- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Місія школи – формування компетентного випускника

Posted By Модератор On 27.01.2012 @ 11:26 In Свята | No Comments

[1]Надвірнянській ЗОШ № 3 – 40 літ

 Ярослав КРИЦЬКИЙ: «У школі визріває майбутнє»

Надвірнянська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 – нині у святковому епіцентрі, перегортаючи ювілейну сторінку 40-річного літопису. З цієї нагоди пропонуємо читачам добірку публікацій і, звичайно, розпочинаємо розмовою з директором школи Ярославом Крицьким.

– Ярославе Васильовичу, 40 літ – для школи доволі зрілий вік. Напевно, це зобов`язує і до зрілих завдань. Як вдається їх виконувати?

– Школа – це не просто споруда, це складна структура, в якій органічно переплетені мрії і дійсність, знання і прагнення, дитинство, юність і зрілість. Це місце, де визріває майбутнє.

Значно зросли та змістовно змінилися соціальні вимоги до освіти, в основі яких лежать критерії якості освіти, збереження здоров’я школярів, індивідуалізація освітніх програм і способів їх реалізації. Головною метою діяльності школи стало використання всіх можливих ресурсів навчального закладу, соціуму, сім’ї для виховання соціально відповідальної особистості, яка може проявити свій унікальний творчий потенціал і повною мірою реалізувати його.

У школі склалася певна система науково-методичної роботи з педагогами, до складу якої входять індивідуальні, групові та масові форми, які взаємодіють, доповнюють одна одну. Найважливішою індивідуальною формою науково-методичної роботи є самоосвіта педагогів. Відмінною рисою самоосвіти вчителя є те, що результатом його роботи є поліпшення якості викладання предмета, якості виховної роботи , підвищення рівня знань, вихованості й розвитку учня.

Групові форми методичної роботи – це предметні кафедри. Кафедра вчителів української мови і літератури, керівником якої є вчитель вищої категорії Буній І. В., забезпечує мовну освіту школяра. Виховання духовності і загальної культури, розвиток нахилів, здібностей, творчої обдарованості учнів – саме таким вчителі рідної мови бачать своє першочергове завдання.

Викладачі іноземної мови під керівництвом вчителя німецької мови Вірсти І.В. наполегливо працюють над питанням «Удосконалення навичок монологічного і діалогічного мовлення на уроках іноземної мови». Саме на молоде перспективне покоління педагогів школа покладає великі надії у майбутньому формуванні всебічно розвиненої компетентної особистості учня.

Кафедра вчителів математики (керівник МО Слюсар О. Г.) спрямована на математичну освіту учня впровадженням у практику педагогічних технологій: колективного способу навчання, колективного взаємонавчання, роботи в парах змінного складу, диференціації та індивідуалізації.

Робота МО вчителів природничих дисциплін (керівник – учитель хімії Вересюк Н. В.) першочерговим у своїй роботі вбачає створення умов для співпраці та удосконалення педагогічної майстерності. Саме ці складові дають учням можливість отримати знання на належному рівні, формувати системне мислення, що розвиває широкі інтелек­туальні здібності.

Розвиток індивідуальних здібностей кожної особистості на основі розширення базового компоненту, особистісно орієнтований підхід, абсолютне визнання неповторності кожної дитини, формування позитивної Я-концепції – таким є завдання вчителів світової літератури (керівник вчитель-методист Іроденко Л. М.). Саме учні Лариси Марківни були неодноразовими призерами Малої академії наук.

Зараз у школі реалізуємо профільне навчання: у 8-9 класах впроваджено поглиблене вивчення математики, у 10-11 класах на профільному рівні вивчаємо математику і технології. Навчання з технологічного профілю організовано на базі Надвірнянського МНВК, що дає можливість учням, котрі вибрали технологічний профіль, разом із атестатом отримати посвідчення про здобуття професій, потрібних на сучасному ринку праці.

– Життя повсякденно стверджує правдивість Франкового вислову «Школа вчителем стоїть». То який Ваш педагогічний колектив?

– Педколектив висококваліфікований, активно включається у всі інноваційні процеси, що відбуваються в освітній галузі. Йому під силу виконати всі завдання, які зараз ставить держава, суспільство перед школою. Завдяки наполегливій праці вчителів учні школи неодноразово ставали переможцями ІІ, ІІІ та ІV етапів Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, турнірів, конкурсів, спортивних змагань різного рівня. У рейтингу загальноосвітніх шкіл району з предметних олімпіад школа постійно займає призові місця.

Серед педагогів школи є переможець обласного та лауреат Всеукраїнського етапів конкурсу «Вчитель року» (Козак Л. З.), чотири лауреати обласного етапу конкурсу (Вирстюк О. В., Микитюк О. Р., Іроденко Л. М. та Вірста І. В.).

– А як із матеріально-технічною базою школи та дозвіллям школярів?

– За допомогою відділу освіти РДА в особі його керівника Винника М. В., небайдужих батьків та спонсорів за останніх кілька років замінено вікна у всіх класних кімнатах та спортивному залі на енергозберігаючі, перекрито дах над двоповерховим корпусом та здійснено ремонт опалювальної системи в ньому, зроблено сучасний ремонт у двох внутрішніх туалетах, здійснено ремонт освітлення та поповнено матеріальну базу спортзалу, окремих класних приміщень і кабінетів.

Звичайно, є певні проблеми, з якими ми стикаємося щодня і по мірі можливості стараємося їх вирішувати. Проте, не все залежить тільки від колективу школи. Хочеться бачити шкільні кабінети сучасними, наповненими необхідним обладнанням, мультимедійною технікою. Маємо велику потребу в ще одному комп’ютерному класі, мультимедійних проекторах, адже на один комп’ютер у школі припадає близько 50 учнів. Потребують ремонту і сучасного оформлення фойє, коридори, санітарно-технічні приміщення та територія школи. Необхідне продовження перекриття даху навчального корпусу. Турбує також двозмінне навчання: у другу зміну навчається 7 класів. Це близько 200 учнів. У найближчій перспективі зменшення кількості учнів не передбачається. Тому є нагальна потреба у добудові ще одного корпусу школи, де б розмістилися класні кімнати, актовий зал, якого зараз не маємо, ще один спортзал та приміщення для розвитку мистецьких нахилів дітей.

Великого значення надаємо учнівському самоврядуванню. Учні вчаться організовувати своє дозвілля, життя у школі, здобувають досвід самостійного прийняття рішень. Зокрема, програма відзначення ювілею школи містить низку учнівських пропозицій. Протягом лютого-березня у школі буде проведено низку різноманітних заходів, а завершиться святкування у квітні урочистою конференцією, де зустрінуться учні, педагогічний колектив, ветерани школи та випускники різних років.

Висловлюю щиру вдячність ветеранам школи, котрі віддали свої знання і вміння тисячам випускників школи, створили ту добру ауру, що притаманна нашому закладові. Користуючись нагодою, хочу попросити ветеранів педагогічної праці, випуск­ників школи минулих років посприяти у написанні літопису школи, допомогти учням у зборі різних матеріалів та фото з життя школи.

Велика шана директорам-ветеранам, які створили хороший і дружний колектив: Тришаку Степанові Андрійовичу, світлої пам’яті Дорофею Івану Федоровичу, Козаку Михайлу Павловичу.

– Чи не затьмарює кризовий час ювілейного настрою?

– Ювілеї приходять незалежно від кризи, невлаштованості, наших бажань чи небажань. Їх потрібно сприймати як свято. А свято – це вітання, зустріч із друзями, колегами, радість нашої великої родини, що включає в себе близько тисячі учнів та педагогів, кілька тисяч випускників школи.

Дорогі учні, шановні вчителі, ветерани педагогічної праці, батьки, випускники школи! Прийміть найщиріші вітання з 40-річчям Надвірнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3! Дорогі діти, здоров’я і щастя Вам, добра і злагоди, порозуміння і згуртованості, високих результатів у навчанні, через які пролягає шлях до кращого майбутнього.

Шановні вчителі та батьки, нехай кожен день приносить Вам світле почуття гордості та радості за дітей. Шановним ветеранам педагогічної праці міцного здоров’я, довгих років життя, сил і енергії, щоб Ви могли ще багато років приходити до школи та допомагати добрим словом і мудрими порадами. Випускникам – приємних вражень від зустрічі з однокласниками, радісних спогадів про дні, проведені у школі. З ювілеєм!

Орися СПІВАК «Народна Воля»

  [2]

Для становлення громадянина України

Виховна система школи підпорядкована реалізації програми «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України».

Школа ефективно співпрацює з Надвірнянською станицею «ПЛАСТ», громадськими організаціями «Студентським братством», «Молодою Просвітою», «Молодіжним Євроклубом «Соняшник», танцювальним колективом «Горянка». Завдяки цій співпраці учні школи мали змогу побувати в європейських країнах, брати участь у реалізації міжнародних Програм.

У школі працює 15 об’єднань за інтересами художньо-естетичного, фізкультурно-спортивного, еколого-краєзнавчого та науково-технічного змісту.

Світлана ПАСІШНЮК,

заступник директора школи з виховної роботи.

 Пам`ять про школу не згасає

У житті кожного з нас є періоди, які згадуються з особливою приємністю і теплотою. Це дитинство, юність, шкільні роки. Неповторною згадкою є Надвірнянська середня школа № 3 та її педагогічний колектив. Для мене і для випускників 1987-го назавжди залишається повага і вдячність першій вчительці Зіні Степанівні Найді, класному керівникові Ользі Павлівні Мацелепі, директорові школи Михайлові Павловичу Козаку.

Промайнуло багато років після закінчення школи, але всі випускники згадують найкращі шкільні роки, за які ми виросли, змужніли і стали дорослими. У пам’яті зринають шкільні уроки і вчителі, участь у художній самодіяльності (шкільний хор і ансамбль та його керівник Феняк Василь Васильович), перемоги й участь у районних й обласних спортивних змаганнях із баскетболу і легкої атлетики, екскурсійні поїздки по Прикарпатті й Україні.

Особливо приємно згадувати діяльність клубу інтернаціональної дружби в школі та участь у форумах у м. Талас (Киргизія), м. Москва, м. Владимир (Росія) і проведення такого форуму на базі Надвірнянської середньої школи № 3. Хотілося б з приємністю відзначити організаторські здібності класного керівника Мацелепи Ольги Павлівни, її вміння спонукати до навчання і культурного відпочинку, яка зуміла з нас, підлітків, сформувати гідних достойних громадян нашої держави. У спогадах – шкільні вечори, дискотеки, святкування Нового Року в новорічних костюмах і, звичайно, прекрасний випускний вечір із зустріччю сонця.

Багато наших випускників залишилися у рідній Надвірній, а багато працюють в Україні та за її межами в галузі освіти, охорони здоров’я, владі і бізнесі. Спілкування з ними – це зустріч із минулим, коли завжди з приємністю згадуємо час, проведений у стінах рідної школи. Усе минає, та спогади про школу завжди сяють у наших очах. Велике спасибі і доземний уклін тобі, моя рідна третя школо!

Зіновій ОЖОГАН,

доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри ортопедичної стоматології Івано-Франківського національного медичного університету.

 Напутнє

40 років здобували знання, фізично і духовно зростали випускники школи. Настав час і ми, вчителі старшого покоління, можемо глянути на шлях, пройдений учнями школи, зрілим поглядом.

Бачимо, що випуск­ники Надвірнянської ЗОШ № 3 досягнули певних вершин істини, добра. Можу з впевненістю сказати, що в цьому світі всім керує любов.

У часи глобалізованого світу молодим людям слід надавати першість духовності, добру, взаємоповазі, щирим відносинам, відкладаючи прагматику на другий план. Учням школи, нашому майбутньому – міцного здоров’я, високих навчальних досягнень, здійснення всіх планів та задумів!

Михайло КОЗАК.

 Кредо школи – іти в ногу з часом

Чи задумувались Ви, чому наше суспільство називають інформаційним? Очевидно тому, що у наш швидкий час на перше місце виходить проблема швидкого і якісного доступу до інформації, її опрацювання та надійного зберігання. У нашому районі вже впродовж 10 років Надвірнянська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 є одним з лідерів у цьому питанні. Створено мережу, яка об’єднує кабінети адміністрації, інформатики та бібліотеку із підключенням до високошвидкісного Інтернету.

Якість впровадження інформаційних технологій у навчально-виховний процес у першу чергу залежить не від кількості техніки, а від підготовленості педколективу.

Одними з перших у районі вчителі цієї школи підхопили ініціативу і пройшли курси «Intel. Навчання для майбутнього» та тренінг з використання інтерактивної дошки. Загалом 36 педагогів оволоділи цими методиками та активно впроваджують їх у свою роботу.

У різні роки школа пишалася своїми учнями-лідерами інформаційних технологій. Серед них Сергій Ботулінський, Юрій Баган, Михайло Козак, Тарас Полатайко, Андрій Бенеш та ін.

Іти в ногу з часом – ось кредо Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 у сфері інформаційних технологій.

Лілія КОЗАК,

методист районного інформаційно-методичного центру відділу освіти РДА.

 Пісня про школу

Слова і музика Люби Василик

 1. Де верба плакуча,

Де з гірської кручі

В метушливе місто

Незмінно вдивляється ліс,

Мимо школи йдучи,

Невгамовних учнів

Зграйку балакучу

Зустрів і не стримував сліз.

 -

Приспів:

Радій життю і сльози втри —

Знай, що у долі на чатах,

Попри дощі, попри вітри,

Вийде тебе зустрічати

За стільки літ вже раз котрий

Школа твоя (3 рази) номер три.

 -

2. Є сім’я, робота,

Клопоти, турботи.

В школі, що напроти,

Минуло дитинство твоє.

Вивчені уроки,

Вікна в світ широкий —

Тут вони, допоки

Школа твоя в світі є.

 Приспів.

 -

3. Досить імовірно

Те, що у Надвірні

Кожний третій житель

До третьої школи ходив.

Тут усі родина —

Вчитель чи дитина —

Це стійкий єдиний

Дружний шкільний колектив.

 Приспів.

 Учителі стали колегами

Роки летять, а школа не старіє. Здається, 40 років – це лише мить, але скільки емоцій, переживань та спогадів.

Сім років тому я і сама навчалась у випускному класі ЗОШ № 3 і, якщо б мені тоді сказали, що працюватиму у нашій школі, звісно б не повірила. Мої вчителі стали моїми колегами, а такого дружнього і привітного колективу годі і шукати. Особливо кафедра іноземних мов – це щирі та світлі люди, яких я дуже ціную.

За 40 років існування наша школа випустила у світ не одне покоління людей, котрі знайшли собі гідне місце під сонцем. Тож хочеться побажати творчих здобутків і величезного натхнення як вчителям, так і учням.

Наталія МИХАЙЛЮК,

учитель німецької мови.

 Учнівське самоврядування – крок у майбутнє

У голову вриваються спогади. Мої, такі щирі. Вибори Президента Учнівської Республіки. Така солодка і бажана перемога.

І тільки після присяги я зрозуміла наскільки це тяжка праця. Яких зусиль потрібно прикласти, щоб серця учнів билися у ритмі щастя. Але знесилення розвіюється, як тільки-но бачиш щирі очі та веселі усмішки тих людей, які повірили в тебе. Вони вселяють надію. Велику надію, повірте.

Всього 5 місяців минуло з того моменту, як я приступила до своїх обов’язків. А зроблено не мало! Традиційними заходами стали загальношкільні лінійки: «Я читаю всю свою історію на сорочці вишитій моїй» до річниці УПА, ЗУНРу, до Дня Соборності, «Їх було 300…» (пам’яті героїв Крут), «Біль і крик Чорнобиля»; акція «Осінній сюрприз» до Дня Вчителя; Козацькі забави; вечори відпочинку для старшокласників; конференція «Україна пам’ятає», присвячена річниці Голодомору в Україні; благодійні акції; новорічні ранки та вечори.

Вносимо чимало змін, щоб покращити перебування учнів у стінах рідного закладу. Під час першого семестру ми провели акцію «Мій двір – моя турбота»; активно зайнялися щомісячним випуском газети «Шкільний трамвай».

Ви запитаєте: «Що дає Учнівське Самоврядування учням?», ми твердо відповімо, що це можливість розвивати свої якості, тісно співпрацювати з іншими особистостями, сприймати й поважати думки інших, відстоювати власну позицію, приймати нестандартні рішення. Це значний крок у майбутнє. Адже можливо саме цей етап додасть нам впевненості у вирішенні тих чи інших питань у дорослому житті.

Та скільки б ми не прислухались до шкільної мелодії, вона складена для кожного з різних нот.

Вікторія ПУКАНЮК,

Президент Учнівської Республіки Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3.

 Гордимося спортивними здобутками

Роки праці у Надвірнянській ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 є часом великого професійного зростання. Зі стін школи у широкий світ життя вийшла не одна сотня мужніх, сміливих, сильних духом та фізично загартованих випускників, більше три десятки з них поєднали свою долю зі спортом, стали вчителями фізичного виховання.

Шкільне життя – багатогранне. Уроки фізичної культури завше манять юнаків і дівчат. Стало традицією проводити в школі малі олімпійські ігри, спартакіади, козацькі забави.

Випускники вищого спортивного рангу – дворазовий призер Олімпійських ігор Роман Гонтюк, чемпіони України брати Ярослав і Тарас Диськи зі стрибків на лижах із трампліну, Сайко Олена – чемпіонка Європи з дзюдо. Саме цими випуск­никами гордиться наша школа. Важливо, що сьогодні фізична культура – один із основних предметів у школі.

Роман ОЖОГАН,

вчитель фізичного виховання, вчитель вищої категорії, вчитель-методист, лауреат обласної відзнаки «Ніка-2009», відмінник освіти України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/01/misiya-shkoly-formuvannya-kompetentnoho-vypusknyka/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/01/IMG_0064.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/01/DSCN2106.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.