- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пишуть проекти – залучають кошти

Posted By Модератор On 23.03.2012 @ 12:24 In Влада,Економіка | No Comments

На цьоготижневому засіданні обласної координаційної ради проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ» (Проект МРГ-ІІ) за участі керівників районних держадміністрацій і районних рад області та інших відповідальних осіб йшлося про хід та перспективи реалізації в нинішньому році на теренах Прикарпаття Проекту МРГ-ІІ.

Учасників цього важливого зібрання привітали заступник голови-керівник апарату ОДА Роман Струтинський та заступник голови обласної ради Остап Дзеса. Вони стисло підбили підсумки проведення першої фази Проекту МРГ, зазначивши, що у ході його реалізації сформовано 56 організацій громад та впроваджено 69 мікропроектів (МП). 90 відсотків від загальної кількості МП спрямовані на енергозбереження, решта – на облаштування сільських закладів охорони здоров`я (ФАПів, амбулаторій) та охорону навколишнього сере­довища. Загальна вартість МП становила більше 9 млн. грн., з яких 4,8 млн. грн. – кошти Проекту, 3,5 млн. грн.– кошти місцевих бюджетів, 770 тис. грн. – внесок самих громадських утворень.

– Реалізовані заходи мікропроектів суттєво покращили соціальну інфраструктуру сільських та селищних населених пунктів, зорганізували громаду, – наголошували посадовці обласної влади, – а також залучили територіальні громади для охорони цих об`єктів. У цьому вбачають морально-психологічне і політичне значення. Адже не було поділу на виконавчу та представницьку гілки влади – всі робили спільну справу. Зокрема, добрий приклад з організації громад показали в Тлумацькому, Снятинському та Галицькому районах, зауважив Роман Струтинський.

Остап Дзеса, як координатор проекту від обласної ради, наголосив, що кожен район і обласна рада зацікавлені в реалізації проектів, оскільки це вигідна можливість залучити кошти з різних джерел. Про хід та стратегію впровадження Проекту МРГ-ІІ в регіоні розповів головний спеціаліст відділу сприяння залученню інвестицій управління зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій, координатор проекту від ОДА Михайло Листван.

Другий етап Проекту МРГ триватиме до 31 травня 2015 р. За основними критеріями (соціально-економічні показники та мотивація до використання методології) відібрано (усі 14 районів надіслали свої заявки) 9 районів до основного списку та три резервні. Наш район, на жаль, у жодну із цих двох груп не ввійшов.

Михайло Листван детально зупинився на діяльності районних форумів місцевого розвитку, функціях обласного та районних ресурсних центрів громад.

Рішенням сесії обласної ради затверджено регіональну цільову програму впровадження в області другої фази Проекту МРГ-ІІ на 2011-2015 роки. Для реалізації мікропроектів громад у нинішньому році передбачили 1 млн. грн. з обласного бюджету. А загальна вартість 52 МП складає 7,1 млн. грн. Учасники засідання затвердили пропозиції щодо співфінансування МП організацій громад-учасниць Проекту МРГ-ІІ з обласного бюджету.

Відбувся тренінг для контактних осіб Проекту від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

У роботі обласної координаційної ради Проекту МРГ-ІІ взяли участь голови райдержадміністрації Володимир Калічко та районної ради Василь Попович.

Наш. кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/03/pyshut-proekty-zaluchayut-koshty/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.