- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Соціальні послуги для вразливих груп краян

Posted By Модератор On 23.03.2012 @ 12:02 In Влада,Економіка,Здоров`я | No Comments

Із метою реалізації положень Закону України «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. №1417. «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» наш територіальний центр реорганізований у Надвірнянський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Функціонують такі структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, відділення соціально-побутової адаптації та пункт прокату засобів реабілітації.

Відділення соціальної допомоги вдома

Це відділення здійснює соціальне обслуговування одиноких громадян, які нездатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності (мають III, IV і V групу рухової активності) і потребують сторонньої допомоги, соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у домашніх умовах згідно з медичним висновком і є громадянами похилого віку, інвалідами (які досягли 18-річного віку), крім інвалідів унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують соціальну допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне медичне обслуговування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше як чотири місяці).

Не обслуговуємо громадян, які потребують цілодобового стороннього догляду (прикутих до ліжка).

Згідно з умовами договору та відповідно до затвердженого графіка, але не менш як два рази на тиждень, забезпечуємо відвідування громадян, яких обслуговуємо, надаємо передбачені договором послуги, контролюємо їх якість, виявляємо додаткові потреби, вживаємо заходів для їх задоволення.

Соціально-побутові послуги такі: допомога у приготуванні їжі, придбання та доставка товарів із магазину або базару, виклик лікаря, надання допомоги в госпіталізації, відвідування хворих у закладах охорони здоров’я; допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни (у разі ручного прання без натільної білизни), дотриманні особистої гігієни, тільки особам однакової статі із соцробітником; виконанні різних видів дрібних ремонтних робіт у приміщенні, а саме: фарбування вікон, дверей, підлоги, у забезпеченні паливом, оплата за перевезення і розпилювання дров за кошти громадян, яких обслуговуємо; оформлення документів на отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та інших видів соціальної допомоги, внесення платежів, читання преси, допомога в обробітку присадибних ділянок (не більш як0,02 га) та ін. Відділення може обслуговувати громадян похилого віку, інвалідів (які досягли 18-річного віку), хворих (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу. Обслуговування таких громадян – за плату відповідно до тарифів на платні послуги.

Право на позачергове соціальне обслуговування мають одинокі ветерани війни, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», жертви нацистських переслідувань, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1, 2 і 3 категорії.

Відділення соціально-побутової адаптації

Це відділення обслуговує громадян незалежно від їх сімейного стану, які мають часткове порушення рухової активності та не мають медичних протипоказань для перебування в колективі, потребують соціально-побутової і психологічної адаптації, надання соціально-побутових, соціально-педагогічних, психологічних послуг з метою усунення обмежень життєдіяльності, підтримання соціальної незалежності, відновлення знань, вмінь та навичок з орієнтування в домашніх умовах, ведення домашнього господарства, самообслуговування, поведінки у суспільстві, сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, організації дозвілля і відпочинку.

Відділення надає:

соціально-побутові послуги – соціально-побутова адаптація осіб похилого віку, інвалідів з метою усунення обмежень життєдіяльності, підтримка соціальної незалежності, навчання трудовим навичкам, адаптація до посильної трудової діяльності;

- соціально-педагогічні послуги – організація індивідуального корекційного процесу з відновлення знань, вмінь та навичок з орієнтування в домашніх умовах, ведення домашнього господарства, самообслуговування, поведінки у суспільстві, виховування навичок спілкування, виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб, організація дозвілля і відпочинку (проведення лекцій, бесід, зустрічей, створення самодіяльних художніх колективів, гуртків тощо);

- психологічні послуги – організація надання консультацій з питань психічного здоров’я та поліпшення відносин з оточуючим соціальним середовищем, психологічна корекція, надання методичних порад;

- інформаційні послуги – надання інформації, необхідної для ліквідації складної життєвої ситуації, що склалася; інші соціальні послуги.

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги

Це відділення обслуговує громадян, які відповідно до актів обстеження матеріально-побутових умов проживання або списків, наданих терцентру міською, селищними та сільськими радами, потребують натуральної чи грошової допомоги, з числа: громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше, як чотири місяці), які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів, громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з: безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, та стихійним лихом, катастрофою.

Обслуговують малозабезпечених громадян за умови подання письмової заяви, довідки про склад сім’ї (форма № 3), довідки про доходи всіх членів сім’ї. За згодою малозабезпеченого громадянина складають акт обстеження його матеріально-побутових умов.

У пункті прокату технічних та інших засобів реабілітації при терцентрі видають на прокат такі засоби реабілітації: милиці, палиці, ходунки та інвалідні візки, які були в користуванні. Для цього необхідно подати такі документи: копію паспорта, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку про склад сім’ї (форма № 3) та висновок ЛКК (для видачі інвалідного візка).

Роман ОГЕРУК,

директор Надвірнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/03/sotsialni-posluhy-dlya-vrazlyvyh-hrup-krayan/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.