid-alternatyvnyh-vydiv-palyva/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.