- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Врахуйте це для своєї пенсії

Posted By Модератор On 30.03.2012 @ 11:24 In Економіка | No Comments

Про добровільну участь членів фермерських та особистих селянських господарств у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Сьогодні відповідальність за формування майбутніх пенсій несе не тільки держава та роботодавець, але і сам робітник. Для багатьох уже зрозуміло, що пенсію необхідно заробити, а для цього потрібно не лише працювати, а й щомісячно сплачувати внески до Пенсійного фонду.

У зв’язку із введенням у дію з 1 жовтня 2011 р. Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», необхідний страховий стаж збільшено для чоловіків до 35, жінок – до 30 років. До страхового стажу, який враховують при призначенні пенсії, зараховують лише ті періоди, за які сплачено внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування. Якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, до стажу зараховують пропорційно зменшений період.

Особи, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, мають змогу набути необхідний стаж шляхом добровільної сплати єдиного внеску на це страхування. Зокрема, члени фермерського господарства, особистого селянського господарства є особами, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та на пенсійне страхування.

Для набуття такого права вони подають до органу Пенсійного фонду за місцем проживання: заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якій зазначають, у якому виді страхування бажають брати участь; документ, який підтверджує їх членство у такому господарстві; копії таких документів: довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі наявності); трудової книжки (у разі наявності); документа, що посвідчує особу.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Для членів фермерського господарства, особистого селянського господарства, які виявили бажання брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, залежно від обраного виду, розмір єдиного внеску становить: у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні – 33,2 %; на випадок безробіття – 1,5 %; у зв’язку з тимчасовою втратою праце­здатності – 1,9 %; від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, – 1,51 відсотка від суми, що визначається таким платником самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом.

Якщо зазначені особи виявили бажання брати участь у всіх видах загальнообов’язкового державного соціального страхування, єдиний внесок – 38,11 відсотка.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу. Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця. Розмір мінімальної заробітної плати, згідно зі статтею 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», у 2012 році становить:

з 1 січня – 1073 грн.; з 1 квітня – 1094 грн.; з 1 липня – 1102 грн.; з 1 жовтня – 1118 грн.; з 1 грудня – 1134 грн.

Члени господарств беруть добровільну участь у системі страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року.

Особи, які уклали такий договір, сплачують єдиний внесок у розмірі, установленому в договорі, за кожний місяць до 20 числа, наступного за місяцем, за який сплачують.

Така участь дозволить членам фермерського господарства, особистого селянського господарства досягти необхідного страхового стажу та є гарантією отримання пенсії у майбутньому. Тому цим громадянам зараз є над чим замислитись.

Руслана НАСАДЮК,

начальник відділу обліку надходження платежів із фізичних та юридичних осіб управління Пенсійного фонду України у Надвірнянському районі.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/03/vrahujte-tse-dlya-svojeji-pensiji/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.