- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Влада і корупція: хто кого?

Posted By Модератор On 20.01.2012 @ 12:56 In Влада,Економіка,Політика | No Comments

Минулого тижня провладна більшість ВР відмовилася включати до порядку денного два антикорупційні закони, подані опозиційними депутатами. Один документ зменшував суму разової витрати держчиновника, що підлягає декларуванню, зі 150 тис. до 15 тис. гривень. Другий законопроект містив правки до Кримінального кодексу, що приводили його у відповідність до Конвенції ООН проти корупції.

Пропрезидентська більшість у парламенті послідовно блокує будь-які антикорупційні ініціативи, бо знає, що ухвалений закон може бумерангом ударити по «своїх» депутатах. Проте члени «Фронту Змін» Арсеній Яценюк і Микола Мартиненко домоглися створення парламентської комісії з розслідування діяльності скандальної компанії «Лівела».

Виявилося, що лише протягом 2010 року ця фірма за потурання чиновників та суддів завдала державі збитків на 3 млрд. грн. Вона цілком «законно» ввозила в Україну нафтопродукти, не сплачуючи жодних податків та зборів. Загалом, за даними журналістських розслідувань, таємнича «Лівела» недоплатила до держбюджету близько 5 млрд. грн. Цієї суми вистачило б, аби виплатити заборгованість чорнобильцям, яка накопичилася за всі попередні роки.

Коли комісія з’ясувала, що ниточка від «Лівели» тягнеться у владні коридори, пропрезидентська більшість припинила її роботу. Однак опозиція не здається. «Ми вимагатимемо створення нової комісії, але вже не тільки по «Лівелі», а й по всіх компаніях, які не платили податків, безмитно завозили на територію України товари, незаконно користувалися пільгами. І це все вони робили «під дахом» правоохоронної системи і влади», – сказав Арсеній Яценюк в ефірі «5-го каналу».

Лідер «Фронту Змін» розробив чимало антикорупційних законопроектів. Він послідовно бореться з політичною корупцією у парламенті, зокрема, домагаючись припинити голосування чужими картками. Яценюк навіть вніс законопроект, згідно з яким зміни до Конституції депутати мають ухвалювати, піднімаючи руки.

– У роботі Верховної Ради дедалі частіше застосовують практику передачі електронних карток іншим народним депутатам. А недотримання процедури ухвалення законів є підставою для визнання їх неконституційними, – пояснив свою законодавчу ініціативу лідер «Фронту Змін». Проте для провладних депутатів слово «законність» не більш ніж пустий звук, а тому й досі в парламенті бігають «піаністи», натискаючи кнопки за відсутніх колег.

Не дивина, що провладна більшість провалила закон Яценюка про декларування високопосадовцями не лише доходів, а й витрат. Тож, отримуючи скромні зар­плати, вони й надалі купують собі лімузини й відпочивають на найдорожчих курортах світу. Лідер «Фронту Змін» також пропонував запровадити відповідальність за неоприлюднення відомостей про доходи чиновників.

Досі законодавство не містить механізмів відкликання депутатів та міських голів, що сприяє бездіяльності, а то й корупції народних обранців. Яценюк розробив документ, ухвалення якого розв’язує цю проблему. У доробку лідера «Фронту Змін» ще близько двох десятків законопроектів, спрямованих на викорінення конкретних корупційних схем, удосконалення роботи держслужбовців.

Часто-густо чуєш, що потрапивши у владу, людина автоматично в’язне у корупції. Лідер «Фронту Змін» довів, що це не так, власним прикладом демонструючи прозору роботу на державних посадах: ще в Нацбанку він узяв за правило літати економ­класом і продовжив цю практику за часів спікерства. Яценюк був єдиним головою Верховної Ради, який відмовився від кортежів і перекриття вулиць. А відпочинок на державній дачі у Криму, закріпленій за спікером, оплатив із власної кишені.

Дмитро ЗАРУДНИЙ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/01/vlada-i-koruptsiya-hto-koho/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.