- Народна Воля - http://volya.if.ua -

До єдності спонукає пам`ять

Posted By Модератор On 20.07.2012 @ 11:25 In Духовність | No Comments

Минулої суботи у Надвірній на майдані Т. Шевченка урочисто відкрили пам`ятник воїнам-афганцям.

Воїни-інтернаціоналісти з прапорами районної організації Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану, а також представники райорганізації ветеранів війни та праці під орудою Миколи Забачинського, трудових колективів вирушили до місця події під звуки маршу від офісу «афганців», що на вул. Мазепи у Надвірній. Біля пам`ятника вже зібралася широка громадськість краю, міська, районна та обласна влада. Духовий оркестр зіграв мелодію державного Гімну України. У почесній варті – сьогоднішні молоді захисники Вітчизни.

[1]

Таким постав у центрі Надвірної пам`ятник афганцям

Ведуча Галина Чуревич запрошує голів ОДА Михайла Вишиванюка, РДА Володимира Калічка та районної ради Василя Поповича відкрити пам`ятник. Повільно спадає полотнище і перед присутніми постає втомлений солдат-десантник зі зброєю в руках, який сидить на афганських каменях-брилах, глибоко задивившись у далечінь.

Саме він уособлює, зокрема, тих п`ятьох юнаків нашого району, котрі з Афгану повернулися в цинкових домовинах. Їхні прізвища поруч викарбувано на камені. Це – Ярослав Герелишин, Тарас Йосипенко, Василь Ломпас, Василь Михайлюк, Дмитро Яремчук. Під мелодію пісні «Коли ви вмирали…» ведуча зачитує їхні прізвища, кожне з яких супроводжується солдатським пострілом-салютом.

[2]

Голова ОДА Михайло Вишиванюк із керівниками району та міста, а також керівництвом обласної та районної організацій афганців привітали з відкриттям пам`ячника

Пам`ятник освячують і відправляють панахиду священики Українських Греко-Католицької, Православних Київського Патріархату та Автокефальної Церков. Після оголошеної хвилини мовчання в унісон із пісенною мелодією «Степом, степом» до воїна, застиглого у граніті, лягли вінки і квіти.

До ветеранів усіх воєн та громади першим звернувся голова облдержадміністарції Михайло Вишиванюк. Спершу подякував усім, хто долучився до будівництва пам`ятної споруди. На думку керівника обласної виконавчої влади, цей пам`ятник не потрібний уже тим хлопцям, які лежать в афганській землі, котрі загинули під час Другої світової війни, полягли в боях ОУН-УПА, які лежать у землях Куби, Єгипту, Анголи, В`єтнаму та інших «гарячих» точках планети, де доводилося виконувати свій інтернаціональний обов`язок. – Їм потрібна наша молитва. А пам`ятник потрібний нам, – вважає Михайло Вишиванюк, – щоб, ідучи попри нього, ми пам`ятали, що мирне сонце над головою завойоване великою кров`ю наших дідів-прадідів, батьків і синів. І ми це повинні шанувати і шукати, як казав владика УГКЦ Андрей Шептицький, не те, що нас роз`єднує, а те, що об`єднує. І за рахунок цього робити все можливе, щоб ні наші діти, ні онуки і нащадки в майбутньому ніколи не брали зброю в руки…

[3]

Гімн воїнів-афганців з Володимиром Коваленком співають його бойові побратими

З особливим хвилюванням лунав виступ голови райдерж­адміністрації Володимира Калічка. Для нього посивілі хлопці з афганським гартом на обличчі у формі кольору хакі з бойовими нагородами, – воістину бойові побратими. – Кабул, Джелаллабад, Багран… Це далеко не повний перелік тих міст і провінцій, де знаходилися військові частини, де доводилося нам топтати запилені дороги, тягнути на собі непосильну ношу, перев`язуючи друзям бойові рани… З того часу пролетіли роки, змінилося все довкола нас. Але щось одне залишилося спільне: той стержень, впевненість у тому, що ми з честю виконали свій військовий обов`язок, незважаючи на ті труднощі, що довелося пережити у фізичному і морально-психологічному плані. Цей пам`ятник – нагадування майбутнім поколінням, що мир не дається легко, і політикам – які рішення потрібно приймати, – зазначив Володимир Калічко і висловив сподівання, що пам`ятник ще більше об`єднає громаду району, а також подякував воїнам УПА, Другої світової війни, оскільки вони навчили мудрості, хоробрості. – Тому, що ми там повторили всі їхні подвиги, – зауважив голова РДА.

[4]

Тільки материне серце – незрадливе. Іван Вірста із Пнів`я зі своєю мамою Параскою Федорівною

Керівник обласної організації Всеукраїнської спілки ветеранів Афганістану Юрій Купчій зазначив, що у нього нині лише одні слова. Це слова подяки усім, хто долучився до нинішнього дійства. Передусім, воїнам-афганцям, котрі ще у 2006-му ініціювали спорудження пам`ятника. Серед них не дожив три дні до відкриття Ігор Атаманчук… Присутні делегації воїнів-інтернаціоналістів із Тернопільщини, Києва, Буковини, Закарпаття, з усіх районів Івано-Франківщини. У побажаннях Юрія Купчія – щоб діти не знали, що таке війна.

Виступ побратима по зброї продовжив голова райорганізації воїнів-афганців Анатолій Бичковський. Він наголосив, що нині вшановують тих, кого вже немає в живих і, можливо, присутні тут афганці вижили тому, що вони були попереду них. Анатолій Бичковський адресував щирі слова подяки голові ОДА Михайлові. Вишиванюку, голові РДА Володимирові Калічку та всьому апаратові РДА, голові районної ради Василеві Поповичу і всьому депутатському корпусові, Надвірнянському міському голові Зіновію Андрійовичу, депутатові районної ради Богданові Цюраку, голові обласної спілки Юрієві Купчію, а також підприємцям Іванові Міськевичу, Олегові Музиці, Ярославові Сухоребському, Вікторові Приймаку, Володимирові Нагорному, Ярославові Буднику та багатьом іншим, які вклали свою дещицю в реалізацію такої ідеї.

В. о. військового комісара об`єднаного Надвірнянсько-Богородчанського комісаріату Михайло Докторов сказав, що війна для афганців ніколи не закінчиться, нагадуючи про себе ранами і болісними спогадами. – Ви ніколи не будете колишніми, – наголосив офіцер ЗСУ. – Ви є і залишаєтеся воїнами-інтернаціоналістами. Бойові дії на території Афганістану вели із 25 грудня 1979-го до 15 лютого 1989-го. Через Афган пройшли 546 тис. 255 чол. Із 160 тис. громадян України, які взяли участь у цій жорстокій війні, загинули 3280, а майже 100 пропали безвісті, або потрапили в полон. Більше 8 тисяч поранені, 2560 – інваліди.

Після офіційної частини відкриття пам`ятника відбувся видовищний концерт на стилізованій сцені, облаштованій поруч. Справжній афганський «фольклор», як ще називають пісні на вірші, авторами яких є воїни-інтернаціоанлісти, представили глядачам під відкритим небом ВІА «Довг» із Тернополя (худ кер. заслужений діяч культури України Віктор Маришев), заслужений артист України воїн-афганець Володимир Коваленко, його побратим, пнів`янин Іван Вірста з відомою фольклористкою Іриною Сороцькою. Їх підтримали, відповідно до сценарію Марії Ковальчук, своїми майстерними виступами молоді виконавці – цуцилівчанин Микола Ровенко, Віра та Мар`яна Яцюки із Гвозда, Тетяна Якуш зі Стримби та надвірнянка Орися Яремчук.

Тематичну святкову атмосферу доповнювала польова кухня з обов`язковими солдатськими кашею та стограмами. За полеглих і живих.

Леся ДУТЧАК
Василь ІВАСЮК (світлини)
«Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/07/do-jednosti-sponukaje-pamyat/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/P1010035_1.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/P1010024.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/P1010098.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/P1010112.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.