- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Розмова підсумкова і святкова

Posted By Модератор On 30.12.2011 @ 11:49 In Влада,Економіка,Свята | No Comments

Останнє у 2011 р. засідання колегії райдержадміністрації за участю заступника голови-керівника апарату ОДА, депутата обласної ради Романа Струтинського 27 грудня розпочалося з урочистих новорічно-різдвяних віншувань гурту колядників із Пасічної під орудою заступника директора Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Романа Садрука.

Після щирих побажань і щедрих засівань учасники колегії активно взялися до обговорення і прийняття конкретних рішень у питаннях: про хід виконання Державної цільової програми протидії захворювання на туберкульоз у 2007-2011 рр. на теренах Надвірнянщини; про хід виконання розпорядження РДА від 5 квітня ц. р. № 95 «Про протипожежний стан ринків у районі»; стан фінансово-бюджетної дисципліни за підсумками 11-ти місяців ц. р.; про стан безпеки дорожнього руху на автошляхах району.

Епідемія не стала некерованою,

зауважив на колегії головний лікар центральної районної лікарні Ярослав Ісопенко, наголосивши на ефективності спільних зусиль районних медиків та влади у боротьбі із сухотами.

В Україні ситуація, пов`язана з поширенням цієї недуги, почала погіршуватися ще два десятки років тому, а в 1995 р. зареєстрована прогресуюча епідемія захворювання, яка доходить до загрозливих маштабів.

За цьогорічних 11 місяців туберкульозом захворів 71 краянин, серед яких двоє підлітків. І хоча найчастіше паличку Коха підхоплюють сільські трударі, за останні 4 роки захворюваність серед міських жителів має тенденцію до збільшення. Тож Державна цільова програма спрямована, передусім, на профілактику цієї недуги, раннє виявлення слабих. Останнє є одним із важливих факторів у подоланні епідемії. Адже хворі на сухоти, яких вчасно ізолюють і лікують, перестають бути небезпечними для оточуючих. Упродовж 11 місяців ц. р. на виконання заходів протитуберкульозної програми використали понад 190 тис. грн. із бюджету ЦРЛ, а також певне фінансування надходило і з інших джерел. Серед низки зробленого: проведення туберкулінодіагностики і рентгенологічних обстежень; закупівля медикаментів; проведення поточних ремонтів у протитуберкульозному відділенні ЦРЛ тощо.

Хід виконання антисухотної Програми оголив і наявні труднощі у профілактично-лікувальному процесі, зумовлені, передусім, застарілим рентгенологічним обладнанням. Сприяти у придбанні для ЦРЛ такої необхідної діагностичної апаратури пообіцяв Роман Струтинський, а ось для Ланчинського куща, проблему про що порушив Ланчинський селищний голова Михайло Іванюк, питанням придбання рентгенобладнання займуться одразу ж із настанням нового фінансового року. Голова РДА Володимир Калічко закликав відповідальних осіб ЦРЛ суворо контролювати видачу довідок про флюорообстеження під час проходження медоглядів, активніше проводити санітарно-просвітницьку роботу. Заступник голови РДА Богдана Ковалюк запропонувала оголосити 2012-ий роком боротьби з цією соціально-небезпечною недугою.

Колегія РДА рекомендувала, зокрема, розробити Програму протидії захворюванню на туберкульоз на наступні 4 роки (по 2016-ий); сприяти у придбанні дезкамери для райсанепідемстанції; обновити застарілу рентгенапаратуру; забезпечити надання харчових або гігієнічних пакетів амбулаторним хворим для заохочення їх до лікування. Керівникам підприємств, установ, організацій району всіх форм власності рекомендовано не допускати до роботи працівників без проходження ними відповідних медоглядів.

Щоб не гуляв «червоний півень»

Про хід виконання розпорядження РДА «Про протипожежний стан ринків у районі» інформував в. о. начальника райвідділу УДІТБ в Івано-Франківській області Микола Онуфрак. Планово і позапланово перевіряли цьогоріч ринок райСТ, ПП «Візняки» і центральний ринок у Надвірній, а також селищні – у Ланчині та Делятині. Щоб випередити «червоного півня», увагу акцентували на: укладенні угод з ремонту автоматичної пожежної сигналізації; нав­чаннях з питань пожежної безпеки; наявності первинних засобів пожежогасіння; встановленні пожежних щитів тощо.

За виявлені порушення Правил пожежної безпеки деяких керівників та відповідальних осіб за протипожежний стан притягнули до адміністративної відповідальності, винесено постанови про застосування запобіжних заходів на заборону експлуатації дільниць електромережі і приміщень та ін.

Дане розпорядження з огляду на його виконання зняли з контролю. Заодно наголошувалося на необхідності погоджувати з органами державної протипожежної безпеки реалізацію піротехнічних виробів, що особливо актуально під час Новорічних свят.

Фінанси контролюють і дисциплінують

Начальник районного регіонального контрольно-ревізійного віділу (РРКРВ) Назарій Дмитрук повідомив про результати контрольних заходів (планових та за зверненнями правоохоронних органів) у дев`яти установах району. За їх результатами, РРКРВ виявив 167,49 тис. грн. втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених унаслідок порушень законодавства. Із них усунуто недоліків на 137,81 тис. грн., або 82,28%, фізичні особи недоотримали 94,4 тис. грн., з яких усунуто 81,83 тис. грн. або 86,68%.

За станом на 1 грудня ц. р. не відшкодовано 902,48 тис. грн., у т. ч. 42,45 тис. грн. порушень, що призвели до втрат і недоотримання фінансових і матеріальних ресурсів у двох сільських радах, в одному комунальному підприємстві та навчальному закладі.

Рішенням колегії РДА рекомендовано: зобов`язати керівників цих об`єктів конт­ролю повністю відшкодувати втрати та недоотримання фінансових і матеріальних ресурсів; матеріали ревізії обговорити на нарадах у трудових колективах.

Від чого залежить безпека дорожнього руху?

Відповідаючи на це життєво важливе питання, констатацією лише однієї умови не обмежитися. Безпеці сприяє маштабна сукупність факторів (і дотримання ПДР, і стан автошляхів і т. д.), що стали об`єктом всебічного обговорення питання про стан безпеки дорожнього руху на автошляхах району.

Начальник відділення ДАІ райвідділу УМВС Роман Мисюк підкреслив, що у районі вживають заходів, спрямованих для підвищення рівня безпеки дорожнього руху, зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод та зниження рівня тяжкості їх наслідків, мінімізації людських втрат і фінансових збитків. В області створено координаційну раду з безпеки дорожнього руху, до складу якої ввійшли також і представники правоохоронних і контролюючих органів.

У районі на вулично-дорожній мережі встановлено дві камери відеоспостереження, зокрема, на автодорогах державного значення. Ці системи дозволяють проводити моніторинг транспортних потоків, що уможливлює розкривати по «гарячих слідах» ДТП, з місця скоєння яких водії зникли, незаконні заволодіння транспортними засобами. Роман Мисюк висловив занепокоєння станом утримання вулично-дорожньої мережі. Під час нагляду за ними працівники ДАІ направили 15 вимог про усунення порушень, винесли 15 приписів тощо. ДАІ виявляє та щоразу більше документує порушень ПДР водіями, зокрема, керування ТЗ у нетверезому стані. Однак, кількість ДТП з вини нетверезих водіїв не зменшується, зазначив керівник державтоінспекторів району. Під час нагляду за дорожнім рухом за 11 місяців ц. р. працівники ДАІ склали 187 адмінпротоколів за керування ТЗ у стані алкогольного сп`яніння, внаслідок чого права керування позбавлено …27 водіїв. Роман Мисюк зупинився також і на пасажирських перевезеннях та виявлених недоліках у цій сфері надання послуг.

Відзначено, що завдяки комплексним заходам намітилась тенденція до зменшення ДТП на автошляхах району. Так за 11 місяців ц. р. у районі зареєстровано 48 ДТП із потерпілими, що на 8,6% менше, ніж торік, в яких загинуло 2 особи, травмовано 6 осіб.

Учасники колегіального засідання активно обговорювали це питання, з огляду на його актуальність. Голови районних держадміністрації та ради Володимир Калічко і Василь Попович, акцентували увагу на необхідності прийняття відповідної районної Програми з безпеки дорожнього руху, фінансуванні робіт з освітлених перехресть у Фитькові та Перерослі, дотримання морально-етичних норм у спілкуванні працівників ДАІ з водіями. Добротівський сільський  і Ланчинський селищний голови Михайло Мельник та Михайло Іванюк, головний лікар райсанепідемстанції Роксолана Іваніщак порушили різні місцеві проблеми з покращення безпеки дорожнього руху і стану автошляхів, пішохідних переходів тощо.

Роман Струтинський підкреслив: – Питання дотримання безпеки дорожнього руху позапланово розглядали на колегії ОДА за телеграмою першого віце-прем`єр-міністра Андрія Клюєва. Оскільки в цілому в державі ситуація з безпекою дорожнього руху є досить напруженою і складною. Наша область також не є винятком. Ті реформування, що проводять у міліцейських структурах ДАІ, не завжди дають позитивні результати. Тому треба спільними робити все для того, щоб ставалося менше трагедій. Повинна бути жорсткість працівників ДАІ, зокрема, по відношенню до т. зв. «крутеликів» на шикарних авто, зазначив Роман Струтинський.

У рішенні колегії з цього питання рекомендовано: управлінню економіки РДА спільно з відділенням ДАІ райвідділу УМВС, філією «Надвірнянський райавтодор» – розглянути комплексні заходи з підвищення безпеки дорожнього руху на автошляхах району і визначитися з першочерговістю їх виконання з урахуванням проведення у 2012 р. чемпіонату Європи з футболу; управлінням будівництва, архітектури та житлового-комунального господарства і фінансовому РДА спільно з органами місцевого самоврядування передбачити кошти на освітлення центральних вулиць населених пунктів; філії «Надвірнянський райавтодор» завершити завезення підсипочного матеріалу для забезпечення проїзду автошляхами загального користування за складних метеоумов і в подальшому забезпечувати підсипання автошляхів підсипочними матеріалами, особливо у гірських населених пунктах; до підсипання автошляхів залучати жителів. Прийнято інші рекомендації.

* * *

Наприкінці засідання заступник голови-керівник апарату ОДА Роман Струтинський проаналізував ситуацію, яку на сьогодні маємо в державі та області, зокрема. 2011 рік був для країни непростим, зазначив він. Але навіть у складних фінансово-економічних умовах нашій області і державі вдалося зробити немало. Маємо 5 відсотків росту ВВП; готові до проведення Євро-2012. У бюджеті наступного року збільшуємо, а не зменшуємо асигнування, на соцвиплати для афганців і чорнобильців. Із 1700 грн. урядовою постановою доведено пенсії до 4,5 тис. грн. Звичайно, є і багато недоліків, прорахунків, у т. ч. і на регіональних рівнях. Розпочалась реалізація реформ. Поступово, маленькими кроками, але ми рухаємося вперед. Ми повинні з оптимізмом дивитися у завтрашній день. На думку Романа Струтинського, після Євро ситуація покращуватиметься.

Що стосується області. Торік вдалося зупинити спад виробництва. Рік закінчили із «плюсом». Цьогоріч за 11 місяців ріст промислового виробництва склав 34,2%. Вдалося ввести в експлуатацію три нових виробництва на «Карпатнафтохім» у Калуші, «Електролюкс» (виробляє нові пральні автомашини «Sanussi»), завод із виробництва склотари в Рогатині. Розпочинають будівництво деревообробного заводу в Коломиї (100 млн. Є інвестиції, 600 новостворених робочих місць). Продовжуємо розширювати потужності радіозаводу, який тепер називається ВО «Карпати». У наступному році там створять 1 тисячу робочих місць, сказав Роман Струтинський. Разом із французькими фірмами запускаємо будівництво гіпсокартонних заводів і т. д. Шукаємо зовнішніх і внутрішніх інвесторів. Не хочемо затягувати в область хімічні гіганти (вже досить нам Калуша і Бурштина). Область веде перед в Україні з розвитку зеленого туризму. Дальше розвиватимемо туризм, «Буковель». У 2012 р. розпочнемо розвиток «Буковелю № 2» (у Долинському та Рожнятівському районах). У сільському господарстві цьогоріч зібрали на 154 тис. тонн зерна більше, ніж торік, удвічі більше виробили цукру на Городенківському цукрозаводі. І вже в наступному році на 1,5 тис. га більше посадимо буряка. Сприяємо розвиткові малого і середнього бізнесу, створенню єдиного вікна.

Виокремив Роман Струтинський першочергові завдання: залучення інвестицій; створення нових виробництв і робочих місць; створення у селах переробних сільськогосподарських кооперативів. Нагадав, що рік був оголошений роком медицини і дошкільних закладів. Вдалося відкрити 19 дошкільних навчальних закладів. Плануємо за два наступні роки вирішити в області проблему нестачі ДНЗ. По медицині: із залученням коштів із Державного та обласного бюджетів та з інших джерел понад 100 млн. грн. вклали у цю галузь, зокрема, у плані придбання медобладнання. 2012-ий оголошений в області роком ДНЗ й оновлення медицини, зокрема, у плані стажування фахівців у провідних вітчизняних і зарубіжних медичних центрах.

Не дивлячись на політичні розбіжності, дуже добре, що люди об`єдналися, зазначив заступник голови ОДА, розуміючи, що тільки в злагоді розв`язуються швидше проблеми. Від імені голови ОДА за муд­рість та професіоналізм, за справи, що роблять у районі, Роман Струтинський подякував за роботу районній владі, а також всьому активу, сільським і селищним головам та усім керівникам. Побажав, щоб змогли своєю конкретною професійною працею докластися до тих справ, що проводять у державі, до реалізації реформ, започаткованих Президентом, до реалізації прийнятих у районі та області Програм, і щоб той, оголошений Президентом лозунг про повернення довіри людей до влади, своєю працею, своїм прикладом і порядністю реалізували. Це буде найвища оцінка нам, усій владі, що люди скажуть на всіх наступних виборах.

У привітаннях керівники районної влади звернулись до учасників засідання:

Володимир Калічко: – Рік був непростий. Помінялося багато сільських голів, влада, депутатський корпус. Змінились вимоги. Але ми зуміли знайти спільний вектор, визначений одразу на сесіях і колегіях – добробут жителів Надвірнянського району. Дякую за розуміння керівникам, за той вклад, підтримку усіх цьогорічних ідей і починань.

Василь Попович: – Дякуємо за оцінку нашої роботи. Рік, який минає, був екзаменом для тих, хто вперше прийшов на посаду сільських голів, депутатський корпус, керівництво району. Екзамен ми цей склали. Поглянувши назад, є результати. Дякую голові РДА Володимирові Калічку за співпрацю, за те, що вдається знаходити оту «золоту середину», і звертаюся до всіх і дякую за те, що знайшли в собі силу визначитися, що у нас у районі є одна партія – Надвірнянський район – і ми цій партії будемо вірно служити, доки будуть сили.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/12/rozmova-pidsumkova-i-svyatkova/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.