- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Героям Крут – слава!

Posted By Модератор On 03.02.2012 @ 13:00 In Духовність | No Comments

У далекому 1918 році триста курсантів та старшин із числа студентів і гімназистів стали на захист рідної землі. За130 кмна північ від Києва, на залізничній станції Крути, боролися до останньої каплі крові із озвірілим, вишколеним військом царсько-більшовицького полковника Михайла Муравйова. Сили були нерівні і цей бій став ще однією сумною сторінкою історії України. З того часу минуло вже 94 роки, та ми не повинні забувати про подвиг крутянців, бо вони є уособленням відваги та жертовності в ім’я України.

Вечір пам`яті у районному будинку культури розпочали із внесення жовто-синього стягу незалежної України вихованцями Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату. Голова районної ради Василь Попович закликав шанувати рідну історію, славетні її сторінки. – «Пам`ятати про бій під Крутами – це святий обов`язок кожного українця. Це був подвиг молодих людей, котрі без зброї та спеціального вишколу виступили проти організованого війська Муравйова. Та в їхніх серцях горів молодечий запал і віра в Українську державу. Не забуваймо про цю славетну сторінку літопису нашої держави. Заступник голови РДА Богдана Ковалюк зазначила, що бій під Крутами став звитягою українського духу й уособленням його незламності, і прочитала поему Антоніни Листопад, присвячену крутянцям.

[1]

Дух крутянців – і в почесній варті ліцеїстів, і в пісні вояків УПА та молоді

[2]

Їхні ровесники пам’ятають про цей славний бій, що й засвідчили своїми виступами голова молодіжної адміністрації району Сергій Іроденко та пластуни станиці м. Надвірна. Лунали пісні вокального гурту «Заграва» районної станиці Братства вояків УПА, учениці Надвірнянського ліцею Ксенії Колодніцької, дуету із Гвіздського будинку культури у складі Любомира Боднарука та Ярослава Николюка. Глядачів розворушили своїми виступами вокальний гурт хлопчиків із Пнівської ЗОШ І-ІІІ ст. (кер. Марія Вінтоняк), учень Волосівського НВК Валентин Куртяник (кер. Василь Зіняк) та ансамбль дівчат Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 (кер. Станіслав Бениш). Пісню про Миколу Корпана – героя Крут, уродженця Тяпчого Долинського району – виконав заступник директора Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Роман Садрук, а виступ заслуженої артистки України Ольги Молодій змусив задуматися та оцінити подвиг юнаків.

[3]

Гурт хлопчиків-пнівчан славить подвиг Героїв

Присутнім продемонстрували фільм про Крути, в якому прозвучало гасло «Задумаймося над тим, що ми зробили для України», бо ці школярі та гімназисти пожертвували собою заради Батьківщини. Оцінімо їхній подвиг в ім`я незалежності України та її волі. Сильно і ствердно мовила про бій під Крутами ведуча Галина Чуревич, і останні слова, які лунають «Стримаймо у цей день наші сльози. Схилімо голову перед світлою пам’яттю молодих людей, котрі у січневий ранок 1918-го заступили ворогам шлях на Київ, заради воскреслої України». Пам’ятаймо про це!

Василь ІВАСЮК «Народна Воля»

Світлини автора.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/02/heroyam-krut-slava/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/02/P1010009.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/02/P1010042.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/02/P1010034.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.