- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Знищуємо борщівник Сосновського

Posted By Модератор On 25.05.2012 @ 13:36 In Здоров`я,Природа | No Comments

Борщівник Сосновського – це отруйна багаторічна коренепаросткова рослина родини селерових. Стебло високе порожнисте до2,5 мвисоти, товщина стебла – до10 см. Листки великі перисторозсічені, суцвіття – складний кошик, плід – двосім’янка містить ефірну і жирну олії, а черешки листків, молоді пагони і корені – цукор.

[1]Це холодостійка культура. Насіння проростає при температурі 1-2 оС, а сходи з’являються при 7-10 оС. Витримує приморозки до 6-8 оС, а взимку мінус 20-25 оС без снігу і 35-40 оС морозу при наявності снігового покриву. На одному полі може рости 7-8 років. Одна рослина дає до 8000 насінин, які в зеленому виді не проростають, а проростають тільки на другий рік. Сходи із насіння та кореневих бруньок появляються з березня по травень, цвіте з другого року життя, починаючи з червня до вересня, а насіння дозріває від липня до жовтня.

Особливістю є те, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки при контакті з рослиною відкритими частинами тіла. Навіть найменше торкання до рослини, особливо під час викидання цвітоносів, викликає сильні опіки, які важко гояться, викликають ряд дерматитів.

У випадку, якщо краплина соку цієї отруйної рослини попала на тіло або відбувся дотик до рослини, то ту ділянку тіла необхідно терміново закрити щільною тканиною, щоб запобігти попаданню сонячних променів, а потім добре промити холодною водою з милом.

Оскільки борщівник є небезпечною рослиною, яка створює загрозу життю та здоров’ю людей, швидко розповсюджуючись, родючі землі стають непридатними для використання. Тому необхідно систематично проводити заходи щодо знищення цієї отруйної рослини.

На практиці доведено найсуттєвіші методи знищення борщівника Соснов­ського. Отже, молоді рослини є доброю кормовою культурою (фаза розетки до викидання суцвіття), яку охоче випасають корови, вівці, коні; систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання (кореневої шийки) на глибині 8-12 сантиметрів. Шляхом обробітку грунту або викопуванням.

До ефективних належить хімічний метод, який необхідно проводити навесні у фазі розетки або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин.

Рекомендуємо використовувати таку суміш гербіцидів : Раундап Макс 6 л/га + Альфа Дікамба 0,6 л/ га +250 грамаміачної селітри. Для ранцевого оприскувача на10 літрівводи – Раундап Макс 120 міліграм + Альфа Дікамба 15 міліграм + аміачна селітра50 грам, які можна придбати у спеціалізованих магазинах.

При цьому слід суворо дотримуватись регламентів і санітарних правил, що виписані на етикетках упаковок гербіцидів.

З нетрадиційних методів знищення цієї отруйної рослини – використання дизпалива (солярки).

Згідно із статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні » та Земельного Кодексу України знищення борщівника Соснов­ського є компетенцією міського, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується борщівник Сосновського, знищення цієї отруйної рослини.

 Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, підпадають під адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Надвірнянська районна рада виділила з бюджету 20 тис. грн. для боротьби з борщівником Сосновського на найпроблемніших площах, за які закупили гербіциди і роздали місцевим радам.

Винищувальні заходи, починаючи з весни, повинні проводити всі землевласники і землекористувачі, а також «Рай­автодор» у придорожніх смугах та «Укрзалізниця» уздовж залізничних колій.

Тільки взявшись всією громадою, поєднуючи різні методи знищення протягом кількох років, можна позбутися цього лиха.

Галина КОЗАР,

начальник державної інспекції захисту рослин Надвірнянського району.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/05/znyschujemo-borschivnyk-sosnovskoho/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/05/ghwholeplant2.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.