- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Звернення Надвірнянської районної ради та Надвірнянської міської ради щодо недопущення прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики»

Posted By Модератор On 08.06.2012 @ 11:32 In Влада,Духовність | No Comments

Президенту України Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

Премєр-міністру України Азарову М.Я.

 Депутати Надвірнянської районної ради та депутати Надвірнянської міської ради вкрай стурбовані прийняттям Верховною Радою України в першому читанні законопроекту №9073 «Про засади державної мовної політики».

Зазначений законопроект містить норми, відверто спрямовані на мовний розкол української нації та встановлення чіткого мовного поділу засобами державного примусу. Положення цього документа передбачають, зокрема, офіційне опублікування актів вищих органів державної влади українською та російською мовами водночас, встановлення підґрунтя для двомовності в роботі та діловодстві органів державної влади та органів місцевого самоврядування, зобов’язання посадових осіб цих органів володіти недержавною мовою.

Однак найбільш руйнівних змін правового регулювання у відповідності до змісту цього документу зазнає початкова та середня освіта – в усіх початкових та загальних середніх навчальних закладах передбачений обов’язок вивчення так званої «мови регіонального спілкування», а у державних і комунальних загальноосвітніх закладах із навчанням регіональними мовами вивчення предметів заплановано провадити виключно регіональними мовами, окрім власне предмету української мови та літератури. В аналогічному руслі цей законопроект регулює порядок застосування мов у всіх інших важливих сферах життя суспільства та держави.

Вважаємо такі законодавчі ініціативи відповідних суб’єктів очевидним наступом на розвиток, забезпечення застосування та поглиблення відтворення української мови як єдиної державної та спробою до грубого порушення вимог статті 10 Конституції України щодо забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Враховуючи зазначене, з огляду на загрозу впровадження засобів штучного встановлення двомовності на території України, вимагаємо не допустити ухвалення у другому читанні та в цілому законопроекту №9073 від 26.08.2011 «Про засади державної мовної політики» як закону, що істотно суперечить вимогам Конституції України та несумісного з основами суверенітету держави.

Прийнято на спільній сесії Надвірнянської районної ради та Надвірнянської міської ради від 5 червня 2012 року.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/06/zvernennya-nadvirnyanskoji-rajonnoji-rady-ta-nadvirnyanskoji-miskoji-rady-schodo-nedopuschennya-pryjnyattya-zakonu-ukrajiny-pro-zasady-derzhavnoji-movnoji-polityky/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.