- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ідеолог та символ української національної ідеї

Posted By Модератор On 16.03.2012 @ 12:57 In Духовність | No Comments

У день народження Тараса Шевченка маємо можливість ще раз почути заклик нашого Пророка – не можна спати і відсиджуватися вдома, коли горить і пропадає наш дім Україна. «Страшно впасти у кайдани, умирать в неволі, а ще гірше спати…, і сліду не кинуть ніякого, однаково, чи жив, чи загинув!»

Кожен день Тарас Шевченко кличе нас до праці в ім’я України. Щоб цей заклик почути, треба мати «Кобзар» в кожній хаті, читати і перечитувати його дорослим і дітям не лише в час пам’ятної дати. Бо кожен день приносить нам проблеми і біди, передбачені Шевченком. І їх можна було уникнути чи попередити, якби читали і думали.

Шевченко писав не для якогось обмеженого кола українців. Він звертався до всіх і до кожного. Всі, хто уболіває за свою долю, за долю своїх дітей, за долю України і українців, мають оволодіти Шевченковою творчістю як наукою або підручником.

Сила і значення творчості Тараса Шевченка в тому, що він писав про тодішнє і давно минуле України, а ми не позбулися тих проблем до цього часу. І значною мірою через те, що не читаємо і не вивчаємо Шевченка.

Ширше розкриймо очі та гляньмо, що з нами сьогодні роблять. Відбувається щоденна русифікація, сталінізація і комунізація. Шевченко застерігає тиранів і чужих правителів, волею яких це діється: «Схаменіться! Будьте люди, бо лихо вам буде» і ще «Бо в день радості над вами розпадеться кара. І повіє огонь новий з Холодного Яру».

Справедливими є його докори попередникам, які втратили долю України. Але ці докори стосуються і нас – ми також її втрачаємо.

Для нас творчість Тараса Шевченка – це кодекс честі та патріотизму. Знаючи про важку долю поета, маємо оцінити його звернення до нас «Любіть Україну свою! Любіть її во время люте. В лихую тяжкую годину за неї Господа моліть». Зі всією відповідальністю можна стверджувати, що Т. Шевченко є ідеологом та символом української національної ідеї.

Справедливим для всіх народів, які здобули волю, став заклик Шевченка, адресований і нам: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! З вами правда, з вами сила і воля святая!».

Богдан БЕРЕЗИЦЬКИЙ,

голова Надвірнянської міської організації Народного Руху України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/03/ideoloh-ta-symvol-ukrajinskoji-natsionalnoji-ideji/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.