- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У той голодний 33-ій

Posted By Модератор On 05.12.2011 @ 17:05 In Влада,Духовність | No Comments

Під такою назвою в останню листопадову суботу у Надвірній відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам`яті трагічних подій в Україні.

Духовенство, районна і міська влада під керівництвом голів РДА та районної ради Володимира Калічка і Василя Поповича, а також Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича, широка громадськість краю, студентська та учнівська молодь спочатку зібралися на майдані Т. Шевченка і процесією із жалобними атрибутами пройшли по вул. Мазепи до пам`ятного знака жертвам Голодомору на приміщенні центральної районної бібліотеки.

[1]

Вінки від влади та громадськості як данина пам`яті мільйонним жертвам Голодомору

До цієї меморіальної дошки під звучання «Реквієму» Моцарта скорботно лягли вінки і квіти пам`яті від влади, підприємств, установ та організацій району. В унісон скорботно прозвучали слова ведучої Галини Чуревич із сценарію методиста районного будинку культури Дарії Гринішак: «1932-33 роки. Чорний прах дев`яти з половиною мільйонів загиблих стукає в наші серця. Моторошний парадокс – українці вмирали на своїх всеплодючих чорноземах шанованої світом житниці. Вимирали родини, села..».

За всіма невинно загиблими співвітчизниками, які стали жертвами великого голоду, священики традиційних християнських конфесій у районі відправили поминальну панахиду.

[2]

Молитва за душі невинно убієнних

Великий голод – вічний гріх,// З лихої прихоті й сваволі,// Той рік на нашу долю ліг,// Мов згусток кров`янистий болю//. З історичною довідкою про цей страшний гріх виступив начальник внутрішньої політики та зв`язків з громадськістю РДА Тарас Дем`янчук, деталізувавши причини і географію замучених голодом близько 7 мільйонів українців.

Учениці Фитьківської ЗОШ І-ІІІ ст. Мар`яна Фітковська, Марія Гордійчук і Наталія Дутчак поетичними рядками висловили біль молоді з приводу трагічної історичної сторінки – голодомору за стратегічним розрахунком підірвати коріння нації.

[3]Пам`ять молодих сердець буде вічною

Після загальнонаціональної хвилини мовчання запалені свічки запалахкотіли біля пам`ятного знака жертвам Голодомору, нагадуючи сучасникам, що голод 1932-33 рр. – це геноцид, якого нація не забуде.

Так пам`ять заморених голодом вшанували у Надвірній. Скорботні заходи відбулися і в інших населених пунктах району. Зокрема, у Стримбі парох цього села о. Василь Іроденко відправив поминальну панахиду біля Символічної могили борцям за волю України і закликав усіх прихожан просити заступництва у Всевишнього, щоб не допустити аналогів геноциду нашого народу у майбутньому.

Орися СПІВАК «Народна Воля»

Світлини Василя ІВАСЮКА та Михайла ЛУКАЧА

 Олександр Сич: Тільки через причетність до Голодомору комуністична ідеологія має бути заборонена в Україні

Голодомор – безпрецедентний геноцид українців, який став можливим внаслідок окупації України большевицькою Росією. Мусимо не тільки це пам’ятати, а й зробити наступний крок – здійснити публічний судовий процес над комунізмом та добитись у судовому порядку заборони комуністичної ідеології як людиноненависницької. Є й інші, не менш вагомі, підстави це зробити: знищення української еліти у 1920-30-40-х та 1970-х роках, знищення мирного населення у воєнний період, примусове вивезення українців, пограбування та нищення українських церков, переслідування за національною та релігійною ознаками, нищення української культури та мови, тотальна русифікація, вважає голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

26 листопада 2011 р., у День пам’яті жертв голодоморів, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич перебував у Києві, де того дня відбувалося засідання Політради ВО «Свобода». Перед засіданням члени Політради взяли участь у панахиді за упокій душ усіх знищених під час геноциду української нації – Голодомору біля пам’ятного знака жертвам Голодомору 1932-1933 років на Михайлівській площі. Після її закінчення члени Політради ВО «Свобода» запалили лампадки в пам’ять мільйонів українців, знищених голодоморами.

Заступник голови Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса, який представляв обласну раду у скорботних заходах в Івано-Франківську, зазначив у своєму виступі на віче-реквіємі, що Голодомор – болюча тема в історії українського народу, яка накладає величезний обов’язок пам’ятати про ті події, передавати з покоління в покоління та не допустити їх повторення.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2011/12/u-toj-holodnyj-33-ij/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/12/P1010025.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/12/P1010041.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2011/12/DSC07789.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.