- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пам`ятник воїнам-«афганцям»: протистояння триває

Posted By Модератор On 10.02.2012 @ 12:03 In Духовність | 4 Comments

Питання про спорудження пам`ятника воїнам-«афганцям» у райцентрі на майдані Т. Шевченка розділило на дві протилежні сторони присутніх у залі засідань Надвірнянської міської ради, які прийшли сюди минулої п`ятниці обговорити дану проблему.

З одного боку, зокрема, голови ради старійшин району Богдан Ємчук та м. Надвірна Богдан Мушак, член громадської ради при Івано-Франківській ОДА Михайло Плитус, представники Надвірнянської станиці Братства вояків ОУН-УПА та інших громадських організацій Михайло Юркевич та Азарія Пилип`юк, голова громадсько-політичної ради Надвірнянщини Ярослав Лесюк намагалися переконати перенести пам`ятник в інше місце, приміром, біля Обеліска (де Вічний вогонь) другу сторону, яку представляли, будучи впевненими у своїй правоті, зокрема, голови районної та обласної організацій Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану Анатолій Бичковський та Юрій Купчій, Пнівський декан УГКЦ отець-мітрат Богдан Михайлина, якого доля вберегла від служби в «Афгані», та інші їхні однодумці й симпатики.

Спочатку розмову пробували координувати секретар Надвірнянської міської ради Тарас Пекарський, потім – Ярослав Лесюк. Після емоційної дискусії, взаємного обміну думками, що звучали з уст промовців, Ярослав Лесюк і Анатолій Бичковський вирішили порозумітися за ме­жами залу засідань. Але через деякий час повернулися ні з чим: домовитися не вдалося.

Представники виконавчої та представницької гілок влади району заступники голови РДА Богдана Ковалюк та голови районної ради Іван Степник, а також заступник Надвірнянського міського голови Василь Василенко свою позицію так і не встигли висловити, оскільки поспішили на урочистості з нагоди 100-річчя Ярослава Стецька, що того дня проводили в районному будинку культури.

Ось як коментують ситуацію, що склалася:

Ярослав Лесюк: – Триває переговорний процес. Рішення, яке б задовільнило одну і другу сторони, не існує на сьогодні. Ми запропонували варіанти розташування пам`ятника в іншій частині міста, де вони захочуть. Думаю, що переговори триватимуть, а остаточне рішення буде за сесією та депутатами Надвірнянської міської ради. Збираємо підписи громади і подамо на сесію міської ради, за результатами яких, думаю, проведуть громадські обговорення, приміром, у районному будинку культури.

За станом на 25 січня ц. р. зібрано уже 651 підпис. Під час морозів збір підписів призупинили. Думали, що знайдемо якийсь консенсус. Оскільки консенсусу не знайшли, далі продовжуватимемо збирати підписи.

Юрій Купчій: – Мені з того всього стало дивним, чому аж у 2011 році почали загострювати ситуацію? Я думаю, що це політичне замовлення або робиться з метою набрати собі якихось дивідендів напередодні виборів. Ми й надалі будемо відстоювати свою позицію. Територія пам`ятника займає0,01 га, а навіть, і менше. Кому це заважає?

Скульптор пам`ятника Василь Вільшук – автор багатьох пам`ятників: і в обласному центрі, і в Рожнятові, і в Тлумачі. Відповідно до прив`язки території збудував пам`ятник. Уже зроблено багато. Є окреме доручення голови ОДА і буде надано допомогу з фінансуванням, оскільки пам`ятник уже відлито у бронзі. Відкриття його заплановане на травень цього року. З`їдуться «афганці» зі всієї України.

Ми не хочемо «мішати» сюди політику. Це є життя. Це – вшанування загиблих людей і нагадування майбутнім поколінням, щоб, не дай, Боже, такого не повторилося. І потрібно миритися, відкривати такі пам`ятники.

Анатолій Бичковський: – Перше рішення про спорудження пам`ятника прийняли ще у 2004-му. Вартість його – 184 тис. грн., не враховуючи тих коштів, які ми ще збирали особисто. Є повний пакет документів на кожний етап роботи. Є рішення на встановлення паркана і ми всі були очевидцями, що паркан стояв. Але Надвірнянська міська рада попросила, щоб його знесли через реконструкцію центральної площі. Ми зняли паркан, залили фундамент, попередньо поставили каміння. Зараз питання у тому, щоб ми подали заявку на проект, аби архітектура міста зробила розміри, параметри. Усі документи є. Частину коштів проплачено.

Я наперед вдячний депутатському корпусові Надвірнянської міської ради за підтримку. Щодо наявності конфлікту, то це – питання не стільки громадськості, як жменьки людей, які перед виборами знайшли ось цю тему, болючу не лише для «афганців», але й їхніх родин, близьких. Ми не маємо наміру переносити місце встановлення пам`ятника. Тому, що затрачені кошти, час, виготовлена документація і за мною стоять і правління, й організація. Спорудження пам`ятника – на контролі і в обласній раді, і в ОДА.

Відкриття пам`ятника відбудеться у травні. Проведемо великий, гарний захід, як і раніше, коли працювала польова кухня. І всі тоді солдатських «стограм» пили, і кашу їли, і всі були «за». А коли уже пам`ятник вилитий, вкладені кошти – горстка людей проти цього. Я вважаю, що це – не проблема. Це – амбіції горстки людей.

Тарас Угринчук, архітектор м. Надвірна: – Районна організація спілки ветеранів Афганістану розробила проект землеустрою. Документи подали у Надвірнянську міську раду. Відповідно до цього прийняли рішення міської ради про відведення землі, дозвіл на оренду земельної ділянки. Подальший крок – розробка документації на сам пам`ятник. Ескізні пропозиції до міської ради ще не подавали. Після того, як їх подадуть, міська рада організує громадські слухання, обговорення. Їх представлять на планшетах у вестибюлі міськради. Поки що міська рада не видавала дозволи на встановлення пам`ятника, оскільки не пройшов весь етап погодження документації. У кінцевому результаті має бути отримання дозволу інспекцієї Держархбудконтролю і після цього уже можна буде приступати до виконання будівельних робіт.

Міська рада готова зразу розглянути всі документи, що їх представлять.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Пам`ятник воїнам-«афганцям»: протистояння триває"

#1 Comment By Олександр On 10.02.2012 @ 13:38

Ярослав Лесюк – ти просто с***

#2 Comment By громадсько – політична рада On 18.02.2012 @ 23:22

Голові Надвірнянської районної ради
В. Поповичу

ЗВЕРНЕННЯ
Відкритий лист до голови Надвірнянської районної ради та депутатів і сесії Надвірнянської районної ради.
Громадсько – політична рада Надвірнянщини просить Вас внести в порядок денний чергової сесії Надвірнянської районної ради, яка відбудеться 23 лютого 2012 р. питання свого бачення Надвірнянської районної ради ,головів політичних партій району, депутатів, які обрані до районної ради – відносно будівництва памятника воїнам – інтернаціоналістам в історичній центральній частині м. Надвірна на майдані Т.Г.Шевченка.
Усі ми прекрасно знаємо, що кожного року на даному майдані урочисто проходять відзначення Дня Незалежності України. Проводяться масові заходи, виставки, концерти районного та міського значень. Територія повністю охоплюється різного роду розважальними програмами.
Майдан Т.Г.Шевченка не місце скорботи за воїнами – інтернаціоналістами. Ми глибоко їх поважаємо і шануємо. Як тоді діяти, коли буде встановлено памятник. Наша позиція – памятник повинен будуватися в іншій частині міста і після широкого обговорення та за погодженням громади міста. Політичні сили району і міста, керівництва Надвірнянської міської , районної рад та Надвірнянської РДА давали добро, то тепер нехай на рівні і несуть відповідальність за наростаючий протест і шукають спільно шляхи виходу з даної непростої ситуації, а не кивають головами в адрес один одного, ховаючись за спинами інших та звинувачувати у цьомулише громадсько – політичну раду Надвірнянщини.
Ще не пізно знайти шляхи вирішення даного конфлікту. Ще не має погоджень та ряду дозволів Надвірнянською міською радою (а до тих, що були озвучені в залі засідань міської ради, висвітлених в матеріалах публікацій в газеті « Народна Воля» та ТРК « Надвірна», враховуючи те, що на наше звернення до голови міської ради, про надання нам копій рішень міськвиконкому та сесій, на які йшли посилання,керівництво міської ради відтягує з відповіддю, – є ряд запитань , щодо їх законності ) та не понесено великих грошових затрат, зі сторони замовників памятника.
В любому випадку, це політичне питання, яке виникло з Ваших необдуманих поспіхом прийнятих подань та мовчазних погоджень. Вам , політичним силам і керівникам органів місцевого самоврядування нести кінець- кінців і відповідальність за розвиток майбутніх подій навколо даної проблеми.

#3 Comment By громадсько – політична рада On 18.02.2012 @ 23:24

Надвірнянському міському голові
З . Андрійовичу

ЗВЕРНЕННЯ
Відкритий лист до голови Надвірнянської міської ради та депутатів і сесії Надвірнянської міської ради.
Громадсько – політична рада Надвірнянщини просить Вас внести в порядок денний чергової сесії Надвірнянської міської ради, яка відбудеться 24 лютого 2012 р. питання свого бачення Надвірнянської міської ради ,головів політичних партій району та міських осередків партій, депутатів, які обрані до Надвірнянської міської ради – відносно будівництва памятника воїнам – інтернаціоналістам в історичній центральній частині м. Надвірна на майдані Т.Г.Шевченка.
Усі ми прекрасно знаємо, що кожного року на даному майдані урочисто проходять відзначення Дня Незалежності України. Проводяться масові заходи, виставки, концерти районного та міського значень. Територія повністю охоплюється різного роду розважальними програмами.
Майдан Т.Г.Шевченка не місце скорботи за воїнами – інтернаціоналістами. Ми глибоко їх поважаємо і шануємо. Як тоді діяти, коли буде встановлено памятник. Наша позиція – памятник повинен будуватися в іншій частині міста і після широкого обговорення та за погодженням громади міста. Політичні сили району і міста, керівництва Надвірнянської міської , районної рад та Надвірнянської РДА давали добро, то тепер нехай на рівні і несуть відповідальність за наростаючий протест і шукають спільно шляхи виходу з даної непростої ситуації, а не кивають головами в адрес один одного, ховаючись за спинами інших та звинувачувати у цьомулише громадсько – політичну раду Надвірнянщини.
Ще не пізно знайти шляхи вирішення даного конфлікту. Ще не має погоджень та ряду дозволів Надвірнянською міською радою (а до тих, що були озвучені в залі засідань міської ради, висвітлених в матеріалах публікацій в газеті « Народна Воля» та ТРК « Надвірна», враховуючи те, що на наше звернення до голови міської ради, про надання нам копій рішень міськвиконкому та сесій, на які йшли посилання,керівництво міської ради відтягує з відповіддю, – є ряд запитань , щодо їх законності ) та не понесено великих грошових затрат, зі сторони замовників памятника.
В любому випадку, це політичне питання, яке виникло з Ваших необдуманих поспіхом прийнятих подань та мовчазних погоджень. Вам , політичним силам і керівникам органів місцевого самоврядування нести кінець- кінців і відповідальність за розвиток майбутніх подій навколо даної проблеми.

#4 Comment By громадсько – політична рада On 18.02.2012 @ 23:33

Головному редактору
газети « Народна . Воля»
І.Гриджуку
Директору ТРК « . . Надвірна»
Б.Климковецькому

Просимо Вас в найближчому номері газети « Народна Воля» та в рубриці оголошення на ТРК « Надвірна» оприлюднити рішення громадсько – політичної ради Надвірнянщини слідуючого змісту;
Текст.

На засіданні круглого столу в Надвірнянській міській раді, за ініціативи громадсько – політичної ради Надвірнянщини, за участі воїнів – інтернаціоналістів, представників Надвірнянської міської , районної рад та РДА та громад кості, з виступу голови Івано – Франківської обласної організації Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану Юрія Купчія названо протест громади – політичним замовленням, піаром напередодні виборів. А голова районної організації Афганців А. Бичковський, висловив думку, що це питання не скільки громад кості, як жменьки людей , які перед виборами знайшли ось цю тему. Якщо він так рахує, що декілька сотень жителів м. Надвірна, які підписалися під протестом спорудження пам’ятника воїнам – інтернаціоналістам, за незрозумілого важливого принципу розподілу заслуг перед громадою міста, в історичній частині міста на майдані Т.Г. Шевченка, ( до речі , кількість підписів жителів переважає загальну районну чисельність членів спілки ветеранів) – амбіціями горстки людей…Ми вважаємо, що не залежно від кількісного складу, маємо право задекларувати своє бачення, свою громадянську позицію навколо любої ситуації і в будь-який проміжок часу. В тому числі і з даної проблеми. То хочеться запитати у А.Бичковського, якою кількістю певних посадових осіб приймалось рішення про будівництво пам’ятника, без попереднього погодження з громадою міста. І до чого Ваші погрози в адрес присутніх в зал, цитуємо дослівно » …шашки у нас усіх є. І якщо треба, то тих шашок буде багато. Якщо треба. Але не дай Бог до того дійти «. Це що Ви громаді хочете диктувати свою силу. Ви себе дуже возвеличили. Для Вас не існує норм і законів. В інтерв’ю в «Народні Волі» Ви підтвердили те, що не маючи юридичних дозволів на ведення будівельних робіт, «…залили фундамент під пам’ятник, поставили попередньо камені…». На якій основі , коли Ви не мали дозволу на оренду землі, міська рада дала дозвіл на встановлення паркану… Та для чого було шукати підтримки священників, втягувати їх у конфлікт. Краще було б в спокійній діловій розмові шукати шляхи порозуміння.Також хочеться запитати у А. Бичковського, у скількох заходах, присвячених урочистостям з нагод вшанування дня річниці УПА, дня героїв, вечорів памяті та урочистостей з нагод відзначення дня голодомору,жертвам чорнобиля, С. Бандері,Р.Шухевису, Я.Стецьку, …Т.Шевченку, Л.Українці,…та покладанням вінків було Вами прийнято участь.
Виходячи з наведеного, запевняємо, що члени координаційної ради не мають наміру, бажання, коштів висувати свої кандидатури в депутати до Верховної Ради України.
Це нас навело на думку, що раз політичні сили району і міста та влада дала добро, тепер нехай дають громаді відповіді за законність прийняття рішень та свої бачення виходу з даної ситуації, в місячний термін з дня опублікування матеріалу на сторінці газети « Народна Воля». Будуть партії «піаритись» чи ні , то їхній вибір .
Виходячи з наведеного, вимагаємо:
ЗВЕРНЕННЯ-ВИМОГА
Головам політичних партій Надвірнянського району, депутатами від яких є представники партій в Надвірнянській міській та районних радах:
М. Іваночко – РОВО « Свобода», І. Писклинець – БЮТ, В. Попович – Фронт Змін, І. Андруняк – УНП, В. Калічко – партія регіонів, В. Іванчук – Наша Україна, В.Павлюх , Б. Березицький – Народний Рух , М. Ноняк – Громадська Позиція, М. Андрейчук – КУН, та іншим.
Якщо політичні сили району і міста та влада дала добро, тепер нехай дають громаді відповіді за законність прийняття рішень та свої бачення виходу з даної ситуації, в місячний термін з дня опублікування матеріалу на сторінці газети « Народна Воля» та ТРК « Надвірна». Будуть партії «піаритись» чи ні , то їхній вибір .
Громадсько – політична рада Надвірнянщини


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/02/pamyatnyk-vojinam-afhantsyam-protystoyannya-tryvaje/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.