- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Турбота про літніх людей – святий обов’язок кожного

Posted By Модератор On 25.10.2011 @ 15:58 In Влада,Духовність,Свята | 1 Comment

1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку. Перед Урядом завжди стоїть мета – підвищити якість життя людей, а особливо літніх, створити умови для збереження та зміцнення їхнього здоров’я, посилити соціальну підтримку представників старшого покоління. Більшість осіб похилого віку отримують мінімальні пенсії. Така категорія громадян потребує підтримки з боку держави.

Визначаючи механізм покращення умов, Уряд затвердив рішення щодо посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг. Сім’ї, які складаються з пенсіонерів, інших непрацездатних громадян, сплачують за комунальні послуги тільки 10% свого середньомісячного доходу (решта компенсує держава). Така допомога держави є суттєвою підтримкою родинних бюджетів малозабезпечених категорій. Крім того, люди похилого віку ще мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, на пільговий проїзд та інше.

Райдержадміністрація у 2011 р. уклала 60 договорів про проведення компенсаційних виплат автоперевізникам на покриття понесених втрат внаслідок перевезення окремих пільгових категорій громадян. Відшкодування цих втрат перевізникам проводять щомісячно. Тож рекомендуємо особам похилого віку користуватися наданими державою пільгами.

Особи похилого віку можуть бути визнані й інвалідами, мати статус учасника війни, ветерана праці. За рахунок коштів держбюджету цю категорію громадян забезпечують технічними засобами реабілітації, санаторно-курортним оздоровленням тощо.

В умовах демографічного старіння проблема літніх людей загострюється в усіх країнах Європи, у т. ч. і в Україні. Перехід особистості в категорію похилого віку істотно змінює її взаємовідносини із суспільством. Але як член суспільства вона продовжує діяльність у різних сферах суспільного життя. Її можливості і здібності приносять матеріальні та духовні блага суспільству і можуть стати суттєвим фактором його розвитку.

Люди похилого віку заслуговують шанобливого та гідного ставлення до себе, визнання їх безцінного життєвого досвіду та знань, надання їм всебічної допомоги і турботи.

Щодня мусимо пам’ятати, що кожен з нас має святий обов’язок – турбуватися про наших матерів, батьків, бабусь та дідусів, усіма силами робити їхнє життя легшим, світлішим та радіснішим.

Оксана ГАВРИЩУК,

начальник відділу прийому громадян щодо надання соціальних допомог і компенсацій управління праці та соціального захисту населення РДА.


1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Турбота про літніх людей – святий обов’язок кожного"

#1 Comment By Іван On 21.03.2012 @ 00:08

Я шукав твір з укр. мови, а найшов правознавство!
Будь ласка помістіть тут і твір!)))


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/10/turbota-pro-litnih-lyudej-%e2%80%93-svyatyj-obovyazok-kozhnoho/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.