- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Янукович повторив обіцянки дворічної давнини

Posted By Модератор On 30.03.2012 @ 11:28 In Політика | No Comments

Влада розпочала підготовку до парламентських виборів-2012. Прем’єр-міністр нахвалює свої «досягнення», а Президент, як і два роки тому, пообіцяв «покращення життя вже сьогодні». Ставку зроблено на найбідніші верстви населення, які найлегше задобрити – пенсіонерів, інвалідів, ветеранів. Цього разу бюджетникам влада навіть нічого не обіцяє. Вона сподівається отримати голоси лікарів і вчителів у традиційний спосіб – застосувавши адміністративний ресурс.

Ніхто не вірить, що Президент виконає заявлені обіцянки, адже грошей у бюджеті немає. Уряд кинувся до міжнародних фондів, однак ті відмовили в позичці. Після цього навіть прем’єр-міністр Азаров назвав деякі з обіцянок Януковича «супереч­ливими». Скажімо, слова Президента про зменшення кредитної ставки на купівлю житла до 2-3 відсотків людина в здоровому глузді ніколи не сприйме всерйоз, адже нині банки видають кредити під 25-35 відсотків.

Фінансування обіцянок Президента влада планує розпочати переважно з 1 вересня, тобто за два місяці до виборів. Основний козир Януковича – підвищення пенсій у середньому на 100 грн. Економісти підрахували: реальна надбавка становитиме лише 20 грн.! Найбільше, по 400-500 грн, перепаде купці обраних пенсіонерів, які й нині добре живуть. От у середньому й вийде по 100 грн на людину.

Опозиція вважає обіцянки Януковича соціальною корупцією. «Президент подумав, що саме перед парламентськими виборами можна купити голоси українців за ті подачки, які він пропонує як соціальні ініціативи», – сказав лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.

Минуло вже три тижні, як Президент заявив про чергове «покращення життя» для громадян, однак і досі не подав свої соціальні пропозиції до Верховної Ради. Поки Янукович дає доручення віднайти кошти на «соціалку», опозиція вже діє. Яценюк вніс до ВР власний законопроект про збільшення соціальних виплат і зарплати, назвавши конкретні джерела фінансування.

Запропонований лідером «Фронту Змін» законопроект, зокрема, скасовує зрівнялівку в нарахуванні пенсій, на що вже давно чекають українці. Мінімальна пенсія становитиме 1149 грн.; хто має великий стаж, отримуватиме щонайменше 1724 грн. Перерахунок пенсій здійснюватиметься щороку з огляду на зростання мінімальної зарплати – це буде чесно.

Держава мусить надавати більшу підтримку дітям із малозабезпечених родин. Якщо досі діти віком 6-18 років отримували по 560 грн на місяць, то після ухвалення закону, розробленого «Фронтом Змін», – 1500 грн.

Яценюк наполягає на негайному підвищенні зарплати працівникам бюджетної сфери. Платня освітян протягом 2012 року має зрости щонайменше вдвічі: оклад молодого вчителя – до 2900 грн., а вчителя вищої категорії – до 3750 грн. Ставку хірурга вищої кваліфікації буде підвищено з 1920 до 4280 грн.

На відміну від Януковича опозиція знає, де взяти гроші на підвищення зарплат і пенсій. Лідер «Фронту Змін» вимагає скоротити видатки на державні органи до рівня 2009 року й скасувати пільги чиновникам. Тільки від цього економія складе близько 15 млрд. грн. на рік. Яценюк також пропонує продати автомобілі з автопарків високопосадовців і 10 із 13 державних резиденцій, а ще припинити дорогі ремонти в адміністративних приміщеннях і кабінетах чиновників.

Більше можна заробляти й на приватизації, якщо держмайно не роздавати за безцінь наближеним олігархам, а виставляти на прозорі торги. Слід покласти край контра­банді, яка щороку завдає збитків на мільярди гривень. Владі не до смаку такі пропозиції Яценюка, бо вона звикла жити розкішно. А що ж народ? Для нього в президента один рецепт поліпшення життя – надрукувати додаткові гроші. Його не хвилює, що всі соціальні надбавки «з’їсть» інфляція, ціни підскочать до небес, а люди залишаться при піковому інтересі.

Кардинально змінити ситуацію мають парламентські вибори-2012: заручившись підтримкою народу, об’єднана опозиція може створити більшість у ВР і першочергово ухвалити соціальні законопроекти. Українці заслуговують на гідні пенсії та зарплати.

Михайло АНТОНОВ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/03/yanukovych-povtoryv-obitsyanky-dvorichnoji-davnyny/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.