- Народна Воля - http://volya.if.ua -

А ви задоволені ЗНО?

Posted By Модератор On 02.07.2012 @ 13:25 In Духовність | No Comments

Для цьогорічних абітурієнтів вступна кампанія ще продовжується, проте найважчий етап вже позаду: всі ЗНО написані, результати отримані, підсумки підбиті. А я тепер можу поглянути на саму систему проведення тестування, саме як вступник.

[1]Чи потрібне ЗНО Україні? Чи позитивно впливає на освіту в нашій країні? Чи може гарантувати Український Центр Оцінювання Якості Освіти (УЦОЯО), що вступники, які набрали максимальну кількість балів на ЗНО, найрозумніші в країні?

На мою думку, ЗНО все-таки краще за попередню систему освіти, бо дало шанс вступити у престижні ВУЗи не тільки привілейованій частині жителів. Тепер, якщо ти дійсно готувався, то немає значення, скільки грошей у кишені твоїх батьків. Проте багато учителів, спеціалістів та й вступників загалом називають ЗНО «лотереєю», адже відомо, що отримані бали не завжди відповідають знанням вступника. Врешті-решт, відповідь у тесті можна просто вгадати і деколи трапляється, що вступник, який наполегливо готувався до тестування, отримує менше балів, ніж той, котрий готувався менше.

Під час написання тестів в аудиторії перебувають 15 абітурієнтів, кожен з яких сидить за окремою партою й отримує індивідуальний тестовий зошит. Завдання у всіх абітурієнтів однакові, проте варіанти відповідей перемішані. За написанням уважно спостерігають двоє вчителів. На тестування потрібно взяти кілька чорних гелевих ручок і, за бажанням, воду у прозорій пляшці. УЦОЯО наполегливо бореться зі списуванням на ЗНО. Тому списати тут, практично, неможливо. У багатьох школах є металошукачі, проте часто вони реагують на годинники, металеві ґудзики, монети та інші дрібнички. Під час написання роботи на мобільні телефони, що знаходяться у приміщеннях пунктів здачі тестування, надходить повідомлення з попередженням. Тому, навіть, якщо ти просто забув вимкнути телефон, то звук отриманого повідомлення може надати інструкторам повне право вигнати тебе з аудиторії й анулювати результат.

Проте, на мою думку, дещо несправедливою є система надання вступникові права здавати тести у другу сесію. Якщо тебе просто боліла голова, а це, звичайно, вплине на об’єктивність оцінювання твоєї роботи, здавати ЗНО у другу сесію тобі не дозволять.

 Тому УЦОЯО ще є над цим працювати і є до чого прагнути й удосконалюватись. Зовнішнє оцінювання внесло новизну в українську систему освіти. Сподіватимемося, що через кілька років після суттєвих покращень ЗНО цінуватимуть у світі й український вступник покаже кращі знання, ніж абітурієнт високо розвинутої країни.

Галина МАМЧУК,

випускниця Надвірнянського ліцею.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/07/a-vy-zadovoleni-zno/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/ЗНО.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.