- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Мітинги опозиції: білі починають і виграють

Posted By Модератор On 20.07.2012 @ 10:53 In Політика | No Comments

Показавши волю до перемоги під час акцій на захист української мови, лідери об’єднаної опозиції «Батьківщина» ініціювали більш масштабну акцію. Тепер їхня мета – «Україна без Януковича».

Саме під таким гаслом біля Українського дому у Києві пройшли нещодавні протести. Для опозиціонерів та небайдужих людей це місце стало символічним, мало не святим. Адже саме тут після ухвалення сумнозовісного «мовного» законопроекту зібралися захисники української мови. І саме тут близько 1000 людей протистояли 10 тисячам правоохоронців, і, незважаючи на реальну небезпеку та сльозогінний газ, таки не дозволили Віктору Януковичу провести заплановану зустріч з пресою.

  [1]«У нас було дуже складне завдання – або здатись, або показати, що ми можемо боротись і ми можемо перемагати. І ми перемогли. Володимир Литвин подав у відставку, президент Янукович вперше за 21 рік українських президентів не провів свою прес-конференцію. Бо він і Український дім – це речі не сумісні, так само, як і не сумісні речі він і Україна, і втік від народу України. Ми показали, що ми сильніші, від чинного президента Януковича», – зазначив голова Ради об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Справді, те, що зробили прості люди для захисту української мови, важко переоцінити. На думку лідера партії «За Україну!» В’ячеслава Кириленка, після масштабної протидії мовному законопроекту влада, мабуть, вперше усвідомила, що настав її час іти. «Вони думали, що будуть панувати вічно, але поламають зуби об українську мову. Так, багато хто думав, що це складно – примусити їх зупинити цей процес, але я бачу в нашій справі, у нашому сьогоднішньому дні, у нашій акції, у нашому політичному голодуванні реальний успіх. Адже Рада припинила свою роботу, Литвин подав у відставку і пообіцяв не підписувати законопроект», – підкреслив Кириленко.

Тактична перемога у боротьбі за мову тішить опозицію, але досягнення головної мети – припинення існування режиму Віктора Януковича – ще попереду. За словами Арсенія Яценюка, саме Янукович персонально винен у тому, що відбувається в країні. І «мовний злочин» став останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння людей. «Янукович вирішив, що він може просто самостійно разом з тим же Чечетовим і 50 народними депутатами долю 46 мільйонів, просто взяти і вирішити картковим голосуванням і сказати «Будет так, как я сказал». Так не буде, пане президенте. Будет так, как сказал народ Украины. І саме тому ми сьогодні почали акцію «Україна проти Януковича», – пояснив опозиційний лідер.

За словами голови партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, Янукович таки зіграв свою роль в консолідації зусиль всіх тих, хто не хоче, аби ворожі сили топталися по його будинку, мові, національній свідомості тощо. Гриценко вважає, що нинішню владу за її злочини після виборів потрібно піддати суду. «Цього вимагає Конституція України, це ніяке не зведення рахунків з попередниками, це щеплення для того, щоб народ тримав кожну владу за горло і не дозволяв їм діяти брутально», – підкреслив пан Гриценко.

Щоправда, ініціатори акції протесту не приховували іронії на адресу чинного президента. Мовляв, він вже, схоже, готується до закінчення своїх повноважень, от і професію собі нову підшукав. За словами Миколи Томенка, зараз Президент активно зайнявся співом разом із відомим російським артистом Йосифом Кобзоном. «Він готується до гастрольного туру по Україні з Кобзоном з піснею «Мой дом – Донецк». Я думаю, ми готові, як опозиція, проінвестувати гастрольний тур по території України Кобзона і Януковича, дати гроші та транспорт за умови, якщо він добровільно складе повноваження президента. Нехай він гастролює Україною, а ми – нова влада, новий президент, думатимемо про українців, про Україну і про те, як захищати наші національні інтереси, а не національні інтереси Кремля чи регіональні інтереси Межигір’я», – підкреслив Микола Томенко.

І опозиційні лідери, і їхні численні прихильники не приховують свого піднесення і віри в перемогу. Саме такий настрій панує у наметовому містечку, яке, за словами Миколи Томенка, має розростися по всій Україні. Народні депутати, у свою чергу, захищатимуть простих людей і віддаватимуть для підтримки таких наметів частину зарплати – ту, що виділяється на депутатську діяльність. Адже саме у підтримці таких акцій непокори по всій Україні опозиційні депутати бачать своє головне завдання.

Євген БУЛАВЕЦЬКИЙ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/07/mitynhy-opozytsiji-bili-pochynayut-i-vyhrayut/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/mityng.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.