- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Стрітенські зустрічі союзянок»

Posted By Модератор On 08.05.2012 @ 13:20 In Духовність,Культура | No Comments

Велике свято Стрітення Господнє, яке ми відсвяткували у середу, 15 лютого, знаменує собою перехід від зими до весни.

Долучилися до її закликань і «союзянки» Надвірнянщини, котрі своїми гаївками запрошували тепло у наші краї. Голова районної філії «Союзу Українок» Ольга Багрійчук запрошувала на сцену мистецькі колективи із Гвозда, Лоєви, Пнів`я, Переросля і народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Шовкова косиця» (кер. Олена Яченко) із районного будинку культури. Перше, що привертає увагу, це сцена, котру прикрасили «союзянки» Аріадна Срібна, Марія Марич і Анна Зузанська.

[1]

Колядки пнівського фольклорного гурту

Цьогорічна зима подарувала нам сніг і люті морози, та, як зазначила Ольга Багрійчук, ми повинні подякувати її за свята, за Різдво, Старий Новий рік, Йордан і піснями закликати тепло у наші краї. Розпочали святочне дійство учні Переріслянської недільної школи при церкві Івана Хрестителя (о. Василь Панівник, кер. Уляна Непеляк, художній керівник Василь Зіняк), які продемонстрували Вертеп. Наступними – фольклорні колективи із Пнівського будинку культури «Надвечір`я» і «Відлуння Карпат» (кер. Ірина Сороцька і Галина Пуканюк), співають старовинних колядок і розігрують вертепне дійство.

Ось уже і виходять союзянки із Гвозда (кер. Світлана Ців`юк і Катерина Іванюк) зі своїми пісенними посиденьками. Вони і запрошують на сцену лоєвчанок (кер. Марія Хопта), котрі гаївками та веснянками закликають весну. Апогеєм заходу стає виступ «Шовкової косиці» (кер. Олена Яченко), які показують боротьбу зими і весни. Саме у свято Стрітення зустрічаються ці дві пори року, і ще освячують свічки, котрі служать оберегом для родини цілий рік. А ось вже і весна здобуває перемогу, і біля неї радісно щебечуть пташки. Залишилося ще трішки почекати і вона до нас завітає, і пробудить усе навкруги. Можливо ці гаївки і веснянки пришвидшать її прихід, і цими радісними проводами завершиться панування зими.

І хоча минулися вже і Великодні свята. та дух «Стрітенських зустрічей союзянок і понині теплить серця тих, котрі небайдужі до наших християнських свят та вшанування і збереження народних традицій і звичаїв.

Василь ІВАСЮК (текст і світлина) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/05/stritenski-zustrichi-soyuzyanok/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/05/P1010016.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.