- Народна Воля - http://volya.if.ua -

На вас чекають діти

Posted By Модератор On 12.03.2012 @ 12:38 In Влада | No Comments

У нашому суспільстві живе багато дітей, яким не пощастило мати сім’ю, відчути тепло материнських та батьківських рук. А живуть ці діти у державних закладах серед таких же обділених сімейним теплом дітей. Закон України «Про охорону дитинства» гарантує розвиток такої форми виховання дітей, як прийомна сім’я. Прийомна сім’я – це сім’я, яка взяла на виховання і спільне проживання від однієї до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Після влаштування дітей у заклади продовжується робота щодо забезпечення права дитини на виховання в сім’ї. Під інтересами дитини слід розуміти створення для неї сприятливих умов (як матеріального, так і морального характеру) для виховання і всебічного розвитку (у фізичному, психічному, духовному та іншому відношенні), максимально наближених, якщо це можливо, до обстановки, звичної для дитини у втраченій нею сім’ї. При цьому не слід розуміти ці інтереси винятково як потребу забезпечити матеріальні та житлові умови. Головне – щоб відносини, котрі виникли внаслідок усиновлення чи влаштування у сімейні форми виховання, відповідали усім вимогам сім’ї як первинного та основного осередку суспільства (ст. 3 СК України).

Протягом минулого року із Надвірнянського будинку дитини співвітчизники усиновили 23 дітей та 1 дитину – громадяни Італії. 23 дитини влаштували у сім’ї громадян під опіку/піклування; 2 дітей – у прийомну сім’ю; 3 – влаштовано до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Одну дитину, позбавлену батьківського піклування, повернули на виховання батькові у зв’язку з тим, що її біологічний батько визнав батьківство. У порівнянні із 2010 роком кількість дітей, яких влаштували у сімейні форми виховання, збільшилася.

Зараз у районі функціонує 4 прийомні сім’ї, в якій проживають 5 дітей-сиріт та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування. На обліку служби у справах дітей РДА нині перебуває одна подружня пара-кандидати у прийомні батьки. Вони виявили бажання взяти на виховання та спільне проживання в свою родину двох неповнолітніх дітей і вже пройшли відповідне навчання в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Усиновлення – це особлива дорога батьківства. Благородна і складна, переповнена емоціями, очікуваннями, тривогами й обов’язково надбаннями як для дитини, так і для дорослого. Адже бути батьками – це один із найважливіших обов’язків, який доводиться виконувати у житті, але водночас найцікавіший та гідний старань. Якщо у вас виникло бажання взяти дитину у родину – у цьому вам допоможуть спеціалісти служби у справах дітей РДА.

Наша адреса: райдержадміністрація, майдан Шевченка,33, м. Надвірна, (праве крило, 4-ий поверх, каб. 47,48; тел. 2-91-74, 2-34-72).

Ольга ДЕМЯНЧУК,

спеціаліст 1-ї категорії сектора з питань усиновлення, опіки, піклування та сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей РДА.

Марія СМЕТАНЮК,

начальник служби у справах дітей РДА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/03/na-vas-chekayut-dity/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.