- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Єднає День Соборності і Свободи та Коляда

Posted By Модератор On 27.01.2012 @ 11:52 In Влада,Духовність,Свята,Тема дня | No Comments

Надвірнянщина урочисто відзначила День Соборності, об`єднаний із Днем Свободи. Свято засноване 30 грудня 2011 р. відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам`ятних дат і професійних свят».

У переповненому залі районного будинку культури краян вітали з Днем Соборності і Свободи України голови районної державної адміністрації Володимир Калічко і районної ради Василь Попович.

Керівники Надвірнянщини відзначили, що Акт Злуки ЗУНР і УНР в одну соборну державу ввійшов в історію українського народу як  національне свято єдності і цілісності народу. До Соборності, до об`єднання всіх українських земель держава йшла довго. І сьогодні дуже важливо зберегти те, що маємо. Бути українцем – не так просто. Це – відповідально, у першу чергу, перед собою, перед Україною і перед Богом. Тому на власному прикладі треба показати, що ми є вірні нащадки наших славних предків.

[1]

«Зеленська коляда» – менша: Ростислав Кубриш, Софія Гуцуляк, Владистав Глущук, більша: Олеся Косюк, Галина Попович, Вікторія Глущук – своїм співом славила Соборність і  Свободу

В історичній довідці заступник голови районної організації Всеукраїнського товариства «Меморіал» Іван Кметюк проаналізував причини і наслідки цієї історичної події, згадав проведення всеукраїнської акції «Ланцюг єднання» на світанку самостійної держави. Доповідач зазначив, що на нинішньому етапі переживаємо важкі часи і політики, які не можуть вирішити соціально-економічні проблеми, на перший план висувають міфічні розбіжності, у той час як українці повинні гуртуватися навкого того, що об`єднує. І яскравим прикладом цьому є обласна держадміністрація та обласна рада, а також районна держадміністрація та районна рада, наголосив Іван Кметюк, чиї очільники Володимир Калічко та Василь Попович заявили про одну партію – Надвірнянський район. І хоча з часу проголошення Злуки минуло 93 роки, той шлях соборності – назавжди у наших серцях. Він повинен стати дороговказом, знаменною датою у нашій історії, окрилювати молоде покоління на нові звершення в українській державі, завершив свій патріотичний виступ учитель-історик Лоївської ЗОШ І-ІІІ ст. Іван Кметюк.

[2]

Чотирирічна Христина Гладка із Парища подає добру надію співачки у «Косичці», якою керує Олена Яченко

У той день до пам`ятника великому Тарасові – співцю свободи лягли квіти від учасників святкувань. Концертна частина урочистостей, кожен номер якої майстерно представляла ведуча Галина Чуревич, підкреслила вагомість і значення історичної події, що відзначається, надала яскравого емоційного забарвлення святові Соборності і Свободи. Два унікальних явища, дві цінності, за які боролись українці, прославляли у своїх виступах гурт вояків ОУН-УПА «Заграва» на чолі із незмінним керівником Михайлом Юркевичем, народний вокальний ансамбль «Бистрянка» під орудою заслуженої артистки України Ольги Молодій (концертмейстр Артур Макось).

[3]

Тетяна Полянчук зі своїми вихованцями-скрипалями Надвірнянської музичної школи

Присутні зачаровано слухали щирі пісні у виконанні Світлани Павлишин, довго аплодували знаменитій «Горянці» (кер. Олена Здольник та Володимир Фуштей). І вже просто неможливо уявити собі свято без запальних мелодій заслуженого артиста України Сергія Орла та його «Аркану» із заслуженим працівником культури України Любов`ю Орел. Як невимовно вправно звучали струни скрипки у 14 вихованців педагога Надвірнянської дитячої музичної школи Тетяни Полянчук, котрі того дня дебютували на сцені РБК. А вже сердечні коляди й віншування народного фольклорно-етнографічного гурту «Косичка» під орудою Олени Яченко та зеленська коляда учасників художньої самодіяльності під орудою Наталії Осташук та Ірини Глущук засвідчили, що передзвін Різдвяних свят передає естафету наступним торжествам й урочистостям.

Леся Дутчак «Народна Воля»
Світлини
Івана ГРИДЖУКА


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/01/ednaje-den-sobornosti-i-svobody-ta-kolyada/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/01/IMG_0220.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/01/IMG_0217.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/01/IMG_0223.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.