- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Відповідь на запит депутатів районної ради

Posted By Модератор On 07.05.2012 @ 11:32 In Влада,Економіка | No Comments

На ХІ сесії Надвірнянської районної ради від 23 лютого ц. р. прийнято рішення по запиту депутатів районної ради щодо масового скорочення працівників ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

Публікуємо відповідь голови правління ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Олександра Шиляєва від 5 квітня 2012  р. вих. № 701-01 на даний запит, адресований голові районної ради Василеві Поповичу.

Шановний Василю Васильовичу!

На Ваш лист від 20 березня 2012 р. № 1/221/137/6 повідомляємо наступне.

Протягом п’яти останніх років ПАТ “Нафтохімік Прикарпаття” відчуває гостру проблему в забезпеченні нафтовою сировиною.

Правління та трудовий колектив нашого товариства неодноразово зверталися до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, інших державних інституцій України щодо більш зваженої політики в галузі нафтопереробки по відношенні до національного товаровиробника, необхідності привабливого інвестиційного клімату. Оскільки поступове погіршення умов функціонування, подальше лобіювання інтересів зарубіжних компаній веде до повної зупинки підприємства. Однак, наші звернення не дали позитивних результатів, так як вони звелися до формальних відписок. Прийняті у свій час законодавчі акти, зокрема, пільговий ввіз в Україну імпортних нафтопродуктів забезпечив наповнення ринку, але в тій же мірі поступово і негативно вплинув на розвиток нафтопереробної галузі, оскільки імпорт нафти з динамікою її світової вартості обкладається митними і податковими платежами на загальних умовах. Тому ввозити нафтопродукти з-за кордону в Україну стало вигідніше, ніж переробляти імпортну нафту.

Для ефективної роботи підприємства в рамках реалізації Програми капітального будівництва та реконструкції виробництва на 2005-2015 роки освоєно понад 735 млн. грн., зокрема, завершено реконструкцію установки первинної переробки нафти з доведенням загальної потужності з переробки нафти до 4,0 млн.т. у рік. На даний час ведеться будівництво комплексу гідроочистки дизельного палива, проектуються установки ізомеризації легких бензинових фракцій, гідроочистки бензинів, гідрокрекінгу, сповільненого коксування загальною вартістю понад 700 млн. дол. США. Реалізація зазначених проектів дозволить забезпечити виробництво нафтопродуктів, які відповідатимуть вимогам стандартів євро-5, довести глибину переробки нафти до 96%.

Разом з тим, обмеженість ресурсів сирої нафти і постійного її здорожчання позбавляє наше підприємство перспективи ефективної роботи. У 2011 р. перероблено лише 137,8 тис.т. нафти, завантаженість виробничих потужностей склала 5,3 %. Така непрагматична державна політика в галузі нафтопереробки, а саме, невирішене питання відміни ПДВ і ввізного мита на імпортне обладнання для модернізації виробництва, введення ввізного мита на імпорт нафтопродуктів привела до різкого зменшення переробки нафти та вивільнення (скорочення) у 2012 р. 266 чоловік.

Незважаючи на таку ситуацію, на даний час потужності підприємства постійно підтримуються у робочому стані і готові для переробки нафти, збережений необхідний кадровий потенціал. У разі вирішення питання забезпечення нафтовою сировиною завод при першій необхідності відновить роботу з переробки нафти.

З повагою

Олександр ШИЛЯЄВ,

голова правління.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/05/vidpovid-na-zapyt-deputativ-rajonnoji-rady/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.