- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Юні краєзнавці-екскурсоводи – на Всеукраїнській конференції-семінарі

Posted By Модератор On 04.11.2011 @ 12:17 In Духовність | No Comments

Команда учнів Делятинського навчально-виховного комплексу удостоєна великої честі представляти Івано-Франківщину на Всеукраїнській конференції-семінарі юних краєзнавців-екскурсоводів у Центральному таборі туристського активу школярів України у с. Осій Іршавського району Закарпатської області (до речі, рідному селі народного артиста України Івана Поповича).

Учні виступали з доповіддю та мультимедійною презентацією про роботу музею «Люди і віхи» та презентацією Делятинського НВК, представили три номери художньої самодіяльності, брали активну участь у практичних заняттях на базі краєзнавчих музеїв с. Осій та м. Іршави, працювали над створенням проекту музею на базі Центрального табору туристського активу учнів України у с. Осій, ходили в одноденні походи в гори, купалися в термальних озерах, вражаючими стали й екскурсії в Іршаву, Берегово, Мукачево, Джублик. Багато довідалися про боротьбу Підкарпатської Руси проти поневолювачів, про відомих людей цього краю, життя і побут місцевого населення у різні історичні періоди. У музеях побачили цікаві речі минувшини, ексклюзивні історичні документи. Ми багато почерпнули з історії краю, співставили її з історією Гуцульщини та України. Діти спілкувалися з ровесниками із Донеччини, Київщини, Волині, Севастополя, Чернігова, Одеси, з багатьма із них підтримують зв’язки і сьогодні.

Передувала цій події трирічна співпраця учнів 8-Б класу з істориком, краєзнавцем, фольклористом, поетом Романом Киселюком, ініціатором та організатором історико-літературного музею «Люди і віхи» у приміщенні бази «Прут» м. Яремча, підпорядкованої Івано-Франківському обласному державному центру туризму та краєзнавства учнівської молоді. Музей концептуально має декілька напрямків. Це – історія самої Дитячої туристської бази «Прут» (т. зв. перша експозиція). Друга – присвячена видатним людям, які в різні часи перебували в цьому приміщенні. У третю, найціннішу, увійшли твори ужитково-прикладного мистецтва наших предків, художні виставки відомих художників як минулого, так і сьогодення. До четвертої – відібрано великі наукові досягнення у різних галузях науки й мистецтва, які прославили Делятинщину. Завершальною є фотоекспозиція старовинних «знимок» (світлин), поштових листівок минулого та сучасності. Учні Делятинського НВК всіляко сприяють не лише поширенню знань про Гуцульщину, але й здійснюють дослідницько-краєзнавчу та пошукову роботу. Збирають для музею фотоматеріали різних часів, декоративно-ужиткові речі, записують від старожилів Делятинщини легенди, перекази, пісні та ін.

Разом із поетом-краянином Романом Киселюком ось уже четвертий рік юні дослідники-краєзнавці мандрують стежками рідного гуцульського краю, слухають його захоплюючі розповіді про історію рідного краю, легенди, бувальщини, вслухаються в шум гірських потоків, милуються неповторною красою карпатських краєвидів, упиваються на повні груди п’янким гірським повітрям, вчаться в поета щирої синівської любові до краю. 1 жовтня ц. р. нам вдалося підкорити найбільшу вершину українських Карпат. Ми здійснили масове сходження на г. Говерлу, присвячене Дню працівників освіти та туризму, організоване Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Ми щиро вдячні директорові обласного державного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Михайлові Косилу, заввідділу Олександрі Шатурмі, директорові Делятинського НВК Олегові Савчуку, а також нашому дорогому наставнику, поетові-краянину Романові Киселюку за сприяння та дієву допомогу у підготовці до Всеукраїнської конференції, організації та проведенні екскурсій і походів.

Світлана БОДНАРУК,

класний керівник 8-Б класу, учитель української мови та літератури Делятинського НВК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/11/yuni-krajeznavtsi-ekskursovody-%e2%80%93-na-vseukrajinskij-konferentsiji-seminari/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.